Tinichelele de coada si firmele abandonate

Ieri a venit la mine o prietena sa ii explic ce implica infiintarea unei firme, pentru ca s-a hotarat (in sfarsit) sa renunte la PFA-ul pe care il are. Din vorba in vorba, vorbind despre sediul social, ajungem la discutia ca la ea acasa figureaza sediul firmei fostului sot si isi aduce aminte ca s-ar putea sa fie asociata in firma respectiva.

Caut denumirea firmei si constat, cu stupoare, ca pe site-ul ministerului de finante ultimul bilant depus este din 2014, insa nu am vrut sa o impacientez prea tare. Am intalnit (putine) cazuri in care informatiile erau eronate.

Relatiile prietenei mele cu fostul sot nu sunt tocmai cordiale si nu intentiona sa facem multe valuri, insa azi am solicitat un certificat constatator de la registrul comertului si am descoperit ca:

  • firma nu are bilanturi depuse din 2015;
  • firma figureaza cu declaratii nedepuse din februarie 2015;
  • firma este pe lista societatilor inactive din 2016;
  • este asociat 50% si nu a primit niciodata dividende, chiar daca ar fi fost cazul;
  • este administrator, constatare care a socat-o, pentru ca nu stia acest amanunt;
  • singurul lucru bun, firma nu figureaza pe lista cu datorii catre ANAF.

Ca stare de fapt, i-am comunicat urmatoarele aspecte:

  • Nu isi poate face firma pana cand nu remediaza toate tinichele pe care le are de coada CNP-ului ei;
  • Este buna de plata pentru declaratii si amenzi pentru declaratii nedepuse din 2015 pana in prezent;
  • Cuantumul amenzilor este estimat la 10.000 lei, dar totusi o veste buna, pentru ca firma nu este inscrisa in scopuri de TVA, altfel suma s-ar fi inmultit de 3 ori.

Pentru ca NU sunt la prima poveste de genul acesta si pentru ca de-a lungul timpului am intalnit mult prea multe cazuri de naivitate (ca sa nu le numesc altfel), hai sa vedem in ce situatie te regasesti:

  • Ai facut o firma cu cel mai bun prieten din scoala primara, dar nu mai stii nimic nici de el si nici de firma. O sa afli, cand iti va fi lumea mai draga si cand o sa te doara cel mai tare.
  • Tatal tau a deschis o firma pe numele tau, te-a pus administrator. Dupa care, a lasat-o cu datorii la ANAF si a fugit in Spania cu amanta. Nu e poveste SF si nici nu am imaginatia debordanta. Este caz real, iar fiul figureaza cu atragerea raspunderii administratorului, adica e bun de plata.
  • Ti-a venit o idee geniala, ai facut firma, dar te-ai razgandit. Din calculele ulterioare a reiesit ca afacerea nu e profitabila si nu ai avut activitate. Ai actele pe undeva, insa daca nu ai avut activitate, ce sens avea sa te duci la un contabil. Total gresit, amenzile te costa de 10 ori mai mult decat daca ai fi platit un contabil.
  • Sefa ta e o adevarata „biznisuoman” si cu multe afaceri de tot felul, in special in relatie cu statul. Ca sa nu ii apara numele, a facut o firma pe numele tau si a mai luat si un credit la banca. Noroc ca tu ai ipoteca pe apartamentul din Crangasi si nu ramai fara casa, dar esti bun de plata pe viata!
  • Sot si sotie, iubita si iubit au facut o firma impreuna si viata i-a despartit. Dar firma a ramas in grija unuia singur, iar celuilalt nici ca i-a pasat. Nu a scapat de asociatul neimplicat cu usurinta si de aici pot decurge ispravi nebanuite. Afaceri puse pe butuci, scheleti uriasi, dosare penale unul altuia, orice metoda de a-si face, unul altuia, viata un iad. Iubirea eterna se duce mai repede decat iti poti imagina. Raman tinichelele.
  • Sotul a decedat si sotia devine mostenitoarea firmei, de care nu are nici cea mai vaga idee. Cazul este surprinzator cu cat la mijloc apare si o contabila nefericita, care a tinut sotul defunct un an de zile pe stat si cu taxe salariale de plata.

Vin la tine cu cateva sfaturi, carora te rog sa le dai mare importanta. Scotoceste prin cotloanele memoriei, cu o cana de ceai si o foaie de hartie, de cate ori te-a lovit entuziasmul antreprenoriatului si ai abandonat pe parcurs. Daca ai cel mai mic dubiu, investigheaza in cate firme apari, adica ce tinichele ai de coada.

  • Solicita de la Registrul Comertului un desfasurator pe CNP-ul tau, din care vei afla despre toate firmele in care esti asociat si administrator.
  • O firma este purtatoare de obligatii declarative, inca de la momentul infiintarii, indiferent daca a avut sau nu activitate. Cum am spus si mai sus, amenzile sunt de 10 ori mai scumpe decat un contabil.
  • Cauta firmele pe site-ul minsterului de finante. Poti afla lucruri interesante.
  • Verifica firmele pe lista societatilor inactive pe site-ul ANAF-ului. Deja situatia nu e de joaca, daca apar pe acolo.
  • Daca figureaza pe lista firmelor cu datorii la ANAF si esti administrator, pregateste banii.
  • In momentul in care esti asociat sau administrator la o firma, intereseaza-te care sunt drepturile si obligatiile ce iti revin. Pentru ca ai mai multe obligatii decat drepturi si trebuie sa iti asumi responsabiliatea.

Din pacate, firme si copii poate face oricine, fara nicio conditionare sau responsabilitate. O firma este ca si un copil, trebuie sa ai grija de ea si orice actiune sau neactiune, are consecinte. O prima consecinta este legislatia reactiva din tara noastra. Din cauza comportamentelor habarniste, sufera cei cinstiti si onesti. Si nu sunt putini. Din pacate. Doar ca pacatul nu are ce cauta intr-o dezbatere de genul acesta, ci se rezolva la biserica.

Un divort este mai clar si mai simplu decat iesirea dintr-o asociere nefericita. Si posibil sa coste mai putin. Iti spun in cunostinta de cauza. Am trecut prin divort, dar am trecut si prin asocieri nefericite. A doua varianta ustura mai rau!

Foto credit: Valentina Saygo

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

1 comentariu pentru “Tinichelele de coada si firmele abandonate”

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top