Din nou despre microîntreprinderi și alte întrebări de sezon

Sâmbătă am făcut o sesiune de Q&A pe pagina de Facebook despre modificările fiscale. Inițial am zis că răspund doar o oră, dar am răspuns tot weekendul, printre picături. Concluzia este că sunt în continuare multe dileme, prevederi înțelese eronat, confuzie între condiționări, excepții reinterpretate, lipsă de logică pentru punerea în aplicare și tot așa.

Avem în continuare întrebări fără răspuns și așteptăm ca proștii modificările și normele promise, care cine-știe-ce haos vor provoca din nou, de o vom lua de la capăt cu interpretările și confuzia.

Să revenim însă la cele mai frecvente întrebări și să le explicăm împreună pe larg.

  1. Societățile care la 31.12.2022 nu îndeplinesc condițiile de aplicare a impozitării microîntreprinderilor, începând cu 2023 vor mai putea aplica vreodată acest tip de impozitare? Am citit puncte de vedere din care rezultă că trecerea la impozit pe profit este ireversibilă. Răspuns: da, vor putea fi micro atunci cand îndeplinesc din nou condițiile, iar trecerea se va face în anul următor. E ușor complicat de înțeles, însă explic așa: în ’23 ești cu profit, în ’24 îndeplinești condițiile și treci la micro, după care nu mai îndeplinești și treci din nou la profit. Eh, abia după aceea nu mai poți fi micro niciodată, dacă deja ai revenit la profit. Ca să înțelegem mai bine, anul de grație 2023 este T0 (T zero), de atunci intră in vigoare reperul și dacă ai pierut condiția de micro după anul 2023, nu mai poți reveni la această formă de impozitare. Sper că m-am făcut înțeleasă, pentru că asta este cea mai mare confuzie.
  2. Pentru a rămâne micro în 2023, una din condiții e să ai un salariat cu normă întreagă. E posibil ca salariutul să cumuleze norma întreagă la mai mult de un angajator, să aibă mai multe CIM-uri? Răspuns: NU. Să nu confundăm condițiile a două măsuri, cele de micro cu cele de suprataxare part-time. Dacă vorbim despre micro, trebuie să avem cel puțin un angajat și cel puțin o normă întreagă, adică putem avea 2 x 4 ore.
  3. Microîntreprindere cu administrator și asociat unic pensionar, începând cu 2023 trece la impozit pe profit dacă nu are niciun angajat ? Este posibilă o altă formă de organizare astfel pentru a nu plăti impozit pe profit, ținând cont că este singur în firmă? Răspuns: clar da, trece la profit, chiar dacă este pensionar. Excepția pensionarilor este la suprataxarea part-time. Însă insist să faceți calcule estimative de venituri și cheltuieli, pentru că în majoritatea spețelor de soloprenori pe care le-am studiat, este mai avantajos regimul impozitului pe profit. Mare grijă să nu confundați excepțiile de la suprataxarea part-time cu condițiile obligatorii de la micro!
  4. S-a stabilit ce înseamnă „consultanța” și care sunt acele CAEN-uri pentru care se trece la impozit profit? Dacă vreau să rămân micro, renunț la acele CAEN-uri din actul constitutiv + ONRC până pe 31.12.2022? Nu am 80% dintre venituri strict pe consultanță, mai degrabă traininguri, dar am și CAEN de consultanță în management, este CAEN principal, dar nu au fost veniturile pe cel principal, ci pe altul de training. Răspuns: încă nu s-a stabilit din punct de vedere legislativ ce înseamnă consultanță, suntem toți curioși și așteptăm cu sufletul la gură, însă nu trebuie să renunți la CAEN dacă nu este principal. În cazul în care e principal, îți recomand să schimbi CAEN-ul cu cel de training! Repede! Analizează veniturile din 2022, facturile emise, contractele întocmite și evidența analitică a categoriilor de venituri. Dacă nu ai 20% venituri pe consultanță (atenție 20%, NU 80%) atunci nu mi-aș face probleme.
  5. Nu sunt sigur că am înțeles corect. Dacă angajez 2 ore pe cineva care are deja CIM cu 8 ore la o altă societate, cu un salariu de 3.600 lei brut, eu tot la nivel de 8 ore plătesc taxe? Răspuns: nu ai înțeles corect. Dacă angajezi pe cineva cu 2 ore și are deja un CIM peste salariul minim, îl taxezi la cât îi dai, NU suprataxezi!
  6. Pentru un angajat cu contract de munca cu timp partial, care lucrează doar 2 zile / lună și care are un salariu brut lunar de 500 lei, se calculează contribuțiile la nivel salariu minim brut lunar (2550) sau la 500? Angajatul nu mai are alte contracte de munca. Am discutat acest scenariu și cu cineva de la o firmă mare de payroll și au zis că ei calculează la nivelul de 500 de lei. Răspuns: contribuțiile se calculează la nivelul salariului minim, anul acesta 2.550 lei, anul viitor probabil vreo 3.000 lei. Angajatul intră la excepții? Dacă este din categoria excepțiilor (elevi, studenți, pensionari, persoane cu dizabilități), atunci da, taxele se calculează la 500 lei. Dacă nu, se calculează la salariul minim. Mare atenție la documentele care dovedesc excepția și declarația pe propria răspundere a angajatului!
  7. Pentru a păstra regimul de microîntreprindere din punct de vedere fiscal, se va putea folosi contractul de administrare cu un brut la salariu minim, în loc de contract individual de muncă? Răspuns: sigur că da, atât contractul de administrare cât și cel de mandat, cu implicita condiție ca valoarea brută să fie cel puțin egală cu salariul minim pe economie. Contractul de mandat sau de administrare este mai cinstit în cazul soloprenorilor și mai puțin birocratic.
  8. Mai rămâne condiția cu cele 3 firme? Se va aglomera ONRC în curând! Răspuns: Sper să nu se aglomereze pe 32 decembrie la Registrul Comerțului și da, va fi haos și greu de verificat această condiție. Sper să sufere modificări în Parlament, pentru că este inaplicabilă și nu știu în forma actuală cine și-o asumă.
  9. Pentru a rămâne micro, o SC înființată în octombrie 2022 poate angaja un salariat cu norma întreagă în ianuarie 2023 sau trebuie să aibă angajat 8 ore încă din 2022? Răspuns: recomand să îl angajezi în decembrie.
  10. Dacă o societate plătitoare de impozit pe profit distribuie prin hotărâre AGA dividende în anul 2022, dar ele nu sunt plătite asociaților în anul 2022, la plata impozitului pe dividendele distribuite prin această hotărâre, în 25 ianuarie când este termenul limită de plata, se plătește impozit de 5%? Răspuns: Atenție la aceasta speță, că este interpretabilă. Momentul exigibilității impozitului pe dividende este data plății acestora și nu la data repartizării. Tocmai de aceea recomand repartizarea. Și încă ceva, nu m-aș duce cu plata impozitului în 25 ianuarie, ca să nu avem încă o interpretare. Aș repartiza și plăti impozitul în 2022. Am vazut deja interpretări contrare principiului „in dubio contra fiscum”.
  11. O societate vrea să își ia dividende in trimestrul 4 pe baza unui bilanț interimar aferent exercițiului curent 2022. Este posibil lucrul acesta la 31.12.2022 ? Răspuns: poate repartiza profitul în 2022 maxim pentru trimestrul 3. Din păcate, trimestrul 4 nu are bilanț interimar, doar anual, iar repartizarea pentru trimestrul 4 se va face în 2023, deci impozit dividende 8%.
  12. Dividendele anticipate distribuite pentru Q4 2022 intră tot la impozit de 5% dacă se declară si se plătesc impozitele aferente până la mijlocul lunii ianuarie 2023 (+declarația unică depusă până in Martie 2023)? Răspuns: Dacă vorbim de Q4, nu mai vorbim de dividende anticipate, mare atenție. Dacă răspund la intrebarea ta, momentul de exigibilitate a impozitului pe dividende este momentul plății acestora, adică ianuarie (cum ai zis, chiar dacă nu cred că va fi gata formularul de bilanț la acea dată), ceea ce înseamnă că impozitul este 8%. Dacă vorbim de Q3, putem vorbi de dividende anticipate și impozit 5%, atâta vreme cât repartizarea și plata impozitului și a dividendelor se fac în 2022.
  13. Pentru veniturile din dividende, în afara impozitului de 8% se mai aplica și limita celor 6 salarii minime? Răspuns: da, dar depinde de cuantumul veniturilor și nivelul lor. Iar pragurile pentru sănătate sunt 6, 12, 24. Mai mult, că e nevoie de bani la buget.
  14. Reparizez dividende la 30.09.2022, plătesc impozitul de 5% până pe 31 decembrie, dar mai rămân de ridicat dividende și în anul 2023. La cele plătite în 2023, consider impozitul plătit deja sau este necesar sa plătesc 8%? Răspuns: Pentru dividendele trimestrului 4, cu repartizare în 2023, impozitul va fi de 8%.
  15. Zilele acestea, pe un grup de contabilitate au fost niște comentarii în legătură cu repartizarea de dividende în mai multe tranșe a câte 10.000 de lei. O părere ne puteți da? Răspuns: în practică se folosește des această metodă, dar mare atenție la plățile succesive. Recomand AGA pentru fiecare tranzacție. Și ar fi bine ca pe viitor să evitam această metodă, în mod special dacă repartizarea vine din casă. Mai bine dividende în avans decât o casa mare, care poate avea risc fiscal ridicat!
  16. De la 1 ianuarie 2023 pentru societățile Horeca care au plătit impozit specific (înainte erau plătitoare de impozit pe profit) avem posibilitatea să optăm pentru plata impozitului pe venit sau impozit pe profit, indiferent de cifra de afaceri ? Răspuns: Horeca are excepție la plafonul de cifra de afaceri pentru nivelul de impozitare micro, deci raspunsul este da, poți fi micro, cu îndeplinirea celorlalte condiții: salariat, consultanță, asociați limitați la 3 micro. Dar mare atenție, ținând cont de creșterile de prețuri, vezi dacă merită, să nu ai surprize neplăcute. Marja de profit a scăzut foarte mult în Horeca, din cauza costurilor crescute! Contează atât de multe lucruri, încât trebuie calculat fiecare leu la venituri și cheltuieli, trebuie văzute investițiile, rezultatele anterioare, provizioane și perisabilități, planurile de dezvoltare ale firmei. Am constatat că anumite afaceri sunt mai avantajate la profit, mai ales când complexitatea e mare. Ține-mă la curent și te învăț să faci rapid calculul.
  17. Fast-food și pizzerie. La 31.12.22 depășim plafonul de 500.000 euro. Trecem obligatoriu la impozit profit, fără a mai putea intra în cursul anului 2023 la micro dacă am îndeplini condițiile? Răspuns: Horeca este exceptată de la limita plafonului. Poate fi micro în 2023, dar cu respectarea celorlalte condiții.
  18. O firmă din domeniul Horeca plătitoare de impozit pe micro a devenit plătitoare de impozit pe profit în trimestrul 3/2022. În principiu, din 1.01.2023 va deveni plătitoare de impozit specific. Întrebarea este dacă ar putea opta să rămână plătitoare de impozit pe micro și în anul 2023. Răspuns: Impozitul specific dispare de tot! Deci în 2023 ar putea intra la micro, fară condiționare la prag, dar cu îndeplinirea celorlalte condiții.
  19. O societate cu obiect de activitate schimb valutar intră obligatoriu la impozit pe profit începând cu 01. 01.2023, dacă îndeplinește celelalte condiții pentru a fi micro? Și oare e obligată să se doteze cu POS, pentru depășirea CA? Răspuns: intermedierea financiară este exclusă de la micro, deci da, va trece la impozit pe profit, dar m-aș uita atent la explicarea CAEN-ului. Cât despre POS, eu consider că da, este obligatoriu, chiar dacă activitatea nu se pretează pentru încasarea cu cardul și o să se pună praful pe el.
  20. Firma de transport intern, șoferul angajat beneficiază pe lângă diurnă și de o clauză de mobilitate pe care acum o impozitez. De la anu’ pot include această clauză de mobilitate în acel plafon de 33%? În acest caz și diurna trebuie menținută în plafonul de 33%? Răspuns: da, clauza de mobilitate este inclusă în plafonul de 33%. Diurna intră în celelalte 2 plafoane: adică 3 salarii de încadrare și 2.5× diurna pentru bugetari, respectiv 50 lei pe zi. Diurna nu intră în acest plafon de 33%.
  21. Cele 33% beneficii pentru angajat se calculează pe an sau pe luna? Mă refer la cazul în care oferim tichete de vacanță și în luna respectivă depășim acel plafon. Răspuns: Plafonul de beneficii se calculează lunar, așa că mare grijă. Încă nu avem norme, dar cam asta va fi direcția. Ia în calcul că actul normativ va trece prin Parlament și nimeni nu știe ce formă va avea la ieșire.
  22. Cum poate fi evitat impozitul crescut pe veniturile din chirii? Răspuns: impozitarea în sistem real pe persoană fizică, asta dacă sunt mai multe imobile inchiriate. Sau impozitarea pe micro, dar și aici e de discutat, în funcție de cheltuielile aferente, în funcție de nivelul veniturilor. Deciziile se iau pe baza calculelor și pentru fiecare caz în parte. Mai contează și ce alte categorii de venituri mai ai, pe langă chirie, ca să ponderezi sănătatea.
  23. Am un PFA cu normă de venit (creșterea altor animale). Intrăm și noi în categoria CA de 25.000 euro să trecem la sistem real? Răspuns: da, dar cu mențiunea că trecerea în sistem real se va face abia în 2024, deoarece referința plafonului de 25.000 euro este la nivelul anului 2023. Deci liniște și pace pentru tine în 2023.
  24. Ce modificări sunt în 2023 pt ong-uri? Răspuns: specific ong-urilor, nu avem reglementari fiscale în OG16/2022.

În concluzie, îți recomand să parcurgi din nou următoarele articole, cu pixul, cu markerul și cu notițe, ca pentru extemporal, pentru că noțiunile s-au amestecat rău! Și de ce nu, uită-te și în actul normativ, să vezi cu ochii tăi și să gândești cu mintea ta, că poate și eu am interpretat aiurea.

  1. https://valentinasaygo.ro/scrieri-serioase/rezumatul-modificarilor-fiscale-o-saorma-cu-de-toate/
  2. https://valentinasaygo.ro/scrieri-serioase/suprataxarea-contractelor-cu-timp-partial-sau-cum-prostia-se-repeta/
  3. https://valentinasaygo.ro/scrieri-serioase/impozitul-pe-venitul-microintreprinderilor-si-canicula-fiscala-noi-reguli-din-2023/
  4. https://valentinasaygo.ro/scrieri-serioase/despre-dividende-si-impozitul-pe-dividende-pe-larg-din-2023/
  5. https://valentinasaygo.ro/scrieri-serioase/obligativitati-la-incasarea-cu-cardul/
  6. https://valentinasaygo.ro/scrieri-serioase/cum-arata-profilul-unui-srl-daca-nu-ia-acum-deciziile-corecte/

Ia în considerare că OG16/2022 va suferi modificări, că nu avem norme și explicații și că e posibil ca în unele cazuri să o luăm de la capăt cu explicațiile. Dar nu ești singur, o vom face împreună!

PS: În fotografia de cover este Taxa, guineza mea dragă de care m-am despărțit în 24 septembrie. Adio, suflețel! Dacă vrei să o cunoști mai bine și să citești despre năzbâtiile ei și ale surorilor ei, las aici Jurnalul de Guinezia.

Foto credit: Oku

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

2 comentarii pentru “Din nou despre microîntreprinderi și alte întrebări de sezon”

  1. Mulțumim🙏😇🙏
    Sunteți Minunata! Dumnezeu sa va Binecuvanteze cu tot ceea ce aveți dvs.nevoie, pentru tot Binele facut, noua, tuturor! Felicitări!🌹

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top