Ca urmare a recentelor modificari ale Codului Fiscal (art.59 si art.83) si a Codului de Procedura Fiscala, s-a clarificat legislatia privind stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania.
Ce este de facut?
1. Depunerea la ANAF cu 30 zile inaintea plecarii din Romania (daca plecarea se face pe o perioada de peste 183 zile in 12 luni consecutive) a “Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”, insotit de documentele necesare dosarului.
2. Dupa depunerea chestionarului si a documentelor necesare dosarului, ANAF stabileste tara rezidentei fiscale a persoanei fizice si emite o notificare in acest sens, in termen de 15 zile de la depunerea chestionarului.
Important!
1. Chestionarul se depune chiar daca plecarea din Romania s-a facut in urma cu mai multi ani, in mod special dupa 2012.
2. Rezidenta fiscala este stabilita de ANAF si nu de persoana fizica (nu se poate renunta si nu se poate opta pentru o anumita rezidenta fiscala).
3. ANAF poate solicita si alte documente pe care le considera relevante, in vederea stabilirii rezidentei fiscale.
4. ANAF va lua in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri cu statul respectiv.
Riscuri/Consecinte:
1. Riscul de a fi considerat persoana fizica rezidenta in Romania cu obligatie fiscala integrala pana la data schimbarii rezidentei, fara a fi luate in considerare conventiile de evitare a dublei impuneri, pentru venituri obtinute din orice sursa.
2. Riscul de a fi impozitat suplimentar, atat in tara in care persoana fizica locuieste in prezent, cat si in Romania, in cazul este diferenta de impozit si se aplica conventiile de evitare a dublei impuneri, pentru venituri obtinute din orice sursa.
Amenda pentru nedepunerea chestionarului este intre 50 si 100 lei. Suma este modesta in realitate, dar riscul de impozitare dubla este ridicat!
Recomandari pentru persoanele fizice deja plecate in strainatate
1. Va recomandam sa depuneti chestionarul, cu asumarea amenzii de nedepunere.
2. Va recomandam ca pe langa chestionar, sa depuneti documente suplimentare care sa dovedeasca daca centrul intereselor vitale se afla in tara in care va aflati.
3. Va recomandam sa verificati daca, in tara in care va aflati, exista incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si care este cuantumul impozitului pentru veniturile pe care le realizati.
4. Va recomandam sa obtineti certificat de rezidenta fiscala din tara in care va aflati.
Va stam la dispozitie pentru informatii suplimentare
Echipa Ask for
office@askfor.ro
2 comentarii pentru “INFO – Stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice romane la plecarea din tara”
Bună ziua,
Inclusiv persoanele care au plecat înainte de 2012?
Mulțumesc
Inclusiv!