Despre dividende și impozitul pe dividende pe larg din 2023

Că tot ne-a lovit canicula fiscală pe toți plătitorii de taxe și impozite, mari sau mici, iată că n-a scăpat nici impozitul pe dividende. Însă, înainte de a trece la partea de impozit, hai să vedem un pic cine este dividendul ăsta și ce se face cu el. Și ca să nu mă lălăi până la toamnă, voi aborda subiectul doar din punct de vedere al SRL-urilor și al asociaților acestora. 

 

Ce sunt dividendele?

Dividendele sunt banii pe care îi iau asociații, atunci când firma realizează profit. Este dreptul lor și numai al lor, că au contribuit la înființarea firmei și la capitalul social al acesteia, adică este remunerația asociaților pentru investiția făcută în SRL. Că tot zic mereu că banii firmei nu sunt banii tăi, abia acum sunt banii tăi, după repartizarea în dividende și plata impozitului. Sunt curați, sunt perfecți și sunt rezultatul muncii tale din rolul de asociat, așa că poți să te bucuri de ei.

Îmi amintesc de vremurile când nimeni nu repartiza în dividende și „casele” firmelor erau cât Casa Poporului, pline de bani doar pe hârtie. E adevărat că impozitul era mare, a fost 10%, a fost și 25%. Eh, la banii ăștia cred și eu, erau doar firme bogate cu babuini săraci. Plus că circula un concept „filozofic”, cum că dividendele au parte de o dublă impozitare, dar nu sunt de acord cu ea, chiar dacă și eu sunt babuin. Impozitul pe profit este al entității juridice, al firmei care a realizat profit, iar impozitul pe dividende este al asociatului, pentru banii pe care îi scoate din firmă și îi bagă în buzunar. Dacă nu repartizezi profitul în dividende, nu te obligă nimeni să plătești acest impozit, mai ales dacă îl reinvestești (adică lași banii în firmă și în circuitul economic), dar nici nu lua bani din firmă.

Cum se repartizează dividendele?

Prima regulă ca să repartizezi banii în dividende, este să ai profit. De fapt, aceasta este prima regulă în antreprenoriat, că d’aia ne facem firme, ca să facem profit, altfel am fi făcut ONG-uri sau biserici. 

Dividendele se repartizează pe baza bilanțului contabil (anual sau interimar), la care se adaugă Hotărârea Adunării Generale a Asociaților, prin care asociații decid repartizarea și împărțirea banilor. Împărțirea se face în funcție de procentele de participare la capitalul social. În hotărârea AGA, este important să se menționeze suma brută, impozitul pe dividende, suma netă și procentele/suma atribuită fiecărui asociat. Impozitul pe dividende se calculează, se reține, se declară și se plătește la sursă de către firmă și în numele asociaților, nefiind o cheltuială a SRL-ului. 

Cine întocmește hotărârea AGA? Teoretic ar trebui să o întocmească chiar asociații sau administratorul, dar o face avocatul sau contabilul. Nu prea e treaba contabilului, dar cam așa s-a împământenit această cutumă. Important este să fie întocmită.

Documentele pentru repartizare în dividende sunt: 

  • bilanțul contabil
  • hotărârea AGA/decizia asociat unic

Când repartizăm dividendele?

Când avem profit și când avem bani în firmă. Dar numai după întocmirea situațiilor financiare, adică a bilanțului, care poate fi anual sau interimar. Bilanțul interimar se completează la finalul unui trimestru, pentru că impozitul pe profit/micro se calculează trimestrial, din trei în trei luni. Cu ajutorul lui, poți ridica dividende anticipate în cursul anului, înainte de bilanțul final. 

La repartizare, trebuie să ai grijă să nu decapitalizezi firma, adică să nu scoți banii necesari desfășurării activității și să nu mai ai cu ce să plătești salariile sau furnizorii. 

De asemenea, ai grijă să nu rămâi cu capitaluri proprii negative, că nu mai pupi credite, leasinguri sau fonduri nerambursabile.  Despre a fi bancabil am mai scris aici.

Am mai scris despre rolurile avute în firmă aici și cred că acum vei înțelege lucrurile puțin mai bine. 

Modificări fiscale aplicabile din 2023

Cota de impozitare a dividendelor se modifică de la 5% la 8% începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Sincer, 8% nu e mult, putea fi și mai rău, iar eu mă așteptam că îl vor face cel puțin 10%. Deci nu e dracul chiar atât de negru. 

Impozitul pe dividende intră în categoria impozitelor pe veniturile din investiții. Cum îți explicam, el este rezultatul investițiilor pe care le-a facut asociatul în SRL-ul pe care l-a înființat. Nu contează prea mult această încadrare, dar e bine de știut atunci când o persoană intră în Concediu de Îngrijire Copil și are anumite limitări sau interdicții la obținerea veniturilor de natură salarială, dividendele NU întră în această categorie. Ține minte acest lucru, poate îți este de folos. 

Sănătatea la dividende 

Fiți blânzi cu mine, că nu am ajuns încă la capitolul „contribuții de sănătate” din Cartea Cărților aka Codul Fiscal, dar am citit punctual doar pentru dividende. Noile modificări fiscale mai aduc o surpriză în ceea ce privește contribuția la sănătate, respectiv înlocuirea plafonării la 12 salarii minime, cu trei noi plafoane:

a) nivelul a 6 salarii minime brute, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute;

b) nivelul de 12 salarii minime brute, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute.

În traducere: valoarea salariului minim la care se datorează contribuția de sănătate, nu mai este cea din anul realizării venitului, ci cea din anul depunerii declarației unice, adică anul următor. Dacă în anul 2023 valoarea dividendelor încasate depășește 24 de salarii minime, atunci contribuția la sănătate va fi dublă față de anul 2022. 

Dacă anul acesta avem un salariu minim de 2.550 lei, estimez că anul viitor va fi de 2.750 lei, adică o creștere de până în 8%. De unde și plafonul de sănătate (30.600 lei)  și contribuția (3.060 lei) vor crește la:

a) 2.750 lei x 6 = 16.500 lei (plafon)  x 10% = 1.650 lei contribuție

b) 2.750 lei x 12 = 33.000 lei (plafon) x 10% = 3.300 lei contribuție 

c) 2.750 lei x 24 = 66.000 lei (plafon) x 10% = 6.600 lei contribuție

Prin majorarea cotei de impozitare a dividendelor, statul iși rezolvă trei probleme, în trei ani consecutivi:

  • în 2022 – creșterea veniturilor bugetare prin retragerea masivă a dividendelor din profituri nerepartizate și anticipate.
  • în 2023 – menținerea veniturilor bugetare prin diminuarea bonificațiilor pentru creșterea capitalurilor, ca urmare a ridicării masive de dividende în 2022.
  • în 2024 – colectarea contribuției de sănătate prin diferențierea celor trei plafoane: la 6 salarii minime, prin coborârea plafonului (adică ia și de acolo de unde nu lua) și la 24 salarii minime, prin creșterea plafonului (ia mai mult de la cei care plăteau oricum). Plus bonus, raportarea la salariul minim din anul declarației unice și nu la cel din anul precedent. 

Sfaturi simple  privind ridicarea dividendelor

  1. Evident că susțin ridicarea dividendelor și plata impozitului anul acesta, că e la ofertă de 5%, dar vă rog să o faceți cu prudență (știu că prudența nu este o caracteristică a antreprenorilor).
  2. Nu decalpitalizați firma și nu ridicați chiar ultimii bani din cont, ca pe urmă să aveți cash-flowul pe minus și să trebuiască să îi băgați din nou în firmă. Dacă țineți musai, să faceți contract de creditare, da?
  3. Atenție, pentru firmele care au credite de investiții, ce condiționări aveți la contractele de creditare. Băncile pot pune condiții în cazul creditelor pe persoană juridică, limitând ridicarea dividende în anumite procente sau valori. Cel mai bine, constituiți rezerve și obțineți acordul băncii. 
  4. Atenție la capitalurile proprii, să nu devină negative. Ridicarea dividendelor are o consecință directă la calculul acestui indicator.
  5. Dacă repartizați dividende din profiturile anilor anteriori și nu le ridicați/transferați în contul asociaților, impozitul trebuie achitat până pe data de 25 ianuarie 2023. Dar eu vă recomand să plătiți impozitul la momentul repartizării, chiar dacă nu ridicați dividendele.
  6. Distribuirea de dividende scade gradul de capitalizare și duce la pierderea bonificațiilor reglementate de OUG 153/2020. Țin foarte mult la această bonificație și a fost prima dată când s-a dorit o schimbare de mentalitate, adică se dau bomboane babuinilor cuminți, nu doar eșalonări și păsuiri celor obraznici. Citește aici despre bonificațiile de capitaluri proprii
  7. Distribuirea și plata de dividende din profitul anului curent, fără depunerea situațiilor financiare interimare, pot duce la încadrarea ca dividende ale anului 2023 și la reconsiderarea cotei de impozitareîin 8%. Și tocmai asta a fost de evitat. 

Te rog să ai răbdare cu mine, pentru că e mult de studiat, e greu de descâlcit și voi scrie pe parcurs despre toate modificările, până le dovedim și le înțelegem pe toate. Apasă subscribe și te voi anunța de câte ori mai citesc câte un capitol din Codul Fiscal. 

Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță.

Foto credit: Valentina Saygo

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

13 comentarii pentru “Despre dividende și impozitul pe dividende pe larg din 2023”

  1. Buna ziua,

    Doresc sa ma asigur asupra acestui aspect:
    „În traducere: valoarea salariului minim la care se datorează contribuția de sănătate, nu mai este cea din anul realizării venitului, ci cea din anul depunerii declarației unice, adică anul următor. Dacă în anul 2023 valoarea dividendelor încasate depășește 24 de salarii minime, atunci contribuția la sănătate va fi dublă față de anul 2022.”
    Este corecta aceasta interpretare? Plafonul nu ar trebui sa ramana raportat la salariul minim din anul in care s-a obtinut venitul?
    Multumesc anticipat!

    1. Nope, asta este minunăția momentului. Inca mai sper la corecție, că tot este OG-ul in parlament. Dar vom vedea ce va iesi.

  2. ALIN GHIOLTAN

    Buna ziua ! daca iau dividende in 2022, aferente anilor anteriori, si depun declaratia anul acesta, nu in 2023, atunci dpdv al sanatatii……nu platesc contributia cat se plateste acum? ( adica nu cu aferenta celor 3 plafoane de ola anul / )

    Multumesc, Alin

    1. Avem două momente – repartizarea și ridicarea dividendelor. Impozitul pe dividende se plătește la momentul repartizării, sănătatea se plătește la momentul ridicării. Dacă ridici dividendele tot anul acesta, atunci îți recomand să plătești sănătatea tot anul acesta. Încă nu avem norme, iar OG 16 va trece prin parlament. Vom vedea ce modificări vom avea.

  3. Madalin Stanciu

    Buna ziua,
    In anul 2022 încasez dividende , declarația unica o voi depune în 2023 .Contribuția la sănătate se va calcula conform actualei proceduri – o singura valoare ( peste 12 salarii minime actuale) sau intra in pragul de 3 valori ?
    Mulțumesc

    1. Contribuția la sănătate în 2023 se va calcula la noile plafoane și la noul salariu minim pe economie, care nu știm încă ce valoare va avea. Ca regulă, sănătatea se raportează la valoarea salariului minim din momentul plății. Sănătoși să fim, că tot o plătim!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top