Codul fiscal 2023: impozitarea veniturilor din chirii

Impozitarea chiriilor se regăsește în Codul Fiscal la capitolul IV – Venituri din cedarea folosinței bunurilor. Dar nu are rost să deschideți Cartea Cărților, că am scris totul aici, iar Legea 370/2022 nu a adus modificări la OG16/2022. Nimic nou, rămâne cum au stabilit!

Pe scurt, pentru impozitarea chiriei se aplică cota de 10%, dar dispare cota forfetară de 40% care se scădea din baza impozabilă. Concret, după cum bănuiți,  impozitarea chiriei aproape că se dublează, iar ca o consecință directă vom asista la creșterea chiriilor și la creșterea evaziunii fiscale prin nedeclararea veniturilor, asta în plină perioadă de recesiune.

Este și un lucru bun, dacă ne uităm prin prisma principiilor fiscale, respectiv justețea impunerii sau echitatea fiscală, celelalte venituri din cadrul capitolului IV nu beneficiau de cota forfetară precum chiria. Dar asta este filosofie fiscală, care nu își are locul în plină recesiune.

Impozitul pentru chirie se plătește anual prin declarația unică, până la data de 25 mai a anului următor.

Era să uit de sănătate, care a crescut substanțial și are plafoane noi.

Și nu uitați, de la 1 ianuarie 2023 este obligatorie depunerea la fisc a contractelor de închiriere, în termen de 30 zile de la încheiere și în termen de 90 zile pentru cele în curs de funcționare.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top