Frate, frate, da’ branza-i pe bani!

De multe ori relatiile de prietenie se intind pana in zona afacerilor. Si ajung sa se intinda atat de mult, pana cand trec de limita bunului simt.

De cate ori nu vi s-a spus „hai ca ne intelegem la pret, ca suntem prieteni”? Sa ridice mana sus cine nu a patit-o sau cine nu a facut la fel.

Daca ai un salon de coafura, dau navala peste tine toate prietenele, rudele apropiate sau verisoare de mult uitate si au pretentia sa le vopsesti gratis. Si tocmai aceste persoane au cele mai multe pretentii si critici la adresa ta. Ba ca e prea calda sau prea rece apa, ca e amara cafeaua sau ca le bate aerul conditionat fix in ceafa.

Daca ai deschis o cafenea, apar colegii de liceu si vecinii de la bloc, cu pretentia sa bea zilnic de la tine cafeaua gratis. Daca ai dat-o pe prima, te-ai nenorocit. Nu vrei sa stii ce vor vorbi despre tine cand le vei intinde nota de plata: „Zgarcitul, nu-l mai satura Dumnezeu, numai la bani se gandeste. A uitat de unde a plecat. Acum e patron, s-a ajuns. Ne ia banii tocmai noua?”

Insa in opinia mea, lucrurile ar trebui sa stea efectiv invers. Daca prietenul tau si-a deschis o afacere, sprijina-l, incurajeaza-l, cumpara de la el si plateste pret intreg, fara a-i lua profitul de la gura.

Exact cum, in ultima vreme, ne orientam catre produse romanesti pentru a le sprijini vanzarile, din nationalism, asa ar trebui sa iti sprijini prietenii care au afaceri. Daca iti sunt prieteni.

Foloseste-le serviciile sau cumpara-le produsele.

Nu cere discount si nu te targui la pret.

Masoara-ti prietenia in ajutorul dat, nu in reducerea ceruta.

Si ai putea face ceva in plus. Recomanda-le si altor cunoscuti.

Si nu uita, branza-i pe bani!

Foto credit: Dan Mirica, Cuba

Daca ai si alte idei, te rog sa imi lasi un mesaj.

Da share daca ti-a fost de folos si iti multumesc pentru asta!

Daca vrei sa tinem legatura, apasa subscribe!

Calendarul alegerilor 2019 – 2020
26 mai 2019 – Alegeri europarlamentare
24 noiembrie 2019 – Alegeri prezidentiale
7 iunie 2020 – Alegeri locale
29 noiembrie 2020 – Alegeri parlamentare
Mergi la vot!

 

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

2 comentarii pentru “Frate, frate, da’ branza-i pe bani!”

  1. Și eu incerc marea cu degetul, tot incerc dar nu reușesc ????.. cum scoți egoismul și invidia din roman? Într-o perioadă am avut un salon de înfrumusețare și mă asteptam la reacțiile descrise de tine, așa că eram pregătită cu ceva reduceri, dar ghici ce …nici macar nu mi-au trecut pragul …să vadă locația macar …sa bea cafeaua gratis ????????????

    1. Valentina Saygo

      Eu zic sa le multumesti ca nu ti-au trecut pragul si ca nu ti-au cerut servicii gratis. Acum stii cu cine ai de-a face. Legat de egoism si invidie, e simplu. Nici tu sa nu o ai, apoi nu o sa o mai vezi la ceilalti. Eu asa am procedat. Si dupa cum se spune, schimbarea vine de la tine. Restul, se cern!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top