Top 3 greșeli în antreprenoriat

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac antreprenorii? Este o întrebare pe care o primesc de multe ori, mai ales că (să zicem) am ceva vechime în profesia contabilă și am întâlnit cam aceleași greșeli, poate de prea multe ori față de cât mi-aș fi dorit.

Dar să le analizăm împreună, tocmai ca tu să nu le repeți, că vorba aceea: greșelile altora sunt ieftine, dar ale tale te costă de te ustură.

Să nu cunoști domeniul de activitate și legislația economică (fiscală, contabilă, juridice). Le-am pus împreună, că tot necunoaștere se cheamă.

Am întâlnit multe neveste plictisite, care și-au deschis saloane de îngrijire corporală din banii soțului (slavă Domnului că îi avea, pe urmă nu i-a mai avut), fără a avea idee cu ce se mănâncă obiectul muncii, decât din calitatea de consumator. Doar că nu e suficient să administrezi o afacere, fără a cunoaște dedesubturile unui business. Evident că nevestele au fost furate, au fost mințite și amețite de coafeze, chiar dacă și-au adus toate rudele și prietenele la desțelenit și despăducheat.

Rolul unui administrator de afacere nu este doar să bea cafele cu clienții sau să stea la povești cu furnizorii, ci de concepere a strategiei de dezvoltare, de urmărire a producției, de analiză a productivității, de eficientizare a bugetului, a profitului, a taxelor fiscale, de studiu a concurenței, a clientului ideal, a recuperării investiției inițiale și multe alte lucruri despre care nu vreau să vorbesc acum, ca să nu te sperii la început de drum.

Evident că am exagerat un pic în prezentarea exemplului, dar nu sunt departe de adevăr. Se aplică în multe situații. Inclusiv în cazul tinerilor antreprenori, care nu au lucrat nicio zi și își deschid o afacere încă de pe băncile școlii, lucru pe care nu îl recomand. Experiența de angajat într-o firmă oarecare și oricât de scurtă ar fi ea, ajută acel tânăr să vadă cum se fac sau NU se fac anumite lucruri.

Experiența mea anterioară de angajat cu șefi îngrozitori, m-a învățat cum NU vreau să fiu ca manager. Am avut și experiențe pozitive, care mi-au rămas în suflet, dar prea puține pentru acele vremuri.

Despre importanța cunoașterii legislației economice generale sau specifice, nu o să îți țin acum teoria chibritului, dar vei găsi aceste aspecte în articolele mele anterioare și viitoare, pentru că acesta este rolul meu: să traduc legislația din română în română și “de-ce-ul” din spatele regulilor și al hârtiilor.

Cum ar fi dacă toți gurmanzii s-ar face cârciumari? Am fi o lume plină de restaurante. 

Să te întinzi mai mult decât îți este plapuma. 

Sunt mai multe aspecte de discutat aici, unele un pic diferite de celelalte. 

Primul aspect ar fi împrumuturi prea mari și prea multe, chiar dacă există limită privind gradul de îndatorare, sunt situații când acesta este depășit cu bună știință.

Îmi amintesc de un client la criza precedentă din 2008, care nu a luat în seamă avertizările pe care i le-am dat și a făcut un credit pentru achiziția unui teren. S-a împrumutat și pe persoană fizică, apoi prețul terenului s-a prăbușit. Eu nu am mai auzit de el, despărțindu-ne pentru că “nu l-am încurajat” în dezvoltarea firmei, însă am primit telefoane și emailuri disperate de la bănci, fisc și furnizori, multă vreme după aceea, pentru că dispăruse fără urmă. Păcat de o afacere prosperă, care s-a evaporat brusc de la o decizie proastă, într-un moment și mai prost.

Este o situație destul de frecventă chiar și în ziua de azi, din păcate, cu toate că băncile au reguli mult mai stricte.

Al doilea aspect este să îți iei clienți mai mulți decât poți duce, adică să te lovească succesul, de să-ți iasă pe nas. Lucrul acesta te poate face să acționezi constrâns, fără libertate de mișcare în luarea următoarelor decizii. Că e nevoie de capital de lucru, de personal suplimentar, de investiție masivă în utilaje de lucru, oricare din astea te pot aduce să o dai de gard.

De aceea, este nevoie ca după o perioadă de creștere, să urmeze o perioadă de consolidare, ca o scară cu trepte și contratrepte, pe care te poți odihni.

Pregătește din vreme campaniile de promovare cu resursele necesare, ca să nu te surprindă succesul.

Al treilea aspect este să nu crești prețurile și să reduci calitatea produselor sau serviciilor, atunci când cresc costurile, din disperarea și credința defectă de a rămâne în piață cu cel mai mic preț. Adică ce trăim acum. E ca și cum te-ai duce la restaurant și ai primi jumătate din ciorba pe care ai mâncat-o săptămâna trecută, la același preț de 15 lei, iar tu să pleci cu burta chiorăind. Te mai duci nemâncat curând la acel restaurant? Eu nu m-aș mai duce, prefer să merg la altul, care să nu mă prostească cu o jumătate de ciorbă chioară.

Am scris de curând despre inflație aici și cum ne afectează ea afacerile. Ia vezi ce poți face, fără a reduce calitatea produsului tău.

Să te asociezi cu cine nu trebuie.

Am mai scris și vorbit de multe ori despre acest subiect și cât de importantă este alegerea unui asociat cu care pornești la drum. Poate mai importantă decât alegerea partenerului de viață. Sincer, de partenerul de viață scapi mai ușor și mai ieftin (doar cu un mesaj pe whatsapp, am văzut că se poartă). Îți iei jucăriile și pleci, ceea ce nu poți face în cazul în care aveți un copil/SRL împreună. Însă, o despărțire de o asociere nepotrivită, este mai traumatizantă și mai costisitoare decât divorțul unei căsnicii nefericite.

Și crede-mă, am văzut foarte multe afaceri promițătoare căzute în cap, din cauza nepotrivirilor, frustrărilor, inechității muncii și a banilor, vorbelor nespuse sau nescrise, chiar dacă aceștia erau initial iubiți, soți, frați, tată-fiu sau fiică, prieteni din copilărie, vechi colegi de serviciu. Chiar nu contează relația anterioară, se pot consuma la fel.

Și eu am pățit-o, atât căsnicia nefericită cât și asocierea nepotrivită, dar asta nu înseamnă nici că nu mă mai asociez cu nimeni și nici că rămân singură, până la sfârșitul vieții. Analizez bine, pun pe hârtie discuțiile convenite, împărțim rolurile, ne asumăm deciziile și mergem mai departe.

“Facem tot ce ne stă în putere și acceptăm restul așa cum vine.” – vai, cât îmi place citatul acesta!

Ceea ce îți doresc și ție!

Foto credit: Oku 

Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță și să detaliem speța ta.

Mai multe lucruri interesante poți afla din cartea Ghidul Antreprenorului Începător. Răsfoiește-o un pic, sigur găsești ceva util.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!

Caută-mă și pe Youtube și apasă pe clopoțel!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top