Deduceri personale și suplimentare din salariu

Deducerile personale sunt sumele care se scad din baza de calcul a impozitului, iar impozitul pe salariu de 10% se aplică pe ce rămâne, adică pe suma impozabilă. De aici rezultă diferențele între aceleași salarii de încadrare, asta apropos și de confidențialitatea salariilor la nivel teoretic, pentru că practic (vezi și ultima directivă CE), salariile nu sunt deloc confidențiale. Nu de puține ori am fost acuzată de Ionescu și Popescu, cu fluturașii în mână, că le-am greșit salariile. Dar să vedem cum s-au schimbat deducerile în 2023.

  1. Deducerea personală de bază – se acordă numai pentru funcția de bază acelor persoane care au un venit lunar brut de până la 2.000 lei peste nivelul salariului minim pe economie (în traducere liberă pentru anul 2023 este de 3.000 lei + maxim 2.000 lei). Această deducere se calculează invers proporțional de la 20% pentru 3.000 lei și până la 0% pentru salariile brute de 5.000 lei (poți vedea AICI detalii).
  2. Deducerea suplimentară – se acordă salariaților care au persoane în întreținere, în funcție de numărul acestora. Aceste persoane pot fi soțul/soția, copii în înreținere sau alte rude, dar mare atenție, că sunt bine reglementate situațiile. Nu se acordă pentru întreținuții care dețin terenuri agricole (din nou atenție).

Pentru copiii minori, deducerea suplimentară se acordă unui singur părinte (oops, atenție la declarația pe propria răspundere a acestuia). Și această deducere se calculează invers proporțional de la 15%, doar pentru salariile care nu depășesc salariul minim + 2.000 lei cum ziceam mai sus.

  1. Deducerea suplimentară pentru școlari – este de 100 lei pentru fiecare copil, dar trebuie dovedită. În fapt, e ca în bancul de la Radio Erevan: nu se dau 100 lei, ci se scade această sumă din baza de calcul, rezultând o scutire de impozit de 10 lei, pentru care se cer adeverințe de la unitatea de învățământ, doar ca să te lipsești.
  2. Deducerea de 200 lei – intrată în vigoare prin OG 16/2022 pentru salariații încadrați cu salariul minim pe economie.

Mă repet dacă zic că deducerile se aplică la funcția de bază și la un singur contract de muncă, asta dacă sunt angajați cu mai multe CIM-uri active, dar mai bine să zic de două ori, decât să uiți acest aspect.

Mai mult, ține cont că deducerile suplimentare vin la pachet cu hârțoage pe care trebuie să le ai la dosarul salariatului, datele să fie corecte, complete și actualizate, iar salariatul să conștientizeze (sub semnătură și cu declarație pe propria răspundere) că, dacă se modifică ceva, trebuie să-ți aducă la cunoștință în termen de 5-15 zile.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top