Dragă antreprenorule, tu cum plătești salariile? Douăsprezece reguli de plată salarială

Știu că o să-mi răspunzi că le plătești atunci când ai bani. Dacă îi ai. Dar hai să vedem împreună ce poți îmbunătăți în relația pe care o ai cu angajații tăi și să înveți primii pași de disciplină financiară legată de plata salariilor.

Douăsprezece reguli de plată a salariilor

  1. Alege o zi. Stabilește perioada cea mai lejeră din lună. Stiu că nu ai cash-flow (dar promiți că o să îți faci la un moment dat), dar tu știi cel mai bine în ce perioadă a lunii ai cele mai multe plăți și încasări. Dacă pe 30/31 ai scadențele la leasing sau chirie, 25 e „ziua sfântului fisc”, pe 5 e rata la bancă mort-copt, pare că pe 10 ar fi o zi din lună mai favorabilă. Acum uita-te la scadențele clienților și vezi în ce perioadă a lunii au cele mai multe comenzi. Dacă ai o afacere repetitivă și toți clienții ar trebui să plătească până pe 10, atunci e simplu, dar tot ți-aș recomanda să lași un răgaz de 2-3 zile, mai ales dacă ai un grad scăzut de încasare a creanțelor în firmă. Deci 15 ar fi cel mai bine. Corect?
  2. Așteaptă să se termine luna și nu plăti niciodată salariile înainte să întocmești pontajul, mai ales daca ai externalizat serviciul de salarizare. Nu le plăti pe 30/31 ale lunii, când luna nici nu s-a terminat. Un concediu medical sau o demisie inopinată îți poate da calculele peste cap. Ține minte că documentul care stă la baza întocmirii statului de salarii este pontajul, iar ca să îl întocmești ai nevoie să se termine luna. Stiu că exagerez, dar nu face fals în acte.
  3. Plătește salariile de pe stat, nu de pe agendă. Cum spuneam mai sus, obișnuiește-te să lucrezi cu statul de plată al salariilor, pentru tine se întocmește, nu doar pentru fisc. Cred că nu are rost să deschidem discuția despre salariile de pe agendă și banii la gri, mai ales pe praful ăsta de lipsă de forță de muncă, dar tu știi mai bine decât mine ce socoteli îți faci.
  4. Păstrează confidențialitatea. Salariații nu semnează pe statul de plată, pentru că salariile (teoretic) sunt confidențiale. Dar dacă plătești salariile numerar, aceștia trebuie să semneze fluturașul cum că au primit salariul. Acesta este dovada că l-ai plătit. Iar daca nu e semnat și dai banii pe prietenie, posibil să îl mai dai o dată, dacă te trezești cu un control de la ITM. Dacă plătești prin bancă, nu e nevoie să îți semneze, dar dă-i omului fluturașul lui, ca să vadă câți bani i se rețin la stat. Să nu te înjure doar pe tine, să înjure și guvernul. Și încă ceva, să nu dai bani din firmă fără documente nici măcar mamei tale!
  5. Avans și lichidare. Cum e mai bine? Depinde ce categorie de angajați ai. Dacă au o educație financiară și își drămuiesc banii de la o lună la alta, poți alege doar lichidare. Dacă ai fluxuri variabile de disponibil, atunci este indicat în două tranșe, ca să nu fie efortul financiar prea mare. Dacă vrei să scapi de „Dă și mie 100 lei„, atunci plătește și avans și lichidare. Eu prefer doar lichidare și aceea e pe 15 a lunii următoare.
  6. Fă documentele după realitate și nu realitatea după documente. Verifică în primul rând care este data plății trecută în contractul de muncă. Am întâlnit situații în care antreprenorul plătea salariile pe 10 a lunii următoare, dar în contracte era trecută data de 1. Deci fă ce scrie, nu fă ce se face.
  7. Ziua sfântă de plată. Nu întârzia niciodată salariile, chit că ai alte priorități. Întâi salariile și apoi poprirea de la bancă, chiar dacă tu nu ai un ban în buzunar. Te împrumuți și faci pe dracu în patru cu două-trei zile înainte, ca să plătești salariile la timp. Angajații tăi au de pus pâinea pe masă, rate la bancă sau le taie gazul și nicio greșeală de-a ta nu are voie să îi afecteze.
  8. Toată lumea primește banii la aceeași dată. Am întâlnit un mic antreprenor care plătea fiecare salariat la data la care îl angajase. Noroc că avea doar 4, iar unul primea salariul pe 3, altul pe 8, al treilea pe 17 și ultimul pe 22. Nu e de râs, dar omului nu îi explicase nimeni cum stă treaba și a făcut și el cum l-a tăiat capul.
  9. De weekend. Dacă ziua de salariu pică sâmbată, eu dau salariile de vineri, iar dacă pică duminică, le dau luni. Și informează-i de aceste reguli, care te ajută atât pe tine, cât și pe angajații tăi.
  10. De sărbători nu fac schimbări, iar aici mă refer la Paști și Crăciun, mai ales că există viață și după aceea. Dar am grijă de fiecare să primească o primă și să nu plece acasă cu mâna goală.
  11. Păstrează contactul și mulțumește, nu aștepta să ți se mulțumească. Pe mine mă doare că pierd contactul cu fiecare angajat, mai ales de când salariile se plătesc prin bancă și tichetele de masă pe card. Dar încerc, din când în când, să dau o primă sau un bonus și să mulțumesc angajatului pentru munca prestată.
  12. Comunică regulile la angajare. O dată cu oferta scrisă de salarizare și bonusare, la angajare discută despre toate regulile sau cutumele stabilite la tine în firmă, ca să dai dovadă de seriozitate și stabilitate. Nu ai ofertă scrisă de salarizare la angajare, pe care semnează candidatul că a luat la cunoștință? Nu-i nimic, o faci de mâine.

Poate că nu sunt cele mai bune sau cele mai adevărate reguli legate de salarizare, dar pe mine m-au ajutat mult și am vrut să le împărtășesc cu tine. Dacă ai altele în plus, te rog să mi le lasi în comentarii, ca să îmbunătățim lista. 

Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță.

Foto credit: Valentina Saygo

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

2 comentarii pentru “Dragă antreprenorule, tu cum plătești salariile? Douăsprezece reguli de plată salarială”

  1. M-am linistit. Le indeplinesc pe toate, chiar si preferintele. Ma intorc la ghicitul in balanta. 🙂

    1. Valentina Saygo

      Nu ai idee cât de tare mă bucur că le îndeplinești pe toate! Așa că îți urez succes cu balanța! Să mă anunți când ești gata!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top