Finalul de an vine cu modificări substanțiale pentru anul 2022.
Care sunt acestea?
Ordonanța 130/2021 conține modificări substanțiale pentru începutul de an:
- Crește plafonul neimpozabil pentru tichetele cadou acordate salariaților de la 150 lei la 300 lei, cu respectarea condițiilor anterioare.
- Tichetele cadou nu se mai pot acorda unor terțe persoane, decât salariaților proprii. Tocmai de aceea, se exceptează din baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii.
- Se schimbă regimul fiscal pentru pensionari, se adaugă contribuția de sănătate pentru aceștia, dar și modificarea bazei de calcul.
- Se reiterează prevederile privind aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru locuințe cu suprafața utilă de maxim 120mp și a căror valoare depășește 450.000 lei dar nu depășește suma de 700.000 lei.
- Se organizează “Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%” care verifică îndeplinirea condițiilor de achiziție cu cota redusă, dar și alte măsuri specifice notarilor.
- Se aplică cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de energie termică în sezonul rece pentru anumite categorii de consumatori (populație, spitale publice și private, organizații neguvernamentale și entități de cult, furnizori de servicii sociale).
- Se suspendă acordarea sumelor pentru educație timpurie până la 31 decembrie 2022.
- Se înființează RO e-Transport = Centrul Național de Informații Financiare pentru monitorizarea transportului de bunuri pe teritoriul national – detalii în 30 de zile.
- Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoarea sau amendă următoarele: reținerea și neplata, încasarea și neplata impozitelor și taxelor cu reținere la sursă mai mult de 60 de zile de la scadență.
- Modificări tehnice specifice tichetelor de valoare (tichete de masă, de creșă, culturale, de vacanță).
- Comercializarea vehiculelor este considerată activitate cu risc fiscal ridicat, iar furnizorii sunt obligați să transmită facturile emise în sistemul RO e-Factura începând cu data de 1 aprilie 2022.
- Se menține valoarea punctului de amendă la 145 lei (articol XLIV).
- Un salariat poate fi ținut cu salariul minim pe economie pentru maxim 24 luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. Prevederile se aplică și pentru salariații care au deja un contract care depășește 24 de luni (articol XLVI).
- Se prelungesc termenele eșalonării la plată de la 31 ianuarie 2022 la 30 iunie 2022.
Vă doresc mult succes!
2 comentarii pentru “Modificări fiscale la final de an”
Multumesc frumos, Valentina, esti un om minunat și un dar de la Dumnezeu pentru noi, contabilii. Sărbători fericite!
Eu multumesc!