A fi sau a nu fi bancabil? Asta-i întrebarea momentului! Cred că și pe tine te bântuie, mai ales că tot auzim vorbindu-se despre IMM Invest și despre cine primește sau nu bani de la bancă. Am auzit de curând cum că 2 din 10 firme din România sunt bancabile. Dar ce Dumnezeu înseamnă să fi bancabil?
O să îți dau o definiție, nu am spus-o eu și nu este scrisă în cărți. Este definiția unui comediant american Bob Hope despre ce e banca.
Banca este locul de unde poți lua bani atunci când demonstrezi că nu ai nevoie de ei.
Asta înseamnă să fii bancabil!
Însă, ce îți propun eu acum? Du-te și ia-ți un pahar cu vin, ia balanța în față și hai să o descifrăm împreună. Ce zici?
Să sperăm că ai paharul de vin lângă tine și balanța la îndemână. Eu vreau să îți spun câteva aspecte. Sunt zece. Știu că e mult, dar trecem împreună rapid peste chestia asta.
Aspect nr.1 – Capitalul social
Uită-te cât ai capitalul social și sper doar să nu fie 200 lei. Pentru că, de fapt și de drept, am mai spus-o de multe ori, am scris-o de multe ori. Capitalul social este acea suma pe care tu, ca asociat, o pui în firmă ca să pornești o afacere. Teoretic ar fi un gen de investiție inițială, pe care o pui la dispoziția firmei, dar acești 200 lei, cât este capitalul social minim în momentul de față, nu îți ajung nici pentru registrele fiscale obligatorii, dar să mai și finanțezi firma sau să mai faci alte cheltuieli? Așa că, te sfătuiesc să îți majorezi capitalul social. Uite aici de ce.
Aspect nr.2 – Capitalurile proprii pozitive
Al 2-lea lucru pe care vreau sa il discutăm împreună este vorba despre capitalurile proprii care trebuie să fie pozitive și este foarte simplu de calculat. Soldul creditor al clasei 1 minus soldul debitor al clasei 1 trebuie să fie mai mare decât 0. Aici intră și capitalul social și de-asta dă cu virgulă sau cu minus.
Aspect nr.3 – Soldul de casă
Al 3-lea lucru pe care aș vrea să îl iei în calcul este să te uiți la casă, casa din balanță, cea care de obicei are registru de casă și să nu ai sume ireale sau sume astronomice acolo. Pentru că lucrurile astea nu miros frumos, nici la banca, nici la fisc. Dacă ai sume ireale în casă, bineînțeles că banca o să te întrebe de sănătate despre ele și poate sunt semne că teoretic ai bani și nu ai nevoie de împrumut de la banca. Ce zici?
Aspect nr.4 – Gradul de acuratețe din balanță
Al 4-lea lucru pe care aș vrea să îl analizezi, așa, printre rândurile balanței, este gradul de acuratețe, care, în opinia mea, ar trebui să fie peste 80%. Când mă refer la gradul de acuratețe, mă refer la pamperși, vacanțe, proteza soacrei, silicoanele amantei, costume și pantofi și alte lucruri de genul acesta. Dacă le ai în balanță mai bine nu te duce la bancă.
Aspect nr.5 – Cheltuielile de personal
Cheltuielilie de personal ar trebui să fie într-o anumită marjă (procent din cifra de afaceri) a industriei și acesta este al 5-lea aspect pe care vreau sa il iei în calcul. Fiecare industrie are anumite reguli, anumite procente și anumite proporții. Dacă anumite cheltuieli cu salariile nu sunt în această marjă a industriei, acolo miroase a gri sau totalmente a negru. Daca nu ai salariați, nu mai încape discuția.
Aspect nr.6 – Marja de profit
Al 6-lea lucru, că tot spuneam mai devreme de marjă și de benchmark-uri, aș vrea să iei în calcul marja de profit a industriei tale. Știu că nu o să fie usor să o găsești public. E cumva un secret bine stabilit. Doar analiștii financiari știu lucrurile acestea. Dacă nu poți să ai o discuție cordială cu banca despre benchmark-ul industriei tale, poate găsești un broker de credite să îți spună care este acesta. Îți dau exemplu cum este la mine în domeniu – contabilitatea. O firmă de contabilitate ar trebui să se limiteze la un benchmark estimativ de 10%. Mă refer la marja de profit. Ce este peste acest benckmark cu mult, adica 40% – 50%, e cu negru și cu gri.
Aspect nr. 7 – Tratamentul corect al cheltuielilor versus investiții
Un alt aspect pe care aș vrea sa il iei în calcul, al 7-lea în discuția de față, este tratamentul corect și interpretarea reală a cheltuielilor versus investiții. Știu că este o nebunie să creștem cheltuielile din firmă, dar nu de puține ori, am văzut că anumite cheltuieli, care de fapt și de drept făceau parte dintr-o investiție, nu erau evidențiate corect. Și aici este vorba în special de legătura dintre administratorul firmei și contabilul firmei. Asta trebuie să fie o legătură foarte strânsă și o comunicare foarte sinceră și directă. Pentru că, o anumită investiție dacă este inregistratată corespunzător, s-ar putea să îți salveze rezultatul negativ al exercițiului respectiv și să scoată în evidență la bancă intențiile și planurile tale viitoare.
Aspect nr. 8 – Împrumuturile în și din firmă
Al 8-lea aspect despre care vreau să discutăm, împrumuturile în și din firmă. Împrumuturile în firmă – atunci când împrumuți de la tine din buzunar firma, dar de fapt și de drept, tu nu ai surse de venit impozabile. Astea sunt cu schepsis. La fel este și varianta cealaltă, când tu, ca administrator, te împrumuți din firmă fără justificare. Dacă ești pe profit nu este o problema, repartizezi în dividende. Doar că repartizarea în dividende, chiar și anticipată, decapitalizează firma și scade capitalurile proprii. Dacă ești pe pierdere, atunci avem o reală problema și stai acasă, nu te duce la bancă.
Aspect nr. 9 – Creșterile anuale de cifră de afaceri și profit
Un alt lucru, al 9-lea, pe care banca îl ia de obicei în analiză, este creșterea cifrei de afaceri și a profitului de la an la an. Este foarte important ca pe minim 3 ani, pe ultimii 3 ani, să avem un ritm de creștere.
Aspect nr. 10 – Indicatorii financiari
Al 10-lea aspect ar fi indicatorii financiari, dar dacă nu le-ai bifat pe toate acestea, nu are rost să discutăm despre indicatori financiari și formule complicate. Pe acestea le va analiza banca. Plus că fiecare banca are regulile ei proprii și analizează indicatori diferiți. Așa că, dacă ai parcurs balanța până în acest moment și le-ai bifat pe toate ca îndeplinite, ești ok, ești bancabil. Ești unul din cei doi din cei zece. Așa că poți să te duci liniștit și să aplici la IMM Invest. Dacă nu le-ai bifat pe toate, ia-o de la capăt și vezi ce poți ajusta.
Dacă ești avansat, citește mai mult despre ghicitul în balanță aici.
Să fii bine!
Foto credit: Valentina Saygo
Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!
Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!