Pentru unii mumă, pentru alții ciumă – noile măsuri ale guvernului

Dublul standard stat versus privat este un subiect pe care l-am mai abordat de-a lungul timpului. Din păcate însă, subiectul este de actualitate și în prezent.

„Pentru unii mumă și pentru alții ciumă” este dezideratul stimabililor conducători, iar acest lucru pare că este politică de stat și niciun guvern nu se sinchisește să îl schimbe.

Dacă ne aducem aminte, încă de pe vremea lui Stolojan – cu tăiatul cozii câinelui în bucățele – prea puține au fost măsurile de austeritate impuse de guvern. Singurul moment plătit cu „sângele său” a fost al lui Boc-Băsescu, dar care a venit la pachet cu OUG 34/2009, un act normativ de tristă amintire, ale cărui măsuri austere în mediul privat mai sunt valabile și acum, chiar dacă acea criză este deja istorie.

Să se revizuiască primim, dar să nu se schimbe nimic, cam astea sunt măsurile pe care guvernul le-a luat pentru reducerea cheltuielilor de la stat, niște fumigene fără impact semnificativ la buget.

În schimb, mediul privat este pus pe butuci, în special zona IMM-urilor și a PFA-urilor, exact acea zonă care duce în spate luxul și febra dementă cu care se cheltuiesc banii la stat.

Nu este suficient că OG 16/2022 a răscolit zona fiscală, drept dovadă că impactul fiscal a fost zero barat, la fel ca mințile „strategice” care au clocit proiectul scurs pe surse și neasumat sau pus în dezbatere publică. La fel vor face și acum, iî vor publica probabil într-o vineri ca „OGHE”, fără transparență și fără argumentări, că doar oamenii sunt în vacanță iar canicula fiscală nu este interesantă. O înșiruire de măsuri lipsite de logică legislativă, o cârpeală de măsuri scoase din sertar, dominate de o violență și o ură viscerală față de mediul privat.

Ce face un adevărat manager când firma îi este în dificultate? Exact ce NU face guvernul! Își revizuiește cheltuielile și le micșorează la sânge, recuperează creanțele pe care le are (adică crește colectarea, care la noi e în porumbi) și abia apoi se axează pe creșterea veniturilor.

Cum ar putea accepta mediul de afaceri o japcă fiscală? Doar dacă sacrificiul ar începe acolo unde risipa publică este la rang de artă.

Să le luăm pe rând:

  1. Modificarea bazei de calcul a impozitului pe profit prin introducerea ajustorului fiscal (tare sunt curioasă cine a inventat formula). Admisibil doar dacă tăiați cheltuielile nedeductibile din aparatul de stat și locurile tihnite din consiliile de administrație.
  2. Modificarea bazei de calcul a impozitului pe profit pentru firmele care înregistrează pierdere fiscală. Admisibil doar dacă firmele de stat își plătesc datoriile fiscale și nu le mai tăiati din pix.
  3. Cheltuielile sediului social se diminuează la 50%. Admisibil doar dacă vă reduceți cheltuielile cabinetelor voastre cu 50%.
  4. Cheltuielile cu autoturismul se diminuează de la 50% la 25% (iar facem afaceri cu troleibuzul; 50% ăsta este rămas de la OUG 34/2009, de la criza financiară de atunci). Admisibil doar dacă vă vindeți parcul auto și vă plimbați cu mașinile personale sau cu transportul public.
  5. Provizionul pentru creanțele neîncasate se diminuează de la 50% la 30%. Admisibil doar dacă creșteți colectarea bugetară de la 27,9 la 50%. Simplu, nu?
  6. Eliminarea sponsorizărilor deductibile din impozitul pe venitul microîntreprinderilor. Admisibil doar dacă faceți voi ce fac ONG-urile alea care vă deconspira șmenurile și vă scot în evidență impotența și neputința statului.
  7. Impozitul pe dividende crește de la 8% la 10%. Admisibil doar dacă vă reduceți indemnizațiile de conducere cu 50%, din consiliile de administrație.
  8. Se elimină posibilitatea de a deține mai multe microîntreprinderi, de la 3 la 1. Admisibil doar dacă nu vă mai cumulați pensia cu salariul nici voi.
  9. Modificări majore la microîntreprinderi: 1% pentru noul plafon de 300.000 lei; 3% pentru depășirea plafonului de 300.000 lei; trecerea la impozit pe profit pentru rentabilitate mai mare de 30% (nu înțeleg de ce nu le-au desființat de tot și le-au încurcat în halul ăsta). Admisibil doar dacă nu mai puneți botul la parandărături de 50% și vă închideți firmele de casă care fac afaceri cu statul. Ale voastre!
  10. Eliminarea parțială a facilităților din IT pentru salarii de până în 10.000 lei (adică mai nimeni). Admisibil doar dacă reparați serverele care ne crapă zilnic, cel al ANAF-ului, al Casei de Sănătate, al Revisalului, adică alea ce funcționează cu manivela.
  11. Scăderea plafonului pentru beneficii salariale neimpozabile de la 33% la 20%. Admisibil doar dacă vă tăiați și voi sporurile alea de hemoroizi, de stres, de calculator, de „condiții vătămătoare”.
  12. Impozitarea la sursă a chiriilor plătite de persoane juridice. Admisibil doar dacă vă declarați ca ilicite casele și terenurile luate din șpăgi.
  13. Creșterea impozitului la veniturile pe tranzacții bursiere. Admisibil doar dacă vă declarați veniturile din șpăgi și vă depuneți declarația unică pentru ele.
  14. Crește impozitul pe tranzacțiile imobiliare de la 3% la 5%. Admisibil doar dacă restituiți banii din contractele cu statul.
  15. Noul plafon de CAS de 36 salarii minime. Admisibil doar dacă TĂIAȚI PENSIILE SPECIALE.
  16. Se elimină scutirea de CASS pentru angajații din construcții și agricultură. Admisibil doar dacă demascați toate firmele de casă ale clanurilor care vă plătesc campaniile electorale ca să le păziți interesele… și evident, dacă eradicați munca la negru din aceste domenii.
  17. Se elimină plafonul de CASS la PFA. Admisibil doar dacă restituiți sumele din concediile medicale restante de ani de zile.
  18. Se majorează TVA de la 9% la 19% pentru serviciile de catering. Admisibil doar dacă plătiți în termen cererile de rambursare de TVA, care așteaptă minim 12 luni, cu control cu tot.
  19. Se introduce un impozit suplimentar pentru imobilele de peste 2.500.000 lei, de 1% aplicat diferenței. Admisibil doar dacă reduceți la un sfert cele 60 (șaizeci!!!) de instituții cu rol de control asupra mediului privat.
  20. Se elimină deducerea neimpozabilă de 200 lei la salariul minim. Admisibil doar dacă reduceți 50% din funcționarii publici!

Ce ar trebui făcut pentru o dezvoltare a mediului de afaceri?

  1. Asanarea legislației economice.
  2. Reducerea la un sfert a celor 60 de instituții cu atribuții de control asupra mediului privat.
  3. Reguli clare și simple pentru autorizații și avize.
  4. Îndrumare, nu control!
  5. Digitalizarea, debirocratizarea și fluidizarea instituțiilor publice.
  6. Rescrierea Codului Fiscal, reducerea excepțiilor la excepții.
  7. Amenzi drastice pentru abateri și evaziune fiscală.
  8. Reforma statutului funcționarului public și asumarea responsabilității personale pentru sarcinile și responsabilitățile avute!

Impactul acestor măsuri nu va fi nicicum cel visat de Ciolacu în nopțile lui umede, ci din contra, va crește evaziunea fiscală, munca la negru și nimic nu îi va putea stăvili pe cei care s-au săturat să susțină un stat atât de corupt și mârșav!

Chiar nu sunt conștienți că omorând vaca ce dă lapte vor rămâne fără brânză? Din păcate, țara asta NU este săracă, este doar furată sistematic an de an, din ce în ce mai mult!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top