Dragă antreprenorule, cum stai cu casa?

Nu te întreb despre locuința personală și nici despre casa de marcat. Te intreb despre casa de bani, registrul de casă și soldul contului „5311 – Casa în lei” din balanța contabilă. Iar toate astea trebuie să fie într-o simbioză perfectă si egale, la orice oră din zi și din noapte. 

Ce trebuie să ai grijă?

  1. Să întocmești registrul de casă zilnic. Pentru că, in caz de control de la Antifraudă, este printre primele documente primare care îți sunt solicitate și care sunt motiv de deranj (pardon) amendă. Și pentru că registrul de casă este obligația casierului sau a administratorului, nu a contabilului (acesta din urmă are rolul de a verifica soldul și inregistrările).
  2. Banii numerar fizici (din casa de bani, sertar, cutie) să coincidă cu banii scriptici (din registrul de casă), altfel riști un alt deranj și poți fi acuzat de evaziune fiscală.
  3. Să întocmești hârtiile după realitate și nu realitatea după hârtii. Dacă ai luat bani din casă, scrie o dispoziție de plată, nu lăsa trei ore soldul descoperit, până te întorci de la benzinărie. Iar pentru bonul de benzină, întocmește un decont de cheltuieli, că doar nu te-ai plimbat cu casa de bani la pompă. Așa vei avea un registru de casă suplu, simplu si ușor de urmărit!
  4. Să ai documente întocmite pentru fiecare operație făcută, chit că este încasare sau plată. Restul, se confiscă!
  5. Să nu ai sume ireale în casă. Pentru că deranjul e mai mare decât o amendă, se poate lăsa cu dosar penal. Poți să îi amintești colegei sau colegului meu de profesie că planul de conturi are aproape 500 de conturi, pe care să le folosească cu încredere, astfel încât să nu te lase cu balanța încărcată.
  6. Să nu ai sold negativ, că e un fel de „n-ar mai fi”. Fă o dispoziție de încasare și respectă punctul 3, că tot ai scos banii din buzunar. Iar când ai disponibil, poți să îi iei înapoi, că este dreptul tău.
  7. Nu confunda casa firmei cu buzunarul tău, dacă nu vrei să riști să fii acuzat de delapidare.

Lasă-mi un mesaj, dacă ai dileme în privința registrului de casă. Iar eu promit să te ajut să nu îți mai fie frică de el. E o nimica toată!

Foto credit: Valentina Saygo

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!

 

 

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

2 comentarii pentru “Dragă antreprenorule, cum stai cu casa?”

  1. Bună!
    Am o mare problemă, registrul de casa corect, banii sunt dar plec la marfă, aprovizionare. Cum procedez în cazul ăsta?! fac dispoziție de plată ca soldul din registrul de casa în regulă! dar aici mă blochez, când vin de la marfă, chitanțele unde le trec că soldul nu mi permite să scad chitanțele, îmi dă cu minus 🙃
    vă rog, ajutați mă!!
    Mulțumesc 😊

    1. Draga Mirela, hai sa facem hartiile dupa realitate si nu realitatea dupa hartii. Daca pleci dupa marfa, iei banii din casa ca avans spre decontare (cu dispozitie de plata, ca doar nu iei casa cu tine), iar cand te intorci cu cumparaturile, faci un decont de cheltuieli, nu scazi platile din casa (ca nu ai avut casa cu tine). Si iata cum registrul tau de casa devine usor de completat. Iar decontul de cheltuieli poate fi unul singur pe toata luna, pentru care gasesti formulare pe net. Spor si profituri maxime!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top