Viata de contabil, doar obligatii fara drepturi

In calitate de expert contabil, supun atentiei voastre o trece in revista a obligatiilor pe care contabilul le are, mai ales ca azi e 24 ianuarie, zi care nu va fi niciodata libera pentru noi, cata vreme exista 25 – Ziua Sfantului Fisc. Viata de contabil functioneaza dupa alte reguli si dupa alt calendar. Nu e usoara si nici inteleasa. Si pentru ca azi e ziua Unirii, pe contabili ii unesc obligatiile. Poate intr-o zi, ii vor uni drepturile.

 • Avem obligatia de a prelucra actele agentului economic si de a-i da peste mana cand face cheltuieli nedeductibile.
 • Avem obligatia de a inregistra toate documentele pe care ni le pune la dispozitie (in ultimul moment) si de a reflecta o imagine fidela a situatiei patrimoniale.
 • Avem obligatia de a verifica daca facturile sunt completate cu toate datele posibile si imposibile.Avem obligatia de a depune peste 90 de declaratii anuale si de a nu uita niciuna din ele.
 • Avem obligatia de a respecta “ziua sfantului fisc – 25 a lunii”, fara concedii, fara boli, fara vacante, fara pauze, fara intreruperi de net, curent, fara sa crape pc-ul sau serverul ANAF-ului.
 • Avem obligatia de a sti cum sa completam acele declaratii, cu toate ca unele din ele nu au instructiuni de completare.
 • Avem obligatia de a nu gresi vreo declaratie, avem obligatia de a plati amenzi daca gresim vreo declaratie.
 • Avem obligatia de a cunoaste toata legislatia trecuta, prezenta si viitoare si de a informa corect agentul economic, chiar daca nu stim sau nu intelegem nimic din textul actului normativ.
 • Avem obligatia de a ne pregati continuu, de voie si de nevoie, pentru ca legislatia se schimba de la o zi la alta.
 • Avem obligatia de a ne asuma raspunderea pentru munca prestata si semnatura depusa, de multe ori, fara a fi platiti la timp sau deloc.
 • Avem obligatia de a schimba TVA-ul peste noapte, de a fiscaliza casele de marcat, de a inventaria stocurile, de a reface nirurile.
 • Avem obligatia de a regla fisele sintetice cu 70 – 300 pagini cu sume care nu stim cum sunt calculate.
 • Avem obligatia de a raspunde tuturor notificarilor de la ANAF, izvorate din defectiunile sistemului lor informatic.
 • Avem obligatia de a ne prezenta de n ori cu declaratii trecute si depuse, cu toate ca am facut aceleasi lucruri la vremea lor.
 • Avem obligatia de a sta drepti la un control si de a intocmi toate situatiile suplimentare care ni se cer.
 • Avem obligatia de a avea raspunsuri la toate intrebarile, prompt si la obiect, zi sau noapte.
 • Avem obligatia de a fi umiliti de fiecare functionar public, de a ne plimba de la un ghiseu la altul. Avem obligatia de a pleca acasa fara sa rezolvam problema si sa revenim a doua zi.
 • Avem obligatia de a informa, explica, educa nepriceperea antreprenorului si de a fi blamati pentru asta.
 • Avem obligatia de a purta vina pentru toate greselile, stiute sau nestiute ale antreprenorului.

Dar drepturile noastre care sunt?

 • Mi-as dori sa avem dreptul sa lucram pentru agentul economic si in folosul lui, nu doar sa depunem hartii la organismele statului.
 • Mi-as dori sa avem dreptul sa spunem ca marea majoritate a declaratiilor sunt multe si degeaba, ca sunt inutile si nu isi au rostul.
 • Mi-as dori sa avem dreptul de a pretinde functionarului public sa ne vorbeasca politicos si cu respect, sa isi idea silinta sa ne asculte si sa se straduiascasa ne rezolve problema, nu sa ne puna pe drumuri.
 • Mi-as dori sa avem dreptul prezumtiei de nevinovatiei in timpul unui control si sa fim tratati corect.
 • Mi-as dori sa avem dreptul sa fim intrebati despre modificarile legislative, inainte sa se intample. Si sa ne fie ascultata parerea.
 • Mi-as dori sa avem dreptul la viata si inainte de 25.
 • Mi-as dori sa avem dreptul la facilitati fiscale, pentru ca statul beneficiaza de munca noastra.

Contabilul este tacut si obedient, dar stie, de la firul ierbii, cum se misca economia. Și dacă despre antreprenori se spune că sunt motorul economiei, despre contabili aș putea spune că sunt roțile ei, fără de care această mașină complicată nu s-ar putea mișca din loc.

Foto credit: Valentina Saygo

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

21 comentarii pentru “Viata de contabil, doar obligatii fara drepturi”

 1. Big,big like….
  Eu o trag din 2017 de pe urma unui control ANAF, lăsat cu amenințări cu dosar penal, s- au făcut presiuni să fiu data afara, au dat decizii de impunere suplimentară….Instanța de judecată, pe fond a anulat decizia ANAF și RIF-ul.
  In această perioadă, administratorii nu au făcut altceva decât să îmi ceară demisia, pe care în modul meu încăpățînat nu mi-am dat-o. M-au demis, de la cele 2 firme ale sale. Am contestat delimitările, pe o firmă am câștigat definitiv, pe una este in apel.
  Deci, nu au fost alături de mine, când eu am susținut că nu am gresit, ba la sfatul unei funcționare de la ANAF, m-au dat afară.
  Adevărat- nu am avut concediu întreg în cei 15 ani, bani putini, multe cerințe, chair și în afara fișei postului. Pentru ei , căci la un moment greu din viața mea mi – au fost alături, am acceptat bani putini, multă muncă,…..
  Acum am constatat pe propria-mi piele că nu se merită.
  Ca am avut dreptate în legătură cu controlul, nu mă mai încălzește frf tare, doar demonstrează că am avut dreptate….
  Dar pînă la această sentința, fie și în prima instanță cu ANAF, am fost umilită, jignită…
  Pe noi cine ne apăra? Avocații, da- dar pierdem timp, sănătate, blocam resurse.

 2. Asa i si eu am pierdut 10 ani ! Sacarificat fam si casa,nu mai spun de sanatate si lipsa co si controale si bani putini! Si parca eram mai rau decat cenusareasa!

 3. Da, eu de 14 ani lucrez in aceasi firma privata si in tot acest timp nu am avut concediu, nu am putut sa-mi iau concediu, pentru ca pe langa partea financiar contabila a trebuit sa rezolv si alte probleme: juridice, managementul productiei, etc. Ce am primit? Salariu mic si multa munca! Dar, acum sunt in postura de a-mi solicita drepturile de pensie(care nu-mi pot fi refuzate), caci cele salariale in conformitate cu munca depusa si responsabilitatea avuta au fost subretribuite! Dar… ies la pensie … trag linie si nu mai uit inapoi! Nu merita!

 4. Mi- as dori sa fim apreciati si respectati.Nu avem drepturi ci doar obligatii.Ani de zile traiti intre termene.Viata personala uneori o inghesuim intre 25 si 30 ale lunii .Astept clipa cand pot fi libera de Craciun ,Paste sau vara sa pot avea macar 10 zile de concediu consecutiv.Toti cred ca suntem …doar pentru meserie…Viata trece repede…Propun sa fim uniti …sa incercam sa rezolvam problemele noastre…Valentina mi-ar placea sa te cunosc personal…Cu respect…

 5. Oare exista viata dincolo de viata de contabil?DAAAA daca iti schimbi meseria.Asta fac acum si sper sa reusesc.Dupa 14 ani de conta in carela fel ca toti contabilii din Romania nu am avut un concediu normal fara sa fiu sunata ca e vreun control, in care imi ignor cu desavarsire familia in data de 25, in care sanatatea fizica si mentala mi-a fost afectata si in care arunc bani de pomana la CECCAR ca sa fiu numita „‘experta contabila””, pe munca, sanatatea si resursele mele…am decis GATA, este momentul sa ma opresc ca sa nu ajung sa ma opresc intr-un ospiciu sau intr-o cutie de lemn. Am sperat in toti acesti ani ca schimbarile ANAF si altele vor fii in sprijinul acestei meserii, dar din an in an este mai rau.Da, nu muncim pt client ci pt Fisc.
  Concret dupa o experienta de 14 ani pot spune NU MERITA si suntem bataia de joc a tuturor-CECCAR,ANAF,uneori si client

 6. Sunt doar contabil, nu expert contabil, dar nu inteleg de ce acest CECAR nu isi apara membrii? Oare le este bine doar atunci cand isi primesc taxele de la experti contabili?

 7. Am fost contabil si contabil sef in toata perioada de activitate. Acum sunt pensionar. Va spun ca aceasta meserie este cea mai nenorocita din lume. Cand toti sunt liberi de Craciun, de Anul Nou, tu te gandesti la inchiderea anului, la inventarieri, la cotroale, la termene de depunere a declaratiilor, a bilantului, la rezultatele financiare, la pretentiile conducatorilor s.a.m.d., s.c.l.,etc… Concediile le faci fragmentat, cu gandul tot la lucrarile tale ramase in urma, primesti telefoane nelinistitoare despre tot felul de nereguli care se petrec la locul de munca, astfel incat iti macini nervii si iti pare rau ca ai plecat in concediu, care, oricum, este distrus. Ca sa nu mai vorbim de situatiile cand sefii tai, pur si simplu, nu-ti aproba plecarea in concediu, prezenta ta la lucru fiind absolut indispensabila. In timp ce toti, de la director/administrator pana la portar si femeia de serviciu isi fac concediile fara nicio grija. Iar, in fata organelor de control, toti se dau la o parte si raspunde contabilul, ca el le stie pe toate.

 8. Doamne cât de adevărat…o prezentare succintă și cuprinzătoare…sunt și eu un amărât de contabil care mă regăsesc în prezentare…spun amărât deoarece după 8ani de muncă intr-o firmă, după un control fiscal pe 5 ani intr-o sfântă zi de 24 la 21.30 sunt întrebată cum am calculat TVA ca i se pare că ceva nu e bine….urmează nota explicativă…eu cred că mai bine să își facă singuri contabilitatea pt că la suietele de pe la cozi de unde luăm marfă se plâng toți de cine? De contabili…”Nu știu cum dar numai eu plătesc atâtea taxe”…dragii mei colegi vă îmbrățișez cu drag și spun ca și părintele Cleopa: RABDARE, RABDARE, RABDARE…

 9. Experți scoși pe banda rulanta care nu știu sa citească o balanța. CECCAR este de vina pt ca nu îi interesează decât taxele .Cei habarnisti știu sa amețească patronii ca orice lege poate fi evitata ceea ce le convine,doar nu sa atentionezi ca nu se poate. Așa ca atâta timp cât sunt experți mulți cei profesioniști vor suferi din cauza habarnistilor.

 10. Mie imi place muzica, cant pentru mine, cant la boieri, cant la prosti, cant pentru relaxare, nu cant pentru bani, cant pe strada, cant in baie, cant in padure, cant pe varful muntilor, cant pentru ca iubesc sa cant intregului univers in armonie cu mirifica culoare din spectru 420-490 nm, culoarea albasta! Alegeti-va meseria potrivita in rezonanta cu vibratiile sufletului! Am vazut si colaborat cu contabili care faceau arta din aceasta meserie, cata vreme , pana si eu, am putut savura din opera lor. Nu lasati „lamentabilitatea” sa va atinga demnitatea, voi tine inalta stacheta respectului meu pentru voi, in semn de respect pentru univesrul mirific al cifrelor, pe car m-au facut sa-l inteleg si sunt gata sa va cant si voua, fara bani !

 11. Gavrilescu Florina

  „Statul de drept ” pentru care lucram dar suntem platiti de catre clientii nostri , nu este capabil sa ne puna pe picior de egalitate cu celelalte profesii , avocatura sau notariatul ! Acolo se stiu din start tarife,texe,onorarii , la noi in contabilitate sunt preturi negociabile si optionale !!!! Daca avem noroc incasam cate ceva, altfel ……. clienti incerti……. creante neincasate !

 12. Mi-am sacrificat 4o ani din viață,sacrificat casa și sănătatea, partea rea este ca nu suntem apreciati ci subestimati . În fata controalelor suntem singuri.

 13. Sunt de acord cu ce spune autorul articolului. In ceea ce priveste nemultumirea legata de aprecierea de care are parte profesia noastra comparativ cu alte profesii, consider ca marea parte de vina o poarta colegii nostri care, pentru o suma de bani, vizeaza situatii financiare persoanelor care activeaza in domeniu fara sa detina calificarea necesara. Asta e motivul pentru care suntem „cenusareasa profesiilor liberale”. Poate ca nu ar strica sa renuntam la lamentari, sa nu mai asteptam doar de la clienti, reprezentati ANAF, CECCAR etc sa ne respecte, ci sa ne respectam noi, in primul rand refuzand sa ne mai vindem pe 2 lei si sa incurajam practicarea ilegala a profesiei.

 14. Aveți răbdare,optimism,am făcut meseria asta timp de 20 ani,aveam un sot bolnav ,mama cu avc și un adolescent in liceu,stăteam acasă,ziua treaba și noaptea contabilitate,le spuneam celor din casa sa nu se îmbolnăvească sau sa moara in intervalul 15-20 ale luni,eu aveam declarații de făcut .Dupa ce am predat bilanțul 2009 (Martie 23 ) ,mama m-a întrebat “acum ca esti mai liberă pot sa mor,vei avea timp sa ma înmormântezi “.Dar ai satisfacții cand totul iti iese bine ????????.

 15. Subscriu si eu, mai ales la commenturile anterioare de la Maria si Mariana ! Cam asa ar trebui pusa problema, pentru viitor, asa cum zice Maria; cat despre trecut, „s-a fumat” , cum se spune :).

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top