Drepturile și obligațiile salariaților și angajatorilor (Ep. 2: Obligațiile salariaților)

Continuăm seria de drepturi și obligații salariat/angajator, cu episodul 2 – obligațiile salariatului.  În materialul precedent, am inventariat drepturile salariatului și am numărat 15 drepturi principale și 15 din categoria „alte drepturi”.

Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:

 1. de a realiza norma de muncă sau de a îndeplini atribuţiile ce îi revin conform fişei postului, inclusiv în perioada de probă;

Aș zice că mai ales în perioada de probă, în care ar trebui chiar să își dea silința și să arate că firma se poate baza pe alegerea făcută!

 1. de a respecta disciplina muncii;
 2. de a respecta prevederile cuprinse în regulamentul intern, în contractul colectiv de muncă aplicabil, precum şi în contractul individual de muncă;

Asta cu condiția să fie pe bune și pe cinstite acest RI, nu copiat de pe net! Iar când vorbim de CIM, vorbim de toate prevederile lui. Cea mai nerespectată obligație a salariatului este perioada de preaviz, iar lucrul acesta este deranjant. Să ridice mâna sus cine a stat în perioada de preaviz – salariaților mă adresez – pentru că merită un premiu! Marea majoritate a antreprenorilor se confruntă cu această situație, în care angajatul își dă demisia și îl doare în cot de preaviz, inclusiv persoane cu funcții de conducere dispar în ceață și lasă cheile pe masă.

 1. de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu;

Obligație atât de simplă, dar atât de repede încălcată uneori! Furturi de clienți, de baze de date, activități concurente – ori merg la concurență, ori își înființează o firmă cu același domeniu de activitate, comportament neetic: defăimarea firmei, acceptarea de mită sau comisioane de la terți, conflict de interese. Utilizarea neadecvată a resurselor companiei: furt, delapidare, folosirea bunurilor în scop personal. Încălcarea politicilor și procedurilor interne – tot aici intră.

 1. de a respecta măsurile de securitate şi sănătate a muncii;

Aici nu negociem, ca și la disciplina muncii. Partea proastă este că salariatul e informat să poarte echipament de protecție, și nu poartă, iar amenda o ia angajatorul.

 1. de a respecta secretul de serviciu;

Alte obligații ale salariatului:

 1. de a respecta și de a asigura confidențialitatea informațiilor și a documentelor utilizate în timpul muncii la domiciliu;

Mai ales când vorbim despre work from home!
2. de a gestiona cu maximă eficienţă resursele puse la dispoziţie de companie;

Cum scriam mai sus, aici poate însemna orice! De la lăsat lumina aprinsă, ușa deschisă, dus acasă un top de hârtie, până la incendii, mașini și utilaje avariate.

 1. de a apăra imaginea şi prestigiul companiei;

Sunt pline rețelele de socializare cu situații neplăcute. Nu vorbesc despre vătafii care se cred stăpâni de sclavi pe plantație! Doar despre acele persoane cărora orice le-ai face, tot își vorbesc de rău locul de muncă. Nici nu mai pomenesc despre apărarea imaginii și a prestigiului, ci de defăimare la propriu!
4. de a respecta procedurile interne şi dispoziţiile conducerii societăţii;

 1. de a păstra curăţenia la locul de muncă şi în spaţiile comune;
 2. de a efectua concediul de odihnă în perioada în care a fost programat;

Aici nu este vorba despre angajatorii care nu programează concediile. Însă, cei care o fac, se trezesc că acea planificare NU se respectă. Din păcate nu suntem în Italia, unde firmele se închid în luna august și toata lumea este în concediu. Sau mai există situația în care tu, ca angajator, te rogi de salariat să își ia concediu, iar el nu îl ia, din contra, îți cere bani pe zilele neefectuate. Atenție, zilele de concediu neefectuate NU se compensează în bani, doar în cazul plecării angajatului. Altfel, în caz de te prinde ITM-ul, amenda este cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei.

 1. de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională;

Mă refer la situația în care angajatorul trimite salariatul la cursuri, iar acesta pleacă după ce s-a școlit lăsând angajatorul și fără om și cu banii luați. O situație des întâlnită, mai ales în perioada asta crâncenă de pe piața muncii.

Eh, acum putem trage o concluzie între drepturile salariatului, în total 30, comparativ cu obligațiile: 6 + 7 = 13, din care vedem că unele se subînțeleg. Nu este o proporție echitabilă, unele obligații ale salariatului nici măcar nu au sancțiuni.

În situația aceasta s-a ajuns din două motive:

 • știm cât de vocale sunt sindicatele versus patronate.
 • iar al doilea motiv este din pricina vătafilor, care se cred stăpâni de sclavi și care încalcă și cele mai elementare drepturi, au comportamente deviante, pentru care plătim toți.

Vă veți convinge când vom ajunge la obligațiile angajatorului.

Îți mulțumesc că ai parcurs materialul până aici.

Profituri maxime să ai!

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top