Concediile medicale – cu sau fără (contribuția de) sănătate

Este absurd să vorbim despre contribuția de sănătate în cazul concediilor medicale, celebra „taxă pe boală” – ar fi ca și cum am vorbi despre funie în casa spânzuratului. Dar asta au clocit mințile odihnite ale celor din guvern. Iar după ce au comis-o, s-au răzgândit un pic.

Ca punct de plecare, vă reamintesc că măsura privind introducerea în sfera CASS a indemnizației de concediu medical a fost introdusă în legislație la finalul anului 2023, urmând să fie aplicabilă din ianuarie 2024, prin OUG 115/2023.

La articolul 155 alin. (1) a apărut atunci o nouă literă, cu următorul cuprins:

  1. i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate acordate în baza OUG nr. 158/2005 aprobată cu modificările ăi completările ulterioare prin Legea nr. 399/2006 cu modificările și completările ulterioare.

Prin acest articol s-a impus plata sănătății la tipurile de concedii medicale la care au dreptul asigurații, respectiv:

  1. a) concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii
  2. b) concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale
  3. c) concedii medicale și indemnizații pentru maternitate
  4. d) concedii medicale și indemnizații pentru pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice
  5. e) concedii medicale și indemnizații de risc maternal care se acordă persoanelor asigurate prevăzute de OUG nr. 96/2003

Rămâneau scutite de CASS doar persoanele fizice care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale.

Începând cu 12 aprilie 2024, intră în vigoare OUG 34/2024 care vine să corecteze ultimele modificări în privința introducerii contribuției de sănătate (CASS) în cuantum de 10% pentru concediile medicale acordate.

Se reține contribuția la sănătate pentru următoarele categorii:

– pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite (cod indemnizație 01)

– pentru carantină (cod indeminzație 07)

– reducerea cu ¼ a duratei normale de lucru (cod indeminzație 10)

Restul indemnizațiilor de concediu medical sunt scutite de contribuția la sănătate, ca de exemplu:

– concediul pentru maternitate (sarcină și lăuzie) – cod indemnizație 08

– îngrijirea copilului bolnav (cod indemnizație 09)

– risc maternal (cod indemnizație 15)

– îngrijirea pacientului cu afectiuni oncologice (cod indemnizație 17)

pentru TBC, HIV/SIDA, pentru boli cardiovasculare, arsuri grave (marii arsi), dar si pentru urgente medico-chirurgicale.

Plata indemnizației pentru concediu medical este suportată din fondul de salarii al angajatorului, respectiv din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) astfel:

  • FS: din prima zi lucrătoare până în cea de a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă
  • FNUASS: din ziua a 6-a

În cazul în care persoana angajată este în perioada de probă, aceasta se suspendă în timpul concediului medical și este reluată imediat ce concediul încetează.

Același lucru se întâmplă și cu perioada de preaviz, în cazul în care cele două perioade se suprapun.

De asemenea, concediul de odihnă se va întrerupe, la momentul intrării în vigoare a unui concediu medical, reluându-se sau reprogramându-se după finalizarea perioadei de incapacitate temporară de muncă.

Concediul medical este un drept legal al salariatului și poate fi apelat atunci când este în incapacitate temporară de muncă.

De aceea, este important de știut că există mai multe tipuri de concedii medicale, iar valoarea lor este cuprinsă între 75% și 100% din salariul brut.

Beneficiază de concediu medical:

  • persoanele care au încheiat un CIM pe durată determinată sau nedeterminată
  • administratorii sau managerii de firme care au încheiat un contract de administrare sau de management cu firma respectivă,
  • membrii asociațiilor familiale,
  • persoanele fizice autorizate pentru desfășurarea unor activități independente și persoanele care au încheiat pe cont propriu un contract de asigurare socială pentru indemnizații și concedii.

Indemnizația de concediu medical va fi diferită în funcție de diagnostic și pornește de la baza de calcul echivalentă cu media veniturilor salariale obținute în ultimele 6 luni din cele 12 care se constituie stagiul de cotizare.

De ce s-a introdus contribuția la sănătate în cazul concediilor medicale? Ne-a spus premierul Ciolacu: angajații abuzează de aceste drepturi, cu concursul medicilor care le acordă prea ușor, pentru boli închipuite. Dar noi știm că aceia care folosesc această practică sunt tot angajații de la stat, în perioada muncilor agricole sau atunci când trag cu dinții de un scaun călduț. Să fim serioși.

Și iată, încă o dovadă că statul român este un stat abuziv, tot pe cei care plătesc îi sancționează, drastic și în acest caz.

Că angajatorul își recuperează banii de la FNUASS la Sfântu Așteaptă, este deja știut. Statul ia repede dar dă înapoi greu sau deloc. Sunt firme care așteaptă ani de zile să-și recupereze sumele din concedii medicale, pe motiv că nu sunt fonduri.

Antreprenorii s-au obișnuit să-și recupereze banii în instanță, cei care își cunosc drepturile și care apelează la avocați. Ceilalți așteaptă degeaba!

De asemenea, aceste sume de recuperat sunt motiv de joacă pentru miniștrii de finanțe – să măsluiască deficitul bugetar, fără să le treacă la creanțe de plată din momentul în care se depun dosarele de plată, chit că termenul legal de rambursare este de 30 zile. Cum am zis, la Sfântu Așteaptă.

Profituri maxime să ai!

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top