SPLIT TVA. Cine va aplica de la 1 ianuarie 2018

Nu uitati ca Ordonanta 23/2017 este in vigoare in prezent in forma initiala si va crea efecte incepand cu 1 ianuarie 2018, daca ea nu va fi amendata prin lege de catre Parlament sau abrogata, pana la acea data.

SPLIT TVA va fi obligatoriu pentru:

– firmele care au datorii la TVA mai vechi de 30 de zile. Valoarea datoriilor de la care societatea este inclusa in sistem este de 500 lei contribuabilii mici, 1.000 lei contribuabilii mijlocii si 1.500 lei contribuabilii mari. Sistemul se va aplica 6 luni. 

– firmele aflate in insolventa

OPTIONAL:

– Firmele care vor dori sa opteze cel putin un an, fara facilitatile anterioare
– Cei care au optat in aul 2017 trebuie sa aplice si dupa 1 ianuarie 2018 mecanismul, cel putin un an de la data inregistrarii in registru.

Ce este sistemul platilor defalcate de TVA?

Firmele care aplica SPLIT TVA: 

– vor fi obligate sa detina continuri bancare de TVA in trezorerie si in bancile comerciale, conturi distincte de conturile curente
– vor incasa TVA-ul intr-un cont bancar separat la care nu vor avea acces decat in conditii specifice si cu acordul fiscului
– vor intocmi pentru fiecare plata catre un furnizor doua ordine de plata: unul din contul curent si unul din contul de TVA
– vor tine evidente separate pentru TVA-ul incasat si platit, mai ales pentru platile partiale
– vor trebui sa vireze in termen de 7 zile in contul de TVA sumele incasate in numerar, cu carduri sau tichete de masa
– pentru a respecta obligatiile impuse de actul normativ va fi necesara alocarea de costuri suplimentare, timp si personal operational, a explicat Valentina Saygo, Managing Partner at Ask for Accounting, pe pagina sa de Facebook.

Implicatii si sanctiuni pentru cei care nu aplica

Firmele care NU aplica Split TVA vor fi afectate deoarece vor fi obligate sa faca plata defalcata in contul de TVA al furnizorilor care aplica split, ceea ce implica costuri administrative suplimentare si evidente suplimentare mai ales in cazul platilor partiale.

Sanctiuni pentru cei care nu aplica mecanismul:

– 0,06% pe zi daca se efectueaza plata in alt cont decat contul de TVA al furnizorului si nu se corecteaza in 7-30 zile

– 50% din TVA daca se efectueaza plata in alt cont decat contul de TVA al furnizorului si nu se corecteaza dupa 30 de zile, a explicat Valentina Saygo, Managing Partner at Ask for Accounting, pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Fiscalitatea.ro

 

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top