Cu măsuri de prevenire înainte – la muncă!

Mi-a plăcut maxim cum zicea cineva, că pe cinșpe o să ne doară-n paișpe, dar probabil că nu citise măsurile de prevenire adoptate in Hotărârea 24/15.05.2020. E adevărat că nu ne edificăm prea mult, și că, pe lângă glorioasa anexă, urmează ordine comune ale ministerelor, specifice unor activități, dar nu știm nici care sunt acelea. Până atunci, suntem pe cont propriu și la voia sorții (pardon, a organului de control).

Măsurile de prevenire și control a infecțiilor se aplică pe durata stării de alertă, declarată de la data de 15 mai 2020 și pentru o durată de 30 zile (deocamdată). 

Dar să o luăm pe rând și să vedem cam care sunt obligațiile ce revin angajatorului pentru întoarcerea la muncă a salariaților. 

Obligațiile angajatorului

  1. Obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise. Prin urmare, angajatorului îi revine obligația de a pune la dispoziție angajaților măști necesare pe traseu casă – loc de muncă – casă, pe toată perioada stării de urgență. Și vă recomand să fie pe bază de proces verbal, dar să nu mă înjurați. 
  2. Organizarea activității astfel încât munca să se desfășoare de la domiciliul angajaților, iar dacă activitatea desfășurată nu permite, să ia măsuri suplimentare.
  3. Asigurarea triajului epidemiologic prin controlul temperaturii personalului propriu și al vizitatorilor, la intrarea în incintă. De preferat, prin termometre digitale, non-contact, termoscanere, dar aș recomanda ca angajații să îsi măsoare temperatura și acasă. Subiectul naște numeroase polemici, le-am dezbătut în grupurile de lucru, de la acordul vizitatorilor, reguli GDPR, notarea sau ne-notarea temperaturii sub plafon, până la calitatea persoanei care aplică această masură. 
  4. Să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură depășește 37,3°C. E adevărat că legiuitorul nu s-a obosit să precizeze ce se face în acest caz și care sunt obligațiile angajatorului. Bunul simț ne dictează că angajatul este trimis la medicul de familie pentru obținerea de concediu medical, dar este recomandat să întocmim o notă internă în acest caz. Nu dați cu pietre că instig la birocratizare, dar vreau să ne gândim la o eventuală anchetă epidemiologică în caz de pozitivitate la testul covid.
  5. Dezinfectarea obligatorie a mâinilor înainte de intrarea în spațiile de lucru. Un dispenser la intrare, poate evita contaminarea până la toaletă. E adevărat că cel mai recomandat lucru este spălatul pe mâini cu apă și săpun și să nu uităm acest lucru.
  6. „Respectarea regulilor privind desfășurarea activității în birouri cu spații comune (open space) și a regulilor privind funcționarea unităților de cazare în regim hotelier.” Pe asta am pus-o cu copy/paste din textul legii, că nu am înțeles la ce face referire legiuitorul. 
  7. Decalarea programului de lucru , la intervale de o minim oră pe parcursul a minimum 3 ore, în tranșe de minimum 20% din personal, pentru entitățile cu un număr mai mare de 50 de salariați. Această măsură este luată pentru a fluidiza traficul și a evita aglomerarea mijloacelor de transport. 
  8. Accesul în incinta de lucru să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafață de minim 4 mp pentru fiecare client/persoană și o distanță de minim 2 m între două persoane. 
  9. Să asigure dezinfectarea suprafețelor expuse și evitarea aglomerărilor. Ei, aici e o discuție mai amplă legată de bucătărie/oficiu/chicinetă sau de locurile de fumat. Iar în privința dezinfectării suprafețelor, reguli interne pentru fiecare angajat, dar și pentru echipa de curățenie. 

Recomandările mele pentru tine

  1. Tratează cu seriozitate cele scrise mai sus, dacă nu de frica unor controale, măcar de frica unui dosar penal, pentru că, în caz de doamne-ferește, în calitate de administrator ești obligat să iei toate măsurile pentru securitatea muncii. 
  2. Reorganizează posturile de lucru și programul de lucru, mută birourile, vezi ce faci cu recepția si sala de așteptare, în așa fel încât să te asiguri că ai eliminat toate riscurile. 
  3. Instruiește personalul și afișează recomandările de protecție. Aici recomand semnătura individuală că s-a luat la cunoștință.
  4. Pune la dispoziție materiale de protecție – măști, mănuși, gel dezinfectant, săpun în cantități suficiente, dezinfectanți pentru suprafețe etc. și nu uita de procese verbale. 
  5. Modifică regulamentul intern și pune la dispoziție angajaților noile reguli, de la aerisire a spațiului, dezinfectarea suprafețelor, folosirea bucătăriei, a veselei, igienizarea spațiului de lucru și până la folosirea pixurilor sau gestionarea măștilor și mănușilor folosite. 

Anexa este mai lungă si prevede cateva reguli sau excepții pe care le-ai auzit deja la tv, dar îți recomand să parcurgi, de curiozitate, textul actului normativ, că nu este înspăimântător. 

Hai că nu e chiar atât de greu, trecem și peste asta, noi să fim să fim sănătoși!

Să fii bine!

Foto credit: Oku

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top