Cat de contabil mai poti fii cu OG 23/2017?

Expertul contabil Valentina Saygo ne expune momentele cele mai dificile ale unei zile de munca dedicata aplicarii Split-TVA. Ea a participat la sedinta din Senat premergatoare imbunatatirii cotinutului OG 23/2017

Foarte interesant interviul pe care  l-a luat Ovidiu D. Popica expertului contabil Valentina Saygo.

Totul s-a petrecut in studioul Startupcafe.ro, pe 27.09.2017 : “Split TVA, haz de necaz: 20 de situații dureroase pentru afaceri “

Valentina Saygo a participat la discutiile din Senat pe marginea celebrei OG 23/2017, mama Split-TVA-ului. Ea a facut parte din delegatia Consiliului Național al Intreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Foarte laudabil, expertul contabil a facut un fel de buget de timp zilnic al contabilului confruntat cu o asfel de OG. A iesit ceva oribil, chiar daca este scris “hazos”. Reproduc mai jos “situatiile dureroase”  ale confruntarii cu OG 23/2017, in cazul in care el va ramane neschimbat.

 

20 de situatii dureroase pentru afaceri:

  1. Vei avea dificultati de numerar. Aproape 20% din resursele tale financiare vor fi blocate intr-un cont la care nu vei avea acces. Cum ar fi afacerea ta fara 20% din numerarul actual?
  2. Va trebui sa mergi la banca cel puțin o data pe saptamană. Si la trezorerie unde, chiar daca nu aveai cont deschis, acum ai. Sa iti reamintesc ca azi combustibilul este deductibil 50%?
  3. Daca la banca ta comerciala ai internet banking, la trezorerie nu ai. Plus ca trezoreria are program de alăptat: de la 10:00 la 12:00. Iar pentru o singura plata, va trebui sa faci cel putin 3 drumuri: sa vezi soldul, sa duci op-ul, sa iei op-ul. Asta daca ajungi la timp, nu e coada si nu s-a terminat programul. Altfel o iei de la capat.
  4. Ti se vor dubla costurile cu comisioanele bancare. Fiecare plata catre un furnizor va fi făcuta cu 2 OP-uri. Fiecare incasare se va imparti in doua. Plus comisioane de administrare. Sa iti reamintesc ca avem banci care au comision la incasare?
  5. Daca ai plati in numerar si deconturi de cheltuieli, iti spun de pe acum ca vei recupera cu greu acel TVA deja platit. Copie la originale, certificare “Conform cu originalul” apoi scanarea tuturor documentelor. Nu-i asa ca iti vine sa te lipsesti!?
  6. Faci plati in numele clientului? Ghinion: si pentru tine, si pentru client. Ordonanta 23/2017 a uitat de platile pe care o persoana le face în contul altei persoane.
  7. Incasezi facturi prin firme de curierat? Curat ghinion! Ordonanta 23/2017 a uitat și de acest aspect.
  8. Hai să iti explic cum e cu facturile emise în 2017 si pentru care ai colectat deja TVA. Daca le incasezi în 2018, ele iti vor fi platite in contul curent, ca așa zice legea. Apoi, cu o mana transferi TVA-ul aferent in contul de TVA, iar cu cealalta mana il ceri inapoi de la ANAF. Nu-i asa ca-i haios !?!
  9. Decat sa platesti cu cardul de firma, mai bine te lipsesti. Pentru ca va trebui sa justifici la ANAF fiecare plata facuta. Exact cum am mai zis: copie la original, certificare “Conform cu originalul” si scanare, apoi fuguta la ANAF cu toate documentele.
  10. Termenul pentru aprobarea cererii de deblocare a TVA-ului de restituit este de 3 zile. S-o crezi tu! Daca ai un leu diferența, ANAF va dori sa te vada la fata, asa ca iata cum esti din nou pus pe drumuri.
  11. Va trebui sa iti modifici procedurile interne si sa verifici incasarile in fiecare zi. Daca te gandeai ca angajatii tai se plictisesc, acum sa fii convins ca nu se vor plictisi. Dimpotriva. iti recomand sa faci recrutari si sa mai iei vreo doi in plus, sa fie acolo.
  12. Va trebui sa iti modifici softul. Dar ce conteaza, in Romania gasesti printre cei mai buni IT-isti din lume. Doar ca nu sunt gratis!
  13. Ai gresit si ți-ai platit aiurea furnizorul? Nicio problema! Vei fi penalizat si risti sa mai platești inca 50% din TVA-ul respectiv. Si iata cum 19% devine 38%. Doar ANAF este imaculat, ei nu platesc penalitati, cand gresesc!
  14. Daca nu iti informezi clientii și furnizorii de contul tau de TVA, risti o amenda de 2.000 – 4.000 lei. Comunicarea are mare preț.
  15. Sa iti mai zic ceva: split TVA nu are nicio legatura cu contabilitatea și cu decontul de TVA. Acum lucrurile nu se vor mai ”pupa” intre ele. Si nici cu deductibilitatea! O sa razi de mine daca iti spun asta, dar mie imi vine sa plang.
  16. Folosesti biletele la ordin și factoringul? S-ar putea sa iti prinzi urechile. Nu doar tu, toti cei care le folosesc.
  17. Te sfatuiesc, de pe acum, sa cauti surse de finantare pentru afacerea ta, pentru ca, de anul viitor, va fi greu. Foarte greu!
  18. Ai conturi deschise la mai multe banci? Daca ai 2, vei avea 4. Daca ai 4, vei avea 8. Mai inchide din ele, pentru ca o sa-ti ocupe tot timpul.
  19. Te gandesti la investitii? Dubleaza devizul sau ia-ti gandul. Si statul a taiat investitiile. Tu de ce sa nu faci la fel?
  20. Crezi tu ca din contul de TVA se va plati doar TVA? Din pacate nu, te poti trezi executat si pentru restul obligatiilor. Hai sa facem analiza pe text: ca sa vezi logica unei formulari de tipul ”numai pentru” … precum si pentru.. Iata: “contul de TVA poate fi executat silit numai pentru TVA, precum și pentru plata altor obligatii bugetare restante”.

Parafrazand titlul unei melodii de succes din anii 1980 putem spune “Dur, dur sa fii contabil”,  nu-i asa!

Valentina recunoaste ca a plecat optimista de la sedinta din Senat unde Eugen Teodorovici, Seful Comisiei Buget-Finante a impus un amendament important in proiectul OG 23/2017 : numai firmele care au contracte cu statul sa fie obligate sa treaca la split-TVA.
Si eu am fost optimist la inceput. Dupa declaratiile lui Liviu Dragnea  am inceput sa fiu sceptic. Eugen Teodorovici – un “deviant” in PSD – a fost declarat imbatat de putere si creatorul unei variante mai proaste de OG 23/2017 comparativ cu cea originala.

Din pacate toate sfaturile Valentinei raman in picioare, deocamdata.

Sursa: Manager.ro

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top