Într-o proportie covârșitoare, marea majoritate a SRL-urilor se înființează cu un capital social de 200 lei, iar unele rămân așa până la moarte. Atâta dai, atâta face! Înființarea unei companii low cost spune multe despre tine ca viitor antreprenor, mai ales atunci când vrei să crești sau să primești o finanțare.
Ce este capitalul social în cazul unui SRL?
Definiție: capitalul social reprezintă aportul în bani sau în natură, adus de membrii societății (asociați în cazul nostru și nicidecum acționari, vă rog!) la constituirea acesteia, pentru a servi la înfăptuirea activității ei și la atingerea scopului urmărit.
Analizând definiția de mai sus, cam ce activitate poți înfăptui cu 200 lei, când banii nu îți ajung nici pentru achiziția registrelor și jurnalelor obligatorii? Și ia gândește-te, cam câte scopuri poți să atingi cu 200 de lei?
Un alt aspect care trebuie luat în seamă despre capitalul social, este răspunderea pe care asociații și-o asumă, că de aia se numește societate cu „răspundere limitată”, iar în cazul capitalului minim, această raspundere este de 2 lei (pardon, 200 lei). Dar dacă tu centrezi, tu dai cu capul, adică ești asociat și administrator, îți amintesc că administratorul răspunde cu patrimoniul personal în caz de management defectuos și atreagerea răspunderii. Deci s-a dus naibii limitarea!
Ce vreau să zic, este că valoarea capitalului social ar trebui să reprezinte suma de bani pe care asociații o pun la dispoziția societății atunci cănd o înființează, ca să pună pe roate businessul.
Poate că la înființarea firmei nu dai importanță valorii capitalului social, dar el ajută foarte mult după aceea. Am scris aici câteva aspecte importante, poate te ajută, dar cele mai relevante argumente sunt că el intră în calculul capitalului propriu și în calculul gradului de îndatorare, adică te va ajuta să îți crească suma împrumutată de la bancă, leasing sau termenele de plată de la furnizori. Dar și al credibilității.
Îmi „place” tare mult când românizăm tot, inclusiv afacerile. În afara granițelor noastre, capitalul social reprezintă valoarea investiției pe care asociații o pun la bătaie, să își atingă scopul, iar procentele participației reprezintă efectiv suma cu care a venit fiecare, din tot. A investi într-o companie e un risc, iar investitorii și-l asumă de la început, nu doar de 2 lei (pardon, 200 lei). Mai mult de atât, nu se presupune că cel puțin unul din ei este și administrator. Aia e altceva, dar am scris aici despre papucii antreprenorului.
Legende despre capitalul social
- Capitalul social se varsă într-un cont la bancă și nu te atingi de el, rămâne blocat.
- Am vărsat capitalul social la banca X, dar l-am lăsat acolo și eu am contul curent la banca Y.
- Nu contează valoarea capitalului social, că oricum am o firmă mică și nicio investiție. Ce-mi trebuie mai mult?
- Suntem doi asociați, avem capitalul social minim 50% – 50% (100 lei – 100 lei), ca să împărțim profitul în mod egal.
- Nu fac capitalul social mai mare, că nu vreau să dau aiurea bani la stat.
Adevăruri despre capitalul social
- Capitalul social, după subscriere și vărsare, se transformă în capital de lucru. Imediat cum s-au definitivat actele de la registrul comerțului, poți să îl folosești în activitatea curentă.
- Te sfătuiesc ca după înființarea firmei să îți transformi contul de capital social în cont curent. Nu-i uita acolo, că s-ar putea ca la unele bănci să îți ia comision, de nu mai rămâne nimic din el.
- Ba contează valoarea capitalului social, chiar dacă ești o firmă mică. Te-ar ajuta să primești mai multe zile până la scadență de la furnizorul tău, de exemplu. Sună tentant?
- Participația la capitalul social poate fi diferită de împărțirea profitului în dividende. Participația la capitalul social este legată de puterea de decizie și de interes, în funcție de banii investiți de fiecare asociat în parte. Întreabă-ți avocatul despre asta. Plus că oamenii nu sunt egali, nu muncesc egal și nu produc/aduc bani în mod egal.
- Capitalul social nu este al statului și nu ți-l ia nimeni. El reprezintă suma pe care tu o investești în firmă și cu care girezi în fața viitorilor creditori.
- Recomand ca valoarea capitalului social să reprezinte suma pe care asociații vor să o investească în firmă până când societatea începe să obțină venituri.
- În momentul lichidării SRL-ului, capitalul social se restituie asociaților. Asta dacă mai au ce, din cei 2 lei (pardon, 200 lei).
- Capitalul social poate fi crescut sau scazut, dar niciodată sub valoarea minimă. Discută anual bilanțul cu contabilul tău și îți recomand, din când în când, să îți majorezi capitalul social din profit.
Mi-as dori să ajungem la nivelul de educație în care bilanțul fiecărei societăți să reprezinte imaginea fidelă a patrimoniului și să se facă hârtiile după fapte și nu faptele după hârtii. Și da, mi-aș dori să mai trăiesc o nouă majorare de capital social minim, mai ales că a trecut multă vreme de la anterioara(o sută de mii lei vechi). Pentru că, exact cum am spus, doi lei dai, doi lei face!
Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță.
Foto credit: Valentina Saygo
Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!
Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!