PFA-urile, din 2024

Legea 296 vine cu modificări semnificative care afectează activitatea PFA-urilor, începând cu anul 2024. Iar când vorbesc despre PFA, mă refer la toate formele de organizare în partidă simplă: persoane fizice autorizate, persoane fizice independente, profesii liberale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale.

Impozitul pe venit 10% – nu avem modificări.

CAS pensie 25% – nu avem modificări noi.

Plafoanele pentru plata CAS pentru 2024 rămân valabile, cu diferența că se vor raporta la salariul minim valabil în anul următor (estimat la minim 3.500 lei).

Venituri ˂ 12 salarii minime – nu se datorează CAS

Venituri între 12 – 24 salarii minime – plafon 12 salarii minime x 25%

Venituri ˃ 24 salarii minime – plafon 24 salarii minime x 25%

CASS sănătate 10% – s-a schimbat modul de calcul pentru 2024.

Sănătatea se va calcula 10% la venitul realizat, dar nu mai mult de 60 salarii minime. In cazul PFA cu normă de venit, sănătatea se va calcula 10% din norma de venit.

Însă cea mai neplăcută modificare este următoarea: dacă venitul realizat este mai mic decât 6 salarii minime, PFA datorează sănătate 10% x 6 salarii minime. Adică vine cu bani de acasă.

Excepție la diferența de sănătate:

  • Dacă realizează venituri din salarii, la un nivel de cel puțin 6 salarii minime
  • Dacă realizează alte venituri din dividende, chirie, arendă, investiții financiare, etc, la un nivel de cel puțin 6 salarii minime, pentru care oricum datorează sănătate

Excepția este valabilă doar pentru suma minimă, pentru că în celelalte situații, reciproca nu este valabilă, în sensul că veniturile din activitățile independente NU se mai cumulează cu celelalte categorii de venituri care se declară prin declarația unică (dividende, chirie, arendă etc.).

Da, știu că e greu de înțeles, încă sunt multe confuzii, dileme și neclarități, așa că așteptăm împreună normele metodologice sau clarificări.

Din 2024 se vor scădea CAS și CASS din baza impozabilă în cazul PFA-ului cu normă de venit.

Plafonul pentru PFA cu norma de venit a fost scăzut de la 100.000 € la 25.000 € de la 1 ianuarie 2023.

Să nu uităm că PFA-ul are un risc fiscal ridicat și că nu toate cheltuielile efectuate sunt deductibile integral. Unele cheltuieli au o deductibilitate limitată, iar cele care NU sunt făcute în scopul desfășurării activității, nu pot fi considerate cheltuieli deductibile.

De asemenea, plafoanele de încasări și plăți în numerar se aplică și în cazul PFA-ului. Am scris aici despre ele Plafoanele de încasări și plăți în numerar – noile modificări – Valentina Saygo

În concluzie, PFA NU este avantajos pentru persoanele care NU realizează venituri cel putin egale cu 6 salarii minime pe economie, însă este avantajos pentru persoane care realizează venituri peste 60 salarii minime pe economie. Lucrurile ar fi trebuit sa stea invers, să fie încurajați cei mici, dar atât s-a putut.

Îmi mențin părerea că, dacă vrei să îți deschizi un PFA, va trebui să iei decizia după ce faci niște calcule temeinice, împreună cu viitorul contabil sau cu un consultant fiscal.

La prima vedere, pare că PFA-ul este sortit pieirii, dar depinde mult de multe alte aspecte: nivelul estimat al veniturilor, nivelul estimat al cheltuielilor, dacă persoana este salariată sau nu, dacă obține alte venituri impozabile sau nu. Nu există soluție unică, ea diferă de la caz la caz.

***

Și pentru că schimbările sunt multe și se aplică diferit în funcție de domeniul business-ului, te invităm să participi pe 8 – 9 noiembrie la cursul online: Cum să-ți actualizezi contabil și juridic afacerea pentru 2024Va fi ultimul curs de anul acesta susținut de mine și probabil va fi cel mai bun curs pe care îl poți face anul acesta pentru tine și pentru business.

De ce să participi?

  • Dacă vrei să nu te mai sperie anul fiscal 2024. Să ai soluțiile și scenariile pregătite pentru orice situație.
  • Ca să ai în continuare un plan de creștere al afacerii tale.
  • Ca să nu spui “nu am știut” și să asculți sfaturile neprofesioniste din stânga – dreapta
  • Ca să-ți cunoști și înțelegi mai bine propria afacerea
  • Ca să cunoști alți antreprenori asemenea ție de la care te poți inspira
  • Ca să primești soluții aplicabile

Două zile de participare la curs, îți pot schimba drastic business-ul. Pentru că noi nu vorbim doar despre taxe, contracte și cheltuieli, vorbim ca de la antreprenor la antreprenor, și te sfătuim pe tine, ce ne sfătuim și pe noi.
Așadar te așteptăm pe 8 – 9 noiembrie, între orele 16.00 – 19.00, să povestim aplicat pe business-ul tău să găsim soluțiile de care tu ai nevoie să mergi mai departe și să crești, nu să stagnezi, închizi sau ieși în pierderi după ce îți plătești taxele la stat.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top