Prin publicarea Legii 30/10 ianuarie 2019, avem o serie de reglementari legislative, unele cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2019, altele incepand cu 1 aprilie 2019.
- Reglementari privind definirea cheltuielilor sociale deductibile in limita a 5% din valoarea cheltuielilor salariale, la care se adauga tichetele culturale. Se aplica de la 1 ianuarie 2019.
- Reglementari privind sponsorizarile si introducerea „Registrului entitatilor/unitatilor de cult” – Registru care va fi organizat de ANAF si publicat pe site-ul ANAF-ului. Se aplica de la 1 aprilie 2019.
- Reglementari privind majorarea plafonului privind costurile indatorarii deductibile limitat, respectiv 1.000.000 euro si 30% baza de calcul stabilita conform algoritmului.
- Reglementari privind directionarea a 3,5% din impozitul pe venit de catre persoanele fizice.
- Reglementari privind impozitarea veniturilor obtinute din transferul de moneda virtuala.
- Reglementari privind ajustarea TVA aferenta creantelor clientilor aflati in faliment.
- Reglementari privind cota de TVA 5% pentru livrarea de locuinte sociale, cu pret de vanzare mai mic de 450.000 lei exclusiv TVA si suprafata utila mai mica de 120 mp.
- Reglementari privind incadrarea contribuabililor in clase de risc fiscal (mic, mediu si ridicat) in functie de urmatoarele criterii: inregistrarea fiscala, depunerea declaratiilor, nivelul de declarare, achitarea obligatiilor de plata catre fisc si catre alti creditori. Analiza de risc se efectueaza periodic si se publica pe site-ul ANAF.
- Reglementari privind comunicarea actelor administrative fiscale prin mijloace electronice, prevede ca organul fiscal poate sa inregistreze din oficiu contribuabilii in sistemul de comunicare electronica.
- Reglementari privind compensarea creantelor fiscale. Nu se considera ca un contribuabil inregistreaza datorii fiscale restante, daca exista cerere de rambursare in curs de solutionare. In cazul emiterii certificatului de atestare fiscala, se va face mentiune in acest sens.
- Reglementari privind introducerea procedurii de mediere intre debitor si organul fiscal, in scopul identificarii unor solutii optime de stingere a creantelor fiscale si posibilitatea de a beneficia de inlesniri la plata.
Stiu ca nu ai inteles mare lucru, insa am evitat sa fac ciorba si sa dezvolt reglementarile. Dar promit ca voi reveni cu dezvoltarea fiecarui subiect in parte. Ma ajuta sa imi spui care din cele 11 puncte te intereseaza cel mai mult.
Pana atunci, profituri maxime sa ai!
8 comentarii pentru “Sinteza reglementarilor fiscale introduse de Legea 30/2019”
Multumim ! Fie care dintre cele 11 reglementari noi,are nevoie si de dezvoltarea exacta a problemei reglementata.Miiiiiiiii de multumiri pentru efortul depus .
Multumim frumos! Va apreciez toate scriierile. Au fost si sunt lectura mea preferata in zilele cu … zapada! Zi usoara.
Multumim mult!
Sa fiti sanatoasa si sa ne m ai ajutati!
Ma inclin, multumesc !
multumim frumos! este foarte bine !
Va multumesc. Urmaresc toate materialele publicate.
Va multumesc! Toate subiectele au nevoie de dezvoltare. Ma intereseaza toate, dar as alege ca prioritar pentru mine pct.7 si 8.
Apreciez ce faceti si imi sunteti de mare ajutor.
Reglementari privind cota de TVA 5% pentru livrarea de locuinte sociale, cu pret de vanzare mai mic de 450.000 lei exclusiv TVA si suprafata utila mai mica de 120 mp.
Multumim!!!