Dragă antreprenorule, hai să-ți ghicesc în balanță!

Un contabil bun îți poate citi în balanță ca mama Omida în ghioc și-ți poate spune ce prostii ai făcut în vara asta. Iar dacă o poate face contabilul, să fii sigur că o face atât bancherul, cât și fiscul. Dacă bancherul nu o să-ți dea, fiscul sigur o să-ți ia!

Șochează-ți contabilul și cere-i o balanță, că tot s-a închis luna iunie, pune-ți un pahar cu vin (fără apă minerală) și hai să-ți ghicesc trecutul!

Prima întrebare – cât de reală e balanța ta?

Dacă ai decontat fiecare vacanță din ultimii cinci ani, botezul copilului, mâncarea săptămânală a pisicii, pamperșii de la Mega, proteza soacrei și silicoanele nevestei, dacă ai strâns fiecare bon de la berile băute cu băieții, costumele de la Zara si bonurile de la Mec, poți să dai vinul peste cap, discuția asta nu este pentru tine. Atâta vreme cât sumele din balanță nu reflectă realitatea minim 80%, nu-ți mai bate capul!  Rolul informației contabile este să te ajute să îți conduci afacerea, iar contabilul tău îți poate da informații relevante, atata timp cât tu păstrezi balanța curată. Întoarce-te atunci când te hotărăști că e cazul să îți pui contabilul să lucreze pentru tine, nu doar să depună declarații de fațadă pentru fisc!

Capitalurile proprii – 10 secunde

Capitalurile proprii reprezintă sursele de finanțare stabile ale firmei, după eliminarea datoriilor. Uită-te la soldurile clasei 1 și fă diferența între ele.

Sold Creditor Clasa 1 – Sold Debitor Clasa 1 > 0

E de bine, ai capitalurile proprii pozitive. Dacă sunt negative, nu ești bancabil, nu ești finanțabil și nici nu te poți atinge de fonduri nerambursabile.

Ce intră în capitalurile proprii și cum le poți face pozitive sau le poți creste?

Capitalul social – da, ăla de 200 lei de la înființare, care nu ți-a ajuns nici de registrele obligatorii, poate fi crescut printr-o majorare de capital și două drumuri la Registrul Comerțului.

Rezerve – legale, statutare, alte rezerve, din profit, cele de risc sau cele impuse de bancă, te pot ajuta să crești capitalurile proprii. Întreabă-ți contabilul, că poate face minuni!

Rezultatul nereparizat – vorbesc despre profiturile anterioare, pentru că pierderile sunt pe debit, adică se scad (vezi formula de mai sus). Aici mă voi adresa întâi contabilului tău, că de multe ori am văzut niște dinți de fierăstrău la soldul lui 117. Pierderile se acoperă din profiturile ulterioare, iar profiturile se repartizează în ordine cronologică. Fiind un cont bifuncțional, soldul lui nu reflectă cronologia sau statusul real al rezultatului nerepartizat.

Rezultatul exercițiului – contul 121 arată ce ai făcut anul acesta, pierdere sau profit. Dacă este profit, dă-i mai departe. Dacă este pierdere (pe debit), turează motoarele și vezi de ce. Pentru că scopul unui SRL este obținerea de profit, acesta este rolul tău!

Marja de profit – 10 secunde

Marja de Profit = Profit net/Cifra de afaceri x 100. E o formulă simplă care spune multe lucruri. Acest procent ar trebui să îl știi la orice oră din zi și din noapte și să fie motivul pentru care te dai jos din pat în fiecare dimineață. Ce spune el? Dacă ești sub media industriei tale, spune că ai o afacere neperformantă sau că ai umflat cheltuielile. Dacă esti cu mult peste media industriei tale, spune că ai cheltuieli la negru sau la gri sau că dai tunuri. O marjă decentă universală este între 10% – 30%, dar mai sigur, întreabă bancherul tău care este media industriei tale, pentru că bancile au niște grile în acest sens.

Mijloacele fixe – între 20 secunde și 2 minute (depinde de lungimea listei)

În primul rând te asiguri că lista e reală (adică ai facut un inventar la sfârșitul anului) și te apuci să faci curățenie. Poate s-au stricat laptopurile și trebuie casate sau poate sunt imobilizări corporale pe care nu le mai ai de multă vreme și mai bine le scoți din gestiune. Dacă lista ta e plină cu obiecte pe care le ai acasă, de genul mașina de spălat, TV-ul 4K din living, autoturismul in leasing al cumnatului, bea vinul rămas și las-o baltă!

Stocuri – 20 secunde

Stocurile sunt formate din materii prime, materiale, mărfuri, ambalaje. Soldul valoric trebuie să reflecte realitatea. De prea multe ori aceste solduri nu reflectă realitatea și este unul din punctele de atracție al fiscului. Dacă e mai mare pe hârtie, înseamnă că ai vândut la negru. Dacă este mai mic pe hârtie, înseamnă că ai micșorat profitul, iar fiscul se supără! Eu știu că tu știi ce ai în depozit. Deci? Fă-l să fie real!

Furnizori versus Clienți – între 20 secunde și 2 minute

Compară 401 – Furnizori cu 4111 – Clienți. Este unul din primele lucruri la care se uită banca atunci când ceri un credit. De preferat este ca suma pe care o ai de încasat de la clienți să fie mai mare decât cea de plătit la furnizori.

Verifică dacă soldurile sunt reale, atât la furnizori cât si la clienți. Pentru că tu știi cel mai bine cât ai de plătit și de încasat și poate nu ai dus toate actele la contabilitate. Pentru clienții neîncasați de multă vreme, confirmă soldurile și fă orice să îți recuperezi banii: înscrie-te la masa credală, mută-i la “clienți incerți”, apelează la un executor, implementează o procedură de recuperare creanțe.

Dacă furnizorii sunt mai mari decât clienții, ești rău platnic sau dai țepe, poate să zică banca. Bine, mai sunt și alți indicatori de calculat, dar aia e lecția pentru avansați.

Soldul casei cât Casa Poporului – 10 secunde

Soldul ireal al casei este cea mai des întâlnită greșeală a antreprenorului și a contabilului, în egală masură. Contabilul uită că are o mulțime de conturi contabile la dispoziție și ridică din umeri când antreprenorul scoate bani din firmă și îi bagă în buzunar. Iar antreprenorul confundă banii firmei cu portofelul propriu. Soldul casei ireal spune că ai cheltuieli la negru sau la gri, de obicei salarii. Iar dacă fiscul te prinde, îți confiscă banii. Am scris aici mai mult despre soldul casei, poate te ajută în cazul tău.

Bani luați din firmă și nejustificați – 30 secunde

Este o situație des întâlnită mai peste tot, dar dacă nu sunt în contul 5311 – Casa în lei, nu e chiar atât de grav, mai ales dacă firma are profit. Important este să fie în limitele viitoarelor dividende. Îi găsești în 542 – Avans spre decontare, 4551 – Asociați conturi curente (sold debitor, chiar dacă este cont de pasiv și ar trebui să fie creditor), 461 – Debitori diverși. El poate arăta fiscului că ai cheltuieli la negru, mai ales dacă sumele sunt semnificative, strânse în mulți ani și nu sunt închise cu dividendele. Dacă nu ai profit, atunci ai băgat mâna în buzunarul firmei mai mult decât era cazul, iar în caz de administrare defectuoasă, vii cu ei de acasă.

Bani băgați în firmă și fără proveniență – 30 secunde

Îi regăsești în soldurile creditoare ale conturilor 4551 – Asociați conturi curente, 462 – Debitori diverși. Este normal să îți finanțezi afacerea, cu două condiții:

  • să ai cum să justifici proveniența acelor sume (venituri personale impozitate și declarate, dacă sunt banii tăi);
  • să ai încheiate contracte de creditare pentru sumele respective (dacă te-a împrumutat sora, mama, bunicul sau mătușa Tamara).

Ce arată aceste sume? Că ai venituri la negru și chiar spălare de bani, mai ales dacă cele două condiții de mai sus nu sunt îndeplinite. Îți amintesc că in România impozitarea firmelor este de nivelul paradisurilor fiscale și ar fi cazul să renunți la găinării, pentru un impozit pe venit de 1-3% și pe dividende de 5%.

Dacă vrei să îți cureți balanța și firma nu îți poate restitui banii, renunță la ei și majorează capitalul social. Cu ocazia asta îți crești capitalurile proprii și dormi liniștit!

Cheltuieli salariale – 30 secunde

Adună rulajele conturilor 641 – Cheltuieli cu salariile personalului si 646 – Cheltuieli privind contribuția asiguratorie de muncă, dă la o parte 45% și împarte la numărul de salariați. Dacă tu dai salarii în mână de 3.000 lei iar ție ți-a ieșit din calcul o medie sub minimul de 1.200 lei, ce crezi că zice fiscul? Știe că ai salarii la gri și nici nu trebuie să vină în control ca să îți demonstreze asta. E suficient să se uite pe bilanțul tau!

Dacă ai ajuns pană aici, poți să termini paharul cu vin și îți mulțumesc pentru asta! Uite cum în 180 de secunde aka 3 minute ai trecut prin balanța ta singur. Și nu a fost greu, dar poate a durut, nu-i așa?

Știu că nici ție nu îți place cum se desfășoară afacerile din România, că te plângi de mediul legislativ ostil pentru antreprenori, însă este momentul să schimbi lucrul acesta și depinde doar de tine! Fă-ți curățenie în balanță și de mâine fii cinstit și curat. Pentru că dacă ai bifat cel puțin un punct de mai sus, nu faci altceva decât să crești concurența neloială. Ai pretenția ca politicienii să fie cinstiți și onești, dar tu îți sabotezi furnizorii, clienții și concurenții. Minciuna lor este similară cu munca la negru, furtul lor cu evaziunea ta fiscală. Nu crezi că este cazul să te schimbi? Iar dacă vrei să schimbi lumea și țara, începe cu tine! 

Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță.

Foto credit: Valentina Saygo

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!