Majorarea neimpozitata a salariului minim

Ca forma de compensare pentru cresterile de preturi si a inflatiei, guvernul a publicat mult-asteptata OUG 67/2022 privind scutirea de impozit a sumei de 200 lei, un fel de majorare neimpozitata a salariului minim.

Prin urmare, firmele vor putea creste salariul minim cu 200 lei, fara sa plateasca taxe pentru aceasta suma. Cresterea nu este obligatorie si se aplica temporar, doar pentru perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022.

Facilitatea se aplica numai pentru angajatii cu norma intreaga, la angajatorul la care au functia de baza, in mod voluntar, numai pentru salariatii incadrati cu salariul minim si activi la data de 1 iunie 2022, adica pentru contractele de munca incheiate inainte de aceasta data.

Pentru persoanele nou angajate in perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022, salariul minim de baza lunar brut este de 2.750 lei, (fara sa includa sporuri sau bonificatii), adica nu mai este optional

Pentru suma de 200 lei nu se datoreaza impozit pe venit si nici contributii sociale obligatorii.

Suma de 200 lei se diminueaza in functie de:

  • Perioada din luna pentru care s-a acordat majorarea salariala
  • Data de la care salariatii noi sunt angajati cu salariul de 2.750 lei
  • Fractia din luna pentru care se determina salariile (proportional cu timpul lucrat)
  • Data de la care inceteaza contractul de munca in aceasta perioada de scutire

Prevederile nu se aplica personalului salarizat din fonduri publice.

Concluzii:

Poate ca ma repet, dar prevederea se aplica numai la salariile de 2.550 lei, care devin 2.750 lei si bonificatia se pastreaza doar atata vreme cat se mentine acest salariu. In urmatoarele 7 luni vom avea doua salarii minime (de fapt trei, daca vorbim si despre agricultura), dar doar cel de 2.550 lei ramane de referinta. Ce se va intampla de la 1 ianuarie 2023 daca minimul nu va creste peste aceasta suma, nu stiu, dar vom trai si vom vedea.

Deja am primit intrebari de genul: „daca am salariul 2.570 brut azi si il micsorez la 2.550 tot azi, deci la 1 iunie il am 2550, pot aplica pentru marirea de 200 lei scutiti?”

Raspunsul meu poate nu este pe placul tuturor. Modificarea nu este ilegala, dar este imorala. ITM va vedea imediat modificarile facute, iar scaderea de salariu trebuie argumentata cu documente, deci nerecomandata in opinia mea. Tehnic, reducerea de salariu si raportarea acesteia in Revisal, poate fi facuta pana pe 27 mai, ca apoi dupa 1 iunie salariul sa creasca din nou. Economia rezultata din scutirea de taxe este intre 97 lei si 169 lei (calculele difera in functie de deducerea suplimentara a fiecarui angajat).

Merita riscul? Decizia este a fiecarui angajator. 

Despre inflatie am scris cateva lucruri de luat in considerare aici, eu zic sa le citesti, mai ales daca nu ai salariul minim pe economie, stii ce zic!

Foto credit: Oku 

Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță și să detaliem speța ta.

Mai multe lucruri interesante poți afla din cartea Ghidul Antreprenorului Începător. Răsfoiește-o un pic, sigur găsești ceva util.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!

Caută-mă și pe Youtube și apasă pe clopoțel!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top