Sinteza modificărilor legislative anterior datei de 1 iunie 2020

Numai mâine nu-i poimâne, vorba aceea, dar ne-am obișnuit să primim reglementări pe ultima sută de metri, să ne adaptăm din mers și după bunul simț. Partea bună este că ne dezvoltăm instinctele de a decide de azi pe azi și de a schimba macazul după postări de facebook sau declarații de presă. De asemenea, constat o preocupare profundă pentru actele normative și pentru găsirea de soluții la spețe diferite, pentru că viața bate filmul și actul normativ.

Sâmbăta aceasta am avut o zi plină de acte normative, din care cel puțin patru sunt de interes mare. Este amuzant că începem munca cu o zi liberă, iar de ziua copilului se deschid terasele, dar nu-i pentru cine se pregătește, e pentru cine se nimerește.

OUG 88 privind instituirea unor măsuri aferente proiectelor strategice pentru fonduri europene POAT și POIM

Poate că nu e chiar atât de general interesul pentru acest act normativ, însă este interesantă configurarea domeniilor strategice și asigurarea cadrului general pentru marile proiecte de investiții care urmează în perioada 2021 – 2027. Reglementează transportul, apa și apa uzată, gestionarea deșeurilor, mobilitatea urbană, regenerare urbană, infrastructură rutieră și de interes județean, centre de agrement/baze turistice/tabere școlare, infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu, specializare inteligentă.

Actul normativ vine să asigure sprijin financiar pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru: studiu de fezabilitate, documentație de avizare, plan de afaceri, studiu de marketing, studiu de oportunitate, studii geotehnice, studii pentru obținerea acordurilor/avizelor de mediu, studii arheologice, studii hidrologice, studii topografice, documentații cadastrale, etc.

OUG 89 pentru modificarea OUG 110/2017 privind Programul de susținere a IMM-urilor – IMM Invest si pentru completarea Schemei de ajutorul de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei econimice

Actul normativ corectează parte din constrângerile inițiale, care îngreunează implementarea facilităților de finanțare. Cea mai importantă modificare este definirea beneficiarului programului, lărgind aria acestora, respectiv:

  • întreprinderile mici și mijlocii care desfășoară activitate economică, reglementate de Legea 31/1990
  • societăți cooperative
  • persoane fizice autorizate
  • întreprinderi individuale și întreprinderi familiale
  • organizații nonguvernamentale – asociații și fundații
  • cooperativele agricole și societățile agricole

Precizarea este clarificatoare pentru entitățile care nu puteau aplica pentru creditare. De asemenea, mai cuprinde mici reglaje în ceea ce privește garanția de stat și delimitarea definirii societăților aflate în dificultate.

OUG 90 pentru modificarea OUG 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale – eșalonarea la plată

Actul normativ intenționează să lărgească condițiile de eșalonare la plată pentru creanțele acumulate în perioada de restricții, recunoscând diminuarea semnificativă a lichidităților și  riscul de blocaj financiar al firmelor, având drept consecință deschiderea procedurilor de insolvență.

Termenul de plată a a obligațiilor bugetare se prelungește până la data de 25 iunie 2020 inclusiv. De asemenea și scutirea de dobânzi și penalități acumulate în această perioadă.

Termenul de menținere a valabilității eșalonărilor la plată se prelungește până la 25 iunie 2020 inclusiv.

OUG 92 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor

Despre OUG 92 privind măsurile de relaxare a muncii și sprijin pentru angajați și angajatori, am scris aici. Actul normativ vizează două direcții și anume bonificația pentru angajații ieșiți din șomaj tehnic și bonificația pentru angajări noi. Te sfătuiesc să citești cu atenție ce poți implementa de la 1 iunie 2020, pentru că aplicabilitatea nu e simplă ca la tv și aceste bonificații sunt condiționate de legiuitor.

Alte acte normative

Cele mai controversate acte normative emise în acest weekend, sunt normele care reglementează desfășurarea activităților care se deschid de la 1 iunie. Menționez:

  • Ordine comune ale Ministerului Sănătății și Ministerului Culturii pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii
  • Ordine comune ale Ministerului Sănătății, Ministerului Economiei și ANSVSA pentru activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităților de alimentație publică
  • Ordine comune ale Ministerului Sănătății, Ministerului Economiei și Ministerul Mediului pentru activitățile de operare a plajelor turistice
  • Ordine comune ale Ministerului Sănătății, Ministerului Tineretului și Sportului pentru sportivii profesioniști, sportivii de performanță și/sau legitimați în vederea reluării competițiilor sportive organizate în aer liber și spații închise.

Nu vreau să comentez aceste norme, te las pe tine să o faci. Mă gândesc însă, de cât discernământ dăm dovadă, legiuitori, beneficiari și aplicanți, dacă ne asumăm cele decise și dacă aceasta este lumea în care urmează să trăim. Avem suficientă verticalitate să spunem STOP? Când ne oprim?

Să fii bine!

Foto credit: Valentina Saygo

Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță și să detaliem speța ta. 

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!

Caută-mă și pe Youtube și apasă pe clopoțel!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top