Split TVA, fie-i tarana usoara, ca piatra de moara!

Ai trait vreodata momentul acela, cand un ochi iti plange si altul iti rade? Asa ma simt eu acum, cand am aflat de scrisoarea trimisa de Comisia Europeana catre guvernul Romaniei, prin care solicita sa se renunte la sistemul de plata defalcata a TVA si ameninta cu deschiderea procedurii de infringement.

Un ochi imi plange, pentru ca guvernul meu iar s-a facut de ras, iar a incercat sa ii prosteasca pe toti, iar nu a tinut cont de nimeni si nimic. Mai e putin si se face un an de la implementarea uneia dintre cele mai nocive masuri in mediul de afaceri, iar acum split-ul isi da firescul sfarsit, cand de fapt NU trebuia sa existe deloc!

Am trait intens lunile august 2017 – decembrie 2017 si pentru mine split tva a devenit obiectivul principal, in incercarea de a-i minimiza efectele, abandonand viata personala si profesionala. Am citit sute de pagini, am scris articole si postari pe facebook, am participat la emisiuni tv, am scris nenumarate emailuri, am vorbit sute de ore la telefon, am avut intalniri cu persoane cunoscute sau necunoscute, am stat zeci de ore in comisii si dezbateri, la ministerul finantelor, cat si in parlament, pana cand am reusit sa ii minimizam efectele. Imi amintesc cu drag cum, cel mai mare grup de contabili de pe Facebook, a aparut pe prima pagina din Ziarul Financiar.

Nu am fost singura in demersul meu, am fost sustinuta de prieteni reali sau virtuali, vechi sau noi si impreuna am reusit sa inrosim facebook-ul cu „Stop Split TVA” sau „NU Split TVA in tara mea”, impreuna am umplut inboxul parlamentarilor cu „Scrisoare catre deputatul meu”.

Am fost singurul contabil din Romania care a participat la dezbaterile din Camera Deputatilor, doua zile crancene, pe care nu le voi uita niciodata. Cand ajungeam acasa, simteam nevoia sa ma spal mult pe dinti si sa curga multa apa de la dus, ca sa spele toata sila si dezgustul de care am avut parte.

Si cu toate astea, obiectivele mele au fost indeplinite, 6 dorinte mari si late, care au fost minimizate. Iar pentru aceste dorinte imi rade cel de-al doilea ochi. Pentru ca se poate, pentru ca putem schimba tot ce ne dorim, trebuie doar sa vrem. Iar eu sunt dovada vie.

Las aici cele 6 obiective pe care le-am avut in privinta Split TVA, ca sa imi amintesc de ele si poate te vor inspira si pe tine, cititorule.

  1. Cresterea plafoanelor datoriilor la TVA (500 lei/ 1.000 lei/ 1.500 lei) deoarece disfunctionalitatile ANAF-ului risca sa includa in split TVA firme nevinovate.
  2. Eliminarea obligativitatii conformarii platilor defalcate pentru cei care nu sunt in sistem. Art.3 1)
  3. Eliminarea sanctiunilor pentru cei care nu sunt in sistem.
  4. Eliminarea “procedurile de prevenire ale insolventei” Art.2 (1) c)
  5. Vechimea datoriei > 30 zile, deoarece sumele din fisa sintetica pot fi nefondate.
  6. Iesirea din split sa fie mai usoara pentru cei care au aplicat pana la 31 dec 2017.
Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top