Obligativități la încasarea cu cardul

Chiar dacă am boscorodit în 2018 când s-a modificat OUG 193/2002 și s-a introdus plafonul de 50.000 € pentru obligativitatea încasării cu cardul pentru toți operatorii economici, am avut o revelație când am constatat că mi-au crescut încasările de la clienți cu peste 10%, de când mi-am instalat POS în firmă. Am scris aici despre acest lucru și am explicat de ce acum o consider o măsură bună, printre singurele în sprijinul mediului de afaceri.

Boscorodesc și acum, deoarece sunt obligate și instituțiile publice să încaseze cu cardul și multe dintre ele se fac că nu pricep și că nu au auzit de actul normativ, că deh, cine să le sancționeze?

Dar să revenim la oile noastre, adică la OG 16/2022, cea care ne-a încins vara și mi-a produs urticarie fiscală. Prin acest act normativ, se modifică plafonul pentru obligativitatea încasării cu cardul (POS) de la 50.000 € la 10.000 €, începând cu 1 ianuarie 2023. Rezumatul lui OG 16/2022 îl puteți citi aici.

Cui se adresează actul normativ?

Tuturor „operatorilor economici” inclusiv ONG, PFA, II, instituții publice, fără excepție de formă juridică.

Obligația de a încasa cu cardul se naște începând cu trimestrul următor celui în care încasările din timpul anului respectiv au depășit pragul de 10.000 € din 2023 (pentru 2022 pragul este încă 50.000 €). Adică, dacă ai depășit plafonul în iulie, de la 1 septembrie ar trebui să ai POS.

Dacă nu depășești plafonul timp de 2 ani consecutivi, nu mai ești obligat să deții POS. Doi ani, da?

Singura excepție de la lege este cea a entităților care sunt amplasate în zone fără semnal la rețelele de comunicații electronice. Dar să ai dovezi, în caz că vine organul de control și nu te crede pe cuvânt.

Și încă un argument: amenda pentru „refuzul de a accepta cardul ca mijloc de plată” (nu doar nedeținerea sau lipsa) este între 5.000 lei și 7.500 lei. Merită? Eu zic că nu.

 De ce este o măsură bună?

 1. Pentru că 80% din persoanele fizice din zona urbană folosesc cardul și nu au numerar în buzunar. Asta îmi aduce aminte de reacția unui cerșetor dezamăgit că nu am cash și care a început să îi blesteme pe cei care au inventat cardul.
 2. Pentru că ușurezi viața clientului și nu îl refuzi, punându-l pe drumuri.
 3. Chiar dacă lucrezi preponderent cu persoane juridice, poți să îți crești considerabil încasările. E mai simplu un gest cu cardul din încheietura mâinii, decât plata unui op prin bancă, chiar și online. O secundă versus 5 minute, corect?
 4. Pentru că încasările de pe card nu pot fi furate de către un angajat cu mâna lungă.
 5. Pentru că veniturile sunt transparente și fiscul nu te bănuie de evaziune fiscală, pentru 5 lei în plus în casă.

Recomandări:

 1. Nu aștepta până anul viitor și solicită de pe acum băncii la care ai cont deschis, să îți pună la dispoziție POS.
 2. Nu ai costuri de achiziționare și instalare, acestea sunt suportate de bancă.
 3. Termenul de punere la dispozitie este de 30 de zile de la solicitare, dar recomand să te grăbești, ca să nu te înghesui cu toată lumea în decembrie.
 4. Negociază cu banca pachetul de administrare cont și comisioanele percepute, inclusiv pentru încasarea cu cardul.
 5. Comisioanele percepute de bănci per tranzacție pot fi între 0,5% – 2,5%. Dar crede-mă, o creanță neîncasată costă mai mult decât acest comision.
 6. Fă orice depinde de tine ca să încasezi clientul cu ușurință și nu îl pune pe drumuri, că poate nu se mai întoarce!

Data viitoare, când constați că o instituție publică NU îți permite plata cu cardul, printează OUG193/2002 și fă-l cadou funcționarului public, alături de o reclamație. Ce zici?

Despre acest subiect și alte modificări fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2023, vom vorbi la cursul aplicat „Cum să-ți pregătești afacerea pentru 2023”, din 18-20 octombrie 2022. Poți să rezervi un loc acum aici, mai ales că sesiunea din septembrie s-a ocupat în câteva zile.

Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță.

Foto credit: Valentina Saygo

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

1 comentariu pentru “Obligativități la încasarea cu cardul”

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top