De multe ori ma comport ca o moara stricata sau, ca sa fiu mai artistica, precum un disc de vinil zgariat. Cu rabdare si incredere in viitor, veghez la primii pasi in antreprenoriat ai clientilor mei, in asa fel incat sa ma asigur ca isi insusesc cunostintele minime obligatorii, pentru a razbate cu succes in visele lor.
De multe ori, poate de prea multe ori, am repetat diverse informatii, care pentru unii pot parea elementare, insa cu rar le gasesti stranse la un loc si exprimate simplist, astfel incat sa le inteleaga toata lumea. De aceea mi-am facut blog, sa ma exprim fara sa am presiunea timpului, sa adun informatiile intr-un manunchi, sa ma asigur ca ajung la cat mai multi utilizatori, sa fie la indemana celor care au nevoie.
Despre facturare am vorbit in multe din cursurile si workshopurile pe care le-am sustinut, pentru ca oamenii se simt stanjeniti sa puna intrebari, insa ajung sa faca greseli si sunt pusi in situatii neplacute. Asa ca, imi cer iertare daca vi se par prea simple informatiile despre facturi, dar eu ma ciocnesc zilnic de erori pe care trebuie sa le dreg.
Factura e marketing si ofera toate informatiile de care clientul are nevoie sa o plateasca usor, dar si sa te contacteze, in caz de nevoie. Nu tine cont doar de obligatiile legale si gandeste-te cum sa arate bine si sa fie lizibila.
Elementele obligatorii ale unei facturi
Datele emitentului: denumirea, adresa, codul unic de inregistrare, codul de inregistrare fiscala, banca si IBAN-ul. Dar eu recomand in continuare: reprezentantul emitentului, capitalul social, adresa de email sau telefon de contact, adresa site. (Nu vrei sa stii de cate ori un contabil este nevoit sa caute produsul pe google, ca sa il incadreze corespunzator).
Datele clientului: denumirea, adresa, codul unic de inregistrare, codul de inregistrare fiscala.
Detalii: seria facturii, numarul de ordine, data emiterii, cota de tva, regimul special de tva sau scutirile de taxa, tva la incasare (daca este cazul), denumirea si cantitatea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, referire la alte facturi emise anterior, care au legatura cu factura in cauza (avans, stornari etc.) pretul, valoarea si totalul facturii, numele delegatului, numele celui care intocmeste factura, datele mijlocului de transport in cazul marfurilor, scadenta facturii, semnatura emitentului.
Eu folosesc in continuare stampila, ea a fost eliminata doar in relatia cu institutiile publice. E o certificare a identitatii emitentului si tine loc de „gentleman’s agreement”. O sa renunt la ea atunci cand nu vor mai exista tepe si tepari pe piata.
Tipuri de facturi intalnite
Factura fiscala – este documentul pe baza caruia se evidentiaza venitul emitentului. De fapt ea este modalitatea de comunicare intre emitent si client, cu elementele de identificare ale fiecaruia, cu termene si obligatii de plata. Daca nu ne-ar obliga Codul Fiscal sa avem contract, as putea sintetiza ca factura poate fi considerata un contract intre cele doua parti, cu recunoasterea drepturilor de incasare si de plata, cu scadenta si detalii despre plata, cu asumarea serviciilor sau produselor livrate.
Cel mai indicat ar fi sa apelezi la un soft de facturare. Nu te vei incurca in numere si in date, o vei completa mai repede, sigur nu vei gresi cota de tva, nu o sa rescrii o factura peste alta, fara sa dai „save as” daca folosesti un xls, poti sa pui o sigla si sa pastrezi ordinea cronologic crescatoare. Eu recomand Smartbill, pentru ca indeplinseste toate exigentele legale (si in plus de atat), dar te si alerteaza la depasirea de plafoane.
Factura anulata – Factura se anuleaza doar in cazul in care te poti asigura ca nu a parasit biroul tau si clientul nu a inregistrat in evidentele lui aceasta factura. Mai mult de atat, seria si numarul facturilor anulate se raporteaza in Declaratia 394 (in cazul firmelor inregistrate in scopuri de TVA) si trebuie tinuta evidenta distincta a acestora. In cazul in care anulezi o factura deja transmisa unui client, exista riscul de neconcordanta intre cele declarate de tine si cele declarate de client si poate fi interpretat ca evaziune fiscala.
Factura stornata – Daca doresti sa anulezi o factura deja trimisa catre client, atunci emite o noua factura sorno, identica si la fel ca cea anterioara, dar cu alt numar, insa cu minus, precizand „storno la factura X”. Factura storno se emite punand „-„ la cantitate, sumele totale transformandu-se in sume negative. Factura poate contine mai multe pozitii, unele cu „+” si altele cu „-” fara probleme. Daca stornezi doar o pozitie de pe factura anterioara, ai grija sa pui „-„ la cantitate si sa verifici la total ca au fost scazute sumele.
Factura proforma – este un document intern, folosit pentru confirmarea unei comenzi si pentru a da clientului coordonatele platii. Ea nu se inregistreaza in contabilitate, pentru ca nu este un document fiscal. Iti recomand sa aiba o valabilitate limitata si precizata. In cazul in care proforma nu este achitata in termenul precizat, ai dreptul sa modifici pretul solicitat. Se practica in special in vanzarea de produse cu valoare mare, in cazul rezervarii unui produs, in mod special acolo unde preturile sunt fluctuante fata de cursul valutar. Trebuie sa ai grija ca, dupa incasarea ei, sa emiti factura fiscala pentru suma incasata, iar emiterea sa fie in luna calendaristica in care ai emis factura fiscala.
Factura emisa pe calculator si trimisa pe email nu este tot una cu factura electronica. Cea de-a doua este reglementata legal si este utilizata de marii furnizori, indeplinind anumite conditii privind siguranta emiterii si a transmiterii.
Factura de avans – este folosita in cazurile in care iei avans pentru o lucrare sau un serviciu. Recomand sa folosesti facturile de avans, in mod special pentru lucrari incerte si, de ce nu, sa testezi buna credinta a proaspatului client. Daca nu va plati factura de avans, in termenii scadenti stabiliti pe factura si in contract (atentie, sa fie prevazut) in mod cert nu va plati nici lucrarea. Avansul practicat ca procent din valoarea totala a contractului, ar trebui sa fie acoperitor pentru materialele sau investitia de timp pentru a incepe lucrarea respectiva. Poti practica un avans de 30% – 50%, in functie de ce se uziteaza in industria ta. Factura de avans nu se inregistreaza ca venit si nici nu intra in baza de impozitare a calculului impozitului pe venit sau profit. In schimb ea este purtatoare de TVA colectat (daca firma este inscrisa in scopuri de TVA).
Stornarea avansului – Daca anterior ai emis factura de avans si l-ai incasat, la terminarea lucrarii sau la livrarea produsului, va trebui sa emiti factura finala, plus pozitie separata in stornarea avansului deja facturat. Totalul facturii va fi suma exacta pe care o mai ai de incasat de la client. In contabilitate se inregistreaza ambele pozitii, respectiv pe venit intreaga lucrare, iar avansul storneaza contul intermediar folosit anterior. De multe ori emitentii uita sa storneze avansurile incasate si suntem pusi in ipostaze neplacute, de a regla contabil aceste situatii, fara documente si fara respectarea procedurii legale.
Autofactura – Este documentul pe care il faci tu pentru tine si in numele tau, atunci cand trebuie sa colectezi sau deduci tva si iti lipsesc alte documente fiscale, deoarece tva-ul se deduce si se colecteaza numai pe baza unui document fiscal. Poti folosi autofactura in urmatoarele cazuri: pentru livrari de bunuri sau servicii catre sine, daca ai platit un avans catre un furnizor si nu ai primit factura, daca e nevoie sa ajustezi baza impozabila si alte cateva cazuri reglementate de Codul Fiscal.
Hai ca nu e greu. Pare complicat, dar ai facut tu lucruri mai dificile de atat. Si pana la urma, sa emiti primele facturi, e cea mai mare bucurie din antreprenoriat. Apoi astepti banii in cont!
Si nu uita:
- Facturile se emit in ordine cronologic crescatoare, fara pauze, gauri sau numere sarite.
- Atentie la datele facturilor, sa pastreze cronologia si sa nu fie intercalate.
- Foloseste o singura serie sau plaja de facturi, pentru a urmari acuratetea emiterii lor si pentru a avea control.
- In cazul in care sunt mai multe persoane care intocmesc facturi si plaje diferite, ai mare grija ca aceste persoane sa fie desemnate si sa isi asume responsabiliatea, conform deciziei de emitere a facturilor si procesului verbal de numire a persoanei responsabile.
- Nedeclararea facturilor se considera evaziune fiscala si poate fi sanctionata penal.
- Ai mare grija la depasirea plafoanelor legale, tocmai de aceea insist sa ii pui la dispozitie contabilului toate facturile emise si in timp util. Unele proceduri prevad sa se instiinteze ANAF-ul in 5 zile de la depasirea plafonului.
- Factura fiscala poate tine loc de contract in relatia cu clientul tau, dar nu il inlocuieste in cazul prestarilor de servicii. Codul Fiscal prevede obligativitatea existentei contractului de prestari servicii.
- Cel mai important lucru in firma ta este sa iti incasezi facturile emise, ca sa iti poti desfasura activitatea in conditii optime. Asta inseamna sa acorzi o mare atentie acestui segment operational.
- Ca o factura sa fie incasata, ea trebuie emisa si transmisa clientului. Respecta termenii contractuali si emite facturile la timp. Verifica daca clientul a primit factura transmisa pe email. Emailurile se mai blocheaza pe parcurs. Nu ii permite clientului sa foloseasca acest inconvenient ca scuza pentru neplata la termen.
- In caz de litigiu cu un client restant, asigura-te ca acesta a recunoscut si si-a asumat obligatia de plata. Pentru acest caz exista semnatura de primire de pe factura. Un simplu email transmis nu este o dovada ca ai o creanta certa.
Profituri maxime iti doresc!
Foto credit: Valentina Saygo