Cum arată profilul unui SRL dacă nu ia acum deciziile corecte?

Am primit numeroase întrebări din partea antreprenorilor care nu știu cum să reacționeze în fața modificărilor fiscale. Am constatat că anumite informații au fost interpretate eronat, în mod special cele referitoare la impozitul microîntreprinderilor, cum că firmele care NU au un salariat, nu vor mai avea viață și vor trebui să se închidă. Nimic mai fals! Firmele care NU au salariat, pot opta pentru plata impozitului pe profit și în unele cazuri este chiar indicat. Am să-ți demonstrez imediat.

Să luăm ca exemplu cazul unui soloprenor (antreprenorul care el centrează, el dă cu capul) de prestări servicii, asociat unic și administrator, fără angajați.

La sfârșitul lunii iunie 2022 are urmatoarele rezultate:

  • Venituri 20.000 lei
  • Cheltuieli 3.500 lei
  • Profitul anului 2021 a fost repartizat anterior în dividende

Întrebările soloprenorului:

  1. Să mă angajez, ca să rămân micro?
  2. În ce moment să fac repartizarea în dividende?
  3. Ce alte modificări fiscale mă afectează?
  4. Cât voi plăti sănătate în 2023?
  5. Am venituri din chirii, aici se modifică ceva?

La prima strigare, mulți vor fi tentați să creadă că impozitul de 1% pe venitul microîntreprinderilor este soluția cea cea mai bună, dar cum spun de ceva vreme, DEPINDE!

În cazul acesta depinde de dimensiunea veniturilor și de nivelul cheltuielilor, de forma de asigurare la sănătate, de alte venituri pasive obținute, de statutul marital, de planurile de viitor pe termen lung, de siguranța familială, de vise și de modul de viață.

De-acum înainte deciziile se iau cu pixul pe hârtie și nu după ureche. Nu există rețete secrete și nici soluții perfecte. Va trebui analizat fiecare caz în parte, pentru că fiecare firmă este unică. Iar cel mai important lucru este ca tu să-ți cunoști foarte bine afacerea, să ai balanța curată (citește aici ce înseamnă), să știi care îți sunt cheltuielile fixe și cele variabile, care este marja de profit și care sunt obiectivele tale pe anul viitor.

Răspunsurile mele:

  1. Nu
  2. Bilanț interimar la septembrie 2022
  3. POS/link inteligent de plată pe factură
  4. Aproximativ 1.650 lei (am estimat salariul minim pe 2023 la 2.750 lei)
  5. Da (voi scrie un articol separat despre impozitarea chiriilor)

Probabil că ești surprins, dar în acest caz impozitul pe venitul microîntreprinderilor NU este soluția pe care am recomandat-o. Chiar dacă marja de profit este mare, nivelul veniturilor este scăzut și nu acoperă taxele salariale în cazul în care s-ar angaja, cu atât mai mult cu cât ar fi un angajat “fictiv” și nu unul real și necesar în desfășurarea afacerii. Pe lângă costul salarial, vor crește alte costuri și obligații, de genul: evidența contabilă, SSM, medicina muncii, comisioanele bancare, fișa sintetică de la ANAF, etc. Oricum, în acest caz ar fi mai indicat un contract de mandat sau un contract de administrare, contracte care se taxează similar ca un contract de muncă, dar au o birocrație mai redusă.

Care este rezultatul calculului?

  1. Impozit micro 1% – rămâne cu 15.000 lei în buzunar
  2. Impozit profit 16% – rămâne cu 25.000 lei în buzunar

Dacă vrei să te angajezi ca să păstrezi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, asigură-te că afacerea ta suportă cel puțin costul salarial pentru anul următor și costurile adiacente (peste 36.000 lei). Dacă nu acoperă, impozitul pe profit poate să-ți lase mai mulți bani în buzunar, ca în cazul de față.

Genul acesta de calcule vom face la cursul “Cum să-ți pregătești afacerea pentru 2023” și voi da soluția potrivită fiecărui antreprenor participant. Te-am pus pe gânduri? Înscrie-te la curs aici.

Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță.

Foto credit: Valentina Saygo

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

2 comentarii pentru “Cum arată profilul unui SRL dacă nu ia acum deciziile corecte?”

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top