Șomajul tehnic – Delete & Restart

Aș vrea să te rog să uiți tot ce ai auzit sau citit până acum și să nu iei în considerare informațiile precedente. Au fost multe scrise, multe zise, multe criterii, multe condiționări, multe speculații și multe inflamații pe subiect. Aș putea spune că trăiesc ca în bancul cu rabinul și caprele și am în față  un act normativ cu aplicabilitate curată, fără să lase loc la interpretări. Poate nu este perfect, dar este mult mai perfect decât speram să citesc. 

Cât este indemnizația de șomaj tehnic?

  • 75% din salariul de bază brut
  • Maxim 75% din salariul mediu brut (aproximativ 5400 x75% = 4000 brut – taxe = 2400 net)

Cine are dreptul să aplice șomajul tehnic?

  • Angajatorii care reduc sau întrerup activitatea total sau parțial
  • Pe perioada stării de urgență decretate
  • Pe baza declarației pe propria răspunere a angajatorului

(*) este eliminată necesitatea deținerii Certificatului de Situații de Urgență

(*) sunt eliminate condiționările de indicatori financiari

(*) este eliminată limitarea in funcție de numărul de salariați

Cum se acordă șomajul tehnic?

  • Angajatorul solicită suma brută.
  • Indemnizația este supusă impozitării pentru impozitul pe venit, CAS si CASS și se face de către angajator din indemizațiile încasate. Nu se datorează contribuția asiguratorie de muncă CAM.
  • Cererea pentru acordarea indemnizației se depune electronic la agențiile de somaj, însoțită de lista persoanelor beneficiare și declarația pe propria răspundere semnată și asumată de către reprezentantul legal.
  • Plata sumei din bugetul asigurarilor de șomaj se face in baza cererii depuse, în cel mult 15 zile de la depunere a cererii.
  • Angajatorul plătește indemnizația către salariat în termen de maxim 3 zile lucrătoare de la încasarea acesteia.

Reglementări suplimentare:

  • Angajatul care are mai multe CIM din care cel puțin unul cu normă întreagă este activ pe perioada stării de urgență, acesta nu beneficiază de indemnizație.
  • Angajatul care are mai multe CIM și toate suspendate, beneficiază de indeminzație la contractul cel mai avantajos.
  • Dacă bugetul angajatorului permite, indemnizația poate fi suplimentată de angajator cu diferența de până la minimum de 75% din salariul de bază brut.
  • Pe perioada șomajului tehnic, angajatul beneficiază de stagiu de cotizare fără plata contribuției pentru sistemul de sănătate și concedii medicale.

Nu pot să nu îți atrag atenția atunci când iei decizia să aplici șomajul tehnic, fără să te gândești la faptul că banii vin din fonduri europene, așa că vor urma controale. Cântarește bine dacă ești îndreptățit să soliciți șomajul tehnic pentru angajații tăi, pentru că este la modă acum, pentru că riști să te coste mai mult decât banii salvați. 

Atenție, indemnizația pentru șomaj tehnic este exact cum îi spune numele OUG-ului – protecție socială, un ajutor de subzistență pe perioada stării de urgență și se primește printr-o singură formă de organizare, adică un ajutor social/indemnizație șomaj tehnic per CNP. Așa interpretez eu imaginea de ansamblu.

Recomand angajatorilor să se asigure că personalul care primește șomaj tehnic prin ei, NU primește ajutor social prin alte forme de organizare sau în cazul altor contracte de muncă. Atenție la angajații care NU au funcția de bază în cadrul entității angajatorului. Ca măsură de protecție, de preferat să solicite o declarație pe proprie răspundere. 

Am primit numeroase întrebări legate de pensionarii angajați, dacă pot beneficia de indemnizația de șomaj. Fără alte clarificări, în opinia mea consider că pensionarul are venitul garantat prin pensie și NU poate obține indemnizația de șomaj. Este doar o opinie și vă rog să o tratați ca atare. 

Chiar dacă ușa e larg deschisă, recomand prudență maximă celor care nu sunt îndreptățiți să solicite.

Și încă ceva: ți-ai comandat semnătură electronică pe numele tău? Dacă virusul a omorât dosarul cu șină, este momentul să folosești și tu o semnătură electronică în relația cu instituțiile statului. Ce zici? 

Foto credit: Oku

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top