Totul despre impozitul pe venitul microîntreprinderilor

Despre microîntreprinderi am scris și vorbit în ultimele 6 luni cât n-am vorbit de când a apărut această formă de impozitare. Speram ca lucrurile să se calmeze în noul an, dar am sperat degeaba, deoarece oamenii încă au întrebări și confuzii legate de acest subiect.

Legea 370/2022 a venit cu puține clarificări pe impozitarea microîntreprinderilor și nicidecum cele care erau așteptate de toată lumea. Aici și aici și aici am scris despre ce a adus OG 16/2022, asta ca să avem un punct de plecare.

Definiția microîntreprinderilor

O microîntreprindere este persoana juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

 1. A realizat venituri sub 500.000 € pe anul precedent (excepție anul 2022*)
 2. A realizat venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management în proporție de peste 80% din veniturile totale, adică din consultanță și management maxim 20% (excepție consultanța fiscală cu CAEN 6920)
 3. Are cel puțin un salariat (vezi clarificările de mai jos)
 4. Are asociați care dețin peste 25% la cel mult 3 microîntreprinderi (ei pot avea câte firme vor, dar maxim 3 pot fi plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor)
 5. Capitalul social este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ teritoriale
 6. Nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată la Registrul Comerțului sau instanțele judecătorești (atenție când se deschide procedura de dizolvare să schimbați vectorul fiscal)

Clarificări (art.51 alin.(4))

 1. Prin salariat se înțelege persoana angajată cu CIM (contract individual de muncă) cu normă întreagă.
 2. Se admit mai multe CIM cu timp parțial, dar care însumate fac de-o normă întreagă.
 3. Au încheiate contracte de administrare sau de mandat, dar cu o valoare cel puțin egală cu salariul minim pe economie (3.000 lei brut în 2023).

Activități excluse de la regimul micro

 1. Fondurile de garantare
 2. Domeniul bancar
 3. Asigurări, reasigurări, piețe de capital și intermediari ai acestor domenii
 4. Domeniul jocurilor de noroc
 5. Exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze naturale

Impozitul micro în HoReCa

De la 1 ianuarie 2023, firmele din HoReCa, pot aplica regimul micro. Legiuitorul se referă la următoarele coduri CAEN: 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629, 5630. În realitate, aceste firme sunt exceptate de la condițiile articolului 52, adică regulile de ieșire din sistemul de impunere.

Tot pentru activitățile menționate mai sus, în cazul în care aceste firme obțin venituri din alte activități, vor aplica impozitul pe profit pentru aceste activități (adică regim mixt de impunere), dacă îndeplinesc următoarele condiții:

 • Realizează venituri din consultanță și/sau management peste 20%
 • Realizează venituri din activitățile excluse (vezi doi pași mai sus)
 • Veniturile din alte activități au depășit plafonul de 500.000 €

Dacă aceste firme realizează venituri din activitățile exceptate, vor trece la impozit pe profit.

Reguli de aplicare a regimului micro

 1. Impozitul pe venitul microîntreprinderilor este opțional (și trebuie dovedită îndeplinirea condițiilor).
 2. Firmele pot opta pentru regimul micro, dacă îndeplinesc condițiile, doar de la începutul anului fiscal și NU în cursul lui și dacă NU au mai fost micro ulterior datei de 1 ianuarie 2023 (anul 2023 devine un fel de an zero pentru impozitul micro).
 3. Microîntreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit în cursul anului fiscal, opțiunea putând fi exercitată începând cu anul fiscal ulterior. Aici legiuitorul se referă la acele firme care îndeplinesc condițiile, dar nu vor să mai aplice regimul micro, pentru că nu le avantajează.
 4. Firmele nou înființate pot opta pentru regimul micro dacă îndeplinesc condițiile de la înființare și dacă angajează o persoană în primele 30 zile. Mare atenție cu acest termen, că se depășește ușor.
 5. Dacă se suspendă contractul de muncă al angajatului în cauză, condiția pentru micro se consideră îndeplinită numai dacă suspendarea nu este mai mare de 30 zile și se suspendă o singură dată în anul fiscal respectiv. În caz contrar, se trece la impozit pe profit. Așa că mare atenție la cazurile de suspendare a contractelor de muncă, iar aici mă refer la suspendările raportate în Revisal (ca exemplu concediul de îngrijire copil, concediu de studii, concediu fără salariu etc.).

Cotele de impozitare și baza de impozitare

 1. Cota de impozit pe veniturile microîntreprinderilor este de 1%
 2. Baza de impozitare o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad: veniturile aferente costurilor de producție, veniturile serviciilor în curs de execuție, veniturile din producția de imobilizări, veniturile din subvenții, veniturile din provizioane, ajustări de depreciere, veniturile din despăgubiri, veniturile din diferențe de curs valutar, dividendele primite de la o persoană juridică română, etc.
 3. La baza de impozitare se adună reducerile comerciale primite ulterior facturării, anumite rezerve, etc.

Reguli de ieșire din sistem în timpul anului

 1. Dacă firma depășește plafonul de 500.000 € sau ponderea veniturilor din consultanță 20%/80% în timpul anului, trece la impozit pe profit în trimestrul în care s-a depășit oricare din condiții, fără să mai poată opta vreodată pentru impozitul micro.
 2. La fel și în cazul în care încetează CIM-ul salariatului. Dacă încheie un alt CIM în termen de 30 zile de la încetarea raportului de muncă, cu condiția să fie încheiat pe durată nedeterminată sau determinată pe o perioadă de cel puțin 12 luni.
 3. Firmele care încep să desfășoare activitățile exceptate de la regimul micro, trec la impozit pe profit începând cu trimestrul respectiv.
 4. Intrarea sau ieșirea din sistem se comunică până la 31 martie 2023. Termenul este valabil și pentru anii următori.

Concluzii:

 1. Se mențin sumele scăzute din impozit, respectiv sponsorizările și achiziția casei de marcat.
 2. Sper că sunt clare precizările privind contractul de mandat sau de administrare.
 3. Condiția privind salariatul și ieșirea din sistem are destul de multe precizări, așa că mare atenție.
 4. Nu am intrat chiar în toate detaliile tehnice, dar să știți că am urmărit împreună întregul capitol din Codul Fiscal. Prevederile erau mai amestecate, să zicem că le-am mai aranjat un pic.
 5. Îmi mențin părerea că regimul micro nu este avantajos pentru toate domeniile de activitate, așa că mai bine luați decizia cu pixul în mână.
 6. Impozitul pe profit poate fi mai avantajos dacă nu ai profit. Oricum, cota de 16% pentru impozitul pe profit este o cotă foarte mică, comparativ cu multe state europene.

De acum începând, nu mai există soluții standard. Eficientizarea fiscală ține de fiecare entitate în parte, de nivelul veniturilor și al cheltuielilor, așa că cel mai bine este să îți explice un specialist, nu ce face vecinul.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top