La sfârșitul lunii vine momentul ăla, când te scotocești în buzunare, portofel și torpedou după hârtiuțe și bonulețe, ca să duci actele la contabilă, că mereu te bate la cap! Faci un vraf mare și le arunci într-o pungă de Mega, să-și aleagă! Pentru că linsul bonurilor fiscale este una din activitățile preferate ale contabililor, ei mereu găsesc ceva savuros/gustos pe dosul peticelor de hârtie.
Recomandări în pregătirea documentelor lunare:
- Stabilește-ți un loc acasă sau la birou unde să strângi lunar hârtiile contabile. Că este un sertar, o cutie de pantofi, o tăviță pentru documente, o mapă cu capsă sau zip, pune-le acolo zilnic, săptămânal și nu doar o dată pe lună.
- Nu lăsa bonurile fiscale pe hârtie termică în torpedoul mașinii, mai ales în sezonul estival, pentru că nu se va mai putea citi nimic de pe ele. Devin „simpatice” din cauza căldurii și sumele dispar ca vrăjite.
- Nici bonurile din portofel nu au o viață mai bună, mai ales dacă îl porți în buzunarul de la spate și transpiri mult! Umezeala și parfumul vor avea efect maxim!
- Netezește-le un pic, nu le duce sub formă de movilă/munte/grămadă. Nu a zis nimeni să le calci cu fierul, dar dacă le lași așa, par mai multe decât sunt, iar contabila o să-ți crească tariful (glumesc, dar nu e glumă).
- Dacă ești plătitor de TVA, solicită bon fiscal cu CUI, ca să ți se deducă TVA-ul de pe acel bon. Dacă nu esti plătitor de TVA, nu-ți bate capul, dar solicită bonul fiscal.
- Dacă valoarea cumpăraturilor depășește echivalentul a 100€, cere factură. Bine, comerciantul e obligat să îți dea factură indiferent de valoarea cumpărăturilor. Mai ales dacă ești înscris in scopuri de TVA.
- Evită să plătești cu cardul de firmă cheltuieli personale, de genul berea cu prietenii, anticoncepționalele nevestei sau proteza soacrei. Pentru astea fă-ți card personal. Abia nu se mai hlizesc fetele de la conta cu bonurile tale.
- Dacă plătești cu cardul personal cumpărături pentru firmă, păstrează bonul fiscal sau factura. Că de aia există decontul de cheltuieli, ca să îți primești banii înapoi.
- Dacă folosești ride sharring, îți recomand să faci un card de firmă separat de contul curent, mai ales de când au intrat rușii pe piață. Nu de alta, dar se practică phishing-ul, un altfel de pescuit. Eventual poți printa chitanțele primite pe email (știu, și pe mine mă doare sufletul), pentru că nu toate firmele astea trimit desfășurător lunar.
- Dacă plătești un furnizor și primești chitanță, pune-o în teancul cu celelalte acte. Ea este dovada achitării obligatiei de plată, chiar dacă factura a fost trimisă la contabilitate luna trecută. Una-i una, alta-i alta!
Dacă așa procedezi, nu o lua personal și schimbă ceva la tine, nu mă înjura pe mine. Dacă nu e cazul tau, dă mai departe, poate se schimbă alții!
Nu-i așa că nu e chiar atât de complicat pe cât pare? O să te obișnuiești, o să înveți și o să te descurci minunat cu timpul. Cu cât balanța ta o să reflecte realitatea, cu atât informațiile de acolo te vor ajuta să îți analizezi afacerea.
Profituri maxime îți doresc!
Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță.
Foto credit: Valentina Saygo
Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!
Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!
2 comentarii pentru “Dragă antreprenorule, cum decontezi cheltuielile?”
Foarte bune sfaturile :). Mi-am adus acum aminte de prima luna in care am dus extrem de mandra actele contabilei intr-o folie. Cu ele in brate, ordonate chiar cronologic pe data de 1 a lunii urmatoare le inmanez contabilei. M-a invatat ea ca trebuie sa ii duc facturi si extras de cont. Zis si facut. Peste vreo 2 zile suna. Discutia a fost cam asa:
„Contabila: Unde sunt chitantele pt facura x, y si z? Nu apar nici in extrasul de cont platile? Cum ai platit?
Eu: Cash
Contabila: Pai, du-mi chitantele.
Eu: Ce chitante?
Contabila: De la facuturile de luna trecuta…
Eu: Pai nu le mai am, le-am aruncat, ai zis ca iti trebuie facturi si extras de cont. Ti le-am dus toate.
Contabila (dupa o pauza lunga): Cum le-ai aruncat?! Nu te-a invatat mama ta ca daca platesti cash ti chitanta?! Te invat eu, cum sa arunci chitantele?!
Eu (incercand sa calmez niagara): Pai, pai… nu cred ca am dus gunoiul…stai sa vad! Uite am gasit una! Da’ e cu sos de rosii…
Contabila: Te urci acuma in masina, mergi la toti si le ceri copie dupa chitante!”
Au urmat 3 zile de saru’mana, va rog frumos…:))
As putea adauga o recomamdare pt antreprenorii uituci ca mine. Plateste cu cardul sau online si evita plata cash. Astfel se vad in extrasele de cont tranzactiile si ai sanse mai mici sa uiti vre-o factura 3 luni pe bancheta din spate a masinii. Ah si daca contabila ta nu are acces la conturile tale, ataseaza-i extrasul de cont la teacul de facturi 🙂
Draga Anda, multumesc mult pentru povestea ta! Este foarte utila, o adevarata lectie antreprenoriala!