Femei in Afaceri: Care este povestea afacerii dvs. si cum a inceput totul?

Valentina Saygo: Tax Free este un drept international al oricarui turist de a-si recupera TVA-ul aferent bunurilor cumparate din Romania, aplicabil cetatenilor non-UE. Acelasi lucru este valabil si pentru noi romanii cand vizitam tarile non-UE. De cele mai multe ori ne putem recupera TVA-ul inca de pe aeroport sau il primim in cont dupa ce trimitem documentele solicitate.
Acum mai putin de 3 ani am luat contact cu conceptul de Tax Free – VAT Refund si mi-am dat seama ca, desi exista cadrul legislativ inca din 2004, lucrurile nu functioneaza sau functioneaza cu sincope. In acel moment mi-am suflecat manecile si am decis sa o apuc pe o cale nebatatorita, sa explic, sa educ, sa raspund la intrebari, sa experimentez, sa descurc ite. Nu a fost usor, dar a fost frumos. Si nu exista satisfactie mai mare ca cea a primului magazin autorizat, cu multe poticneli si drumuri la ANAF, sau primul plic sosit din Hong Kong sau Tokio.
Conceptul functioneaza pentru ca cetatenii straini il cunosc si beneficiaza de el ca de un drept, insa asteptam sa il cunoasca si romanii, atat proprietari de magazine ce trebuie autorizate, cat si orice perosana care poate beneficia de acest drept.
Ce ar trebui inteles este ca aducem si fidelizam clientii in magazine, le ajutam sa nu isi refuze cumparatorii si, cel mai important lucru, facem ceea ce in alte tari este firesc si deja considerat un drept normal.
Tax Free in Romania este expresia unei societati civilizate care isi cunoaste si isi cere drepturile.

Femei in Afaceri: Daca nu ai banii necesari, dar ai ideea, de unde incepi?

Valentina Saygo: De la inceput. De multe ori resursele primordiale nu sunt neaparat banii, ci ambitia, hotararea, determinarea. O alta resursa importanta este cea umana. Banii vin dupa, atunci cand ai nevoie de ei.
Ask for Tax Free nu este un proiect care a inceput cu multi bani, dar este proiectul meu de suflet si cred in el cu ardoare si tarie, tocmai de aceea el mi-a adus rabdare, satisfactie si implinirea personala ca se poate. Este un proiect care are in continuare nevoie de multe resurse, insa satisfactia unui drum nou si nebatatorit nu se compara cu nimic.

Femei in Afaceri: Ati avut un mentor sau un model pe care l-ati urmat? Ce va inspira in viata profesionala?

Valentina Saygo: Am avut parte de oameni inspirationali in jurul meu, cei care mi-au insuflat respect si pasiune pentru profesia de expert contabil, atat profesori, cat si sefi si colegi. Fiecare din ei a contribuit cu ceva. Apoi am citit foarte mult si am luat lucrurile bune si frumoase, cu toate ca realitatea economica din Romania e total diferita de modelele scrise in carti. Intalnesc in fiecare zi oameni de succes, ambitiosi, care isi lasa amprenta si care ma inspira. Cel mai mult ma inspira rezultatele, in mod special acolo unde multi spun ca nu se poate sau ca e greu.

Femei in Afaceri: Daca v-ati afla din nou la inceput de drum, ce ati face diferit?

Valentina Saygo: As avea mai mult curaj si as incepe lucrurile mai devreme, dar as urma acelasi drum. Cu toate ca in multe privinte ma consider tot la inceput de drum si ca am enorm de invatat, experienta de viata mi-a demonstrat ca cea mai mare abilitate a unui antreprenor este viteza cu care jongleaza cu palariile pe care trebuie sa le poarte, in cazul meu palaria de expert contabil, cea de manager, cea de dezvoltator.

Femei in Afaceri: Sunteti membra Femei in Afaceri, cum v-a ajutat organizatia si de ce este important sa faceti parte din aceasta comunitate?

Valentina Saygo: Imi place sa intalnesc oameni inspirationali in fiecare zi, iar evenimentele Femei in Afaceri sunt un izvor de resurse pentru mine. Deschise, muncitoare, hotarate, toate ne confruntam cu aceleasi probleme, iar simplul fapt ca nu suntem singure, a creat o legatura tacita si un sprijin reciproc intre noi.

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top