Ziua Z si Ziua ZERO – Despre rapoartele zilnice ale caselor de marcat

Multi contribuabili intreaba daca: „Scoatem Raport Z din casa de marcat in zilele in care nu sunt incasari efectuate cu casa de marcat sau in zilele nelucratoare?”. Iar interpretarea ANAF este naucitoare. 

Raportul Z este documentul zilnic emis de casa de marcat si pe baza caruia se inregistreaza veniturile in contabilitate. El se tipareste la sfarsitul zilei de lucru.

Acesta are o forma standard si elemente obligatorii, respectiv: antetul bonului fiscal, numarul de ordine al raportului z, data (ora, ziua, luna, anul), numarul bonurilor fiscale emise in ziua raportata, valoarea totala zilnica a operatiunilor si si totalul taxei pe valoarea adaugata, valoarea totala zilnica a operatiunilor si taxa pe valoare adaugata pe cote defalcate sau scutite, numarul avariilor casei de marcat, numarul dispozitivului, logotipul si seria aparatului.

Dupa cum spuneam, acest raport se emite la sfarsitul zilei de lucru, chiar daca incasarile au fost efectuate prin card si entitatea nu a incasat numerar.

Raspunsul meu este simplu si argumentat: in opinia mea, nu este necesar sa emiti raportul Z pe zero, deoarece:

  • La sfarsitul lunii iti recomand sa tiparesti „raportul lunar/sumarul lunar”, document care centralizeaza rapoartele Z ale unei luni si care ajuta la verificare si autoverificare.
  • Majoritatea softurilor de contabilitate nu inregistreaza documente cu valoare zero.
  • Cum ar fi ca, intr-o zi nelucratoare, sa trimiti casierul la serviciu, doar ca sa emita raportul Z? Ar fi absurd si nici Codul Muncii nu iti permite.

Dar hai sa vedem ce zice textul legii:

”Raportul Z este documentul de finalizare a gestiunii pe termen scurt, respectiv zi de lucru, care conține în mod detaliat date ce se vor înregistra în memoria fiscală ca date de sinteză pe termen lung, odată cu emiterea acestui raport. Comanda de închidere zilnică a totalizatoarelor zilnice cu caracter fiscal este unică și obligatorie.”

Prin urmare, casa de marcat daca nu are ce date sa inregistreze, nu inregistreaza.

De curand, ANAF a avut o sesiune online despre casele de marcat, iar la o intrebare asemanatoare, raspunsul acestora a fost:

Raspuns ANAF: Daca aparatul de marcat electronic fiscal a fost pus in functiune, trebuie generat raportul Z la inchiderea zilei fiscale, chiar daca nu au fost emise bonuri fiscale.
2. Legislatia in vigoare nu interzice existenta a mai multe rapoarte Z intr-o zi calendaristica.
3. In situatia in care desi nu detineti un POS, in raportul Z figureaza incasari cu cardul, trebuie sa contactati unitatea acreditata pentru service pentru remedierea situatiei.”

Am trecut de mult de etapa in care sa iau de bun modul in care un reprezentant ANAF interpreteaza textul legii, ceea ce iti recomand si tie. Mai mult de atat, raspunsul prevede si temeiul legal, doar ca acesta nu da raspunsul la intrebare.

Raspuns ANAF: Baza legala o reprezinta prevederile art. 64 alin. (1) din HG nr.479/2003, potrivit carora raportul Z este definit astfel: “Raportul Z este documentul de finalizare a gestiunii pe termen scurt, respectiv zi de lucru, care contine in mod detaliat date ce se vor inregistra in memoria fiscala ca date de sinteza pe termen lung, odata cu emiterea acestui raport. Comanda de inchidere zilnica a totalizatoarelor zilnice cu caracter fiscal este unica si obligatorie.”

In teorie, legea trebuie sa fie clara si logica. De aceea, in momente de confuzie, apelez la logica, inductie si deductie, ceea ce iti recomand si tie.

Cine iti mai poate solicita raportul Z? Daca ai un business in care platesti % din venituri, va trebui sa il pui la dispozitie in copie, in cazul inchirierii spatiului din centrele comerciale sau participarea la diverse evenimente. Originalul raportului se pastreaza la documentele contabile.

Ca rezumat, iti recomand urmatoarele actiuni:

  • Printeaza raportul Z atunci cand ai operatiuni
  • Printeaza Raportul lunar/Sumarul lunar
  • Verifica sumele totale si continuitatea rapoartelor Z

Pentru intreprinzatorii mici, recomand casele de marcat Daisy Tech, cu atat mai mult cu cat ANAF a anuntat inceperea controlalelor la contribuabili, pentru a verifica daca au fost instalate si sunt in uz noile case de marcat cu jurnal electronic. Modelele Daisy au la baza tehnologie de ultima ora, design inovator, acumulator incorporat si toate elementele de conectivitate necesare pentru transmiterea informatiilor fiscale direct catre serverele ANAF, atunci cand acestea vor fi functionale. Daca vor fi functionale.

Iti multumesc anticipat pentru share!

Foto credit: Arhiva Daisy

Calendarul alegerilor 2019 – 2020
26 mai 2019 – Alegeri europarlamentare
24 noiembrie 2019 – Alegeri prezidentiale
7 iunie 2020 – Alegeri locale
29 noiembrie 2020 – Alegeri parlamentare
Mergi la vot!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top