Cine bate la ușă? Criza economică sau moartea pentru unele afaceri!

Acum mai bine de o lună scriam acest articol cu măsuri în eventualitatea unei crize financiare, ca răposata din 2008. Din păcate, a venit la ușă criza economică, îmbrăcată în alte haine decât ne-am fi așteptat. Îți recomand să citești articolul de mai sus și vezi ce poți implementa. Apoi suflecă-ți mânecile și hai să ne apucăm de treabă împreună.

În primul rând, criza economică este diferită de cea financiară, iar dacă este asociată și cu o pandemie cu pierderi de vieți omenești, atunci lucrurile nu sunt chiar atât de simple precum par. E ceva nou pentru toată lumea, dar tocmai asta este magia vieții, că lucrurile nu sunt repetitive și nu ne lasă să ne plictisim.

Sunt deja domenii de activitate care resimt efectele actualei crize, iar aici menționez: transport, turism, horeca, organziare de evenimente, activități suport pentru evenimente, activități de învățământ, comerț online și activități suport pentru comerț online, import-export, activități recreative etc. 

Nu o să îți dau sfaturi din cărți, îți voi spune exact ce măsuri iau eu pentru businessurile mele, poate te ajută și pe tine.

  1. Ține banii cât mai aproape de tine și cât mai lichizi. Vinde tot ce nu folosești. Sper că nu mai ai cripto-monede, da?
  2. Adună-ți banii din piață și de la datornici sau întârziați, cu orice preț, chit că pierzi clienții respectivi. Oricum îi vei pierde.
  3. Taie toate investițiile pe care urma să le faci. S-ar putea să nu mai fie cazul, așa că mai bine să ai puși deoparte bani albi pentru zile negre.
  4. Controlează-ți cash-flow-ul zilnic sau săptâmănal, depinde de dimensiunea afacerii. Eu o fac săptămânal.
  5. Ține-te de buget ca de sfintele moaște. Cum, nu ai un buget? Acum îl faci! Trebuie să ții socoteala la fiecare bănuț pe care îl produci și pe care îl cheltui.
  6. Taie cheltuielile inutile din buget și care nu produc direct venituri. Vezi, de aceea ziceam că este important să ai un buget, ca să ajungem la punctul acesta.
  7. Eficientizează cheltuielile și renegociază-le pe cele lunare acolo unde se poate, mă refer în special la cele fixe și recurente. Eventual scade consumul la unele utilități. Nu-mi zice că nu se poate, că am mai trecut printr-o criză și știu sigur că se poate! Apoi după ce ai analizat trei luni, ia-o de la capăt!
  8. Plătește-ți obligatiile și facturile la timp, eventual înainte de scadență, pentru că doar așa nu crești costurile suplimentare sau penalitățile de întârziere și nu supui compania la riscuri suplimentare. Mai mult, așa vezi cu claritate cu câți bani rămâi la sfârșitul lunii.
  9. Analizează-ți fiecare client și vezi dacă va fi afectat de criză. Nu zic să renunți la el, zic doar să te pregătești pentru când va renunța el la tine. Acum fă bugetul fără el. Rezisti?
  10. Caută alte surse de venit, colaterale cu activitatea ta sau nu. Vezi ce mai poți oferi actualilor clienți, dar și altora noi. Pornește de la domeniul pe care îl practici deja și dezvoltă surse adiacente. 
  11. Ia în calcul carantina, adică situația în care va trebui să închizi activitatea firmei pentru minim 14 zile sau pentru mai mult de atât. Ce vei face în cazul acesta? Poți să îți desfășori activitatea remote/de la distanță? Fă o analiză de risc pentru cel mai prost scenariu posibil. Și conturează planul A, planul B, planul C.
  12. Poate nu în ultimul rând, va trebui să iei în calcul reducerea de personal sau a costurilor de personal: concediu de odihnă obligatoriu, șomaj tehnic, concediu fără plată, reducerea timpului de lucru. Deja companii mari au început să anunțe concedieri masive. Poți să vezi și o parte bună – să angajezi personal mai ușor, dacă afacerea ta nu este afectată. 

Cum ziceam în articolul menționat mai sus: Fii prudent! Fii flexibil! Fii adaptabil!

Ce e important de reținut, este că toate sunt trecătoare iar viața merge mai departe. O parte din noi vom trece cu bine, mai puternici și mai curați. O parte din noi o vom lua de la capăt, cu o altă viziune și experiență de viață, cât să scriem trei romane. Eu îmi doresc să faci parte din prima categorie, iar peste un an să îmi dai un semn de bine!

Eu îți doresc cash-flow pozitiv și profituri maxime!

Mai multe sfaturi serioase vei găsi în Ghidul Antreprenorului Începător și îți mulțumesc pentru comandă!

Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță.

Foto credit: Oku

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top