Mituri și adevăruri despre PFA

Trăim vremuri complicate, dar este momentul perfect pentru redefinire, reinventare sau începuturi pe cont propriu. Vrei să începi ceva, dar nu știi cu ce să începi. Iar dacă prima dilemă este forma de organizare, atunci ai nimerit bine, începi cu începutul.

Dacă articolul PFA sau SRL? Eterna întrebare nu te-a convins ce să alegi, mai ai puțintică răbdare. Mai mult, fiecare tabără pe care ai întrebat-o, a venit cu argumente pro sau contra, iar de aici a apărut ideea de a analiza miturile și adevărurile despre PFA-uri și SRL-uri. Hai să o facem împreună!

  1. Costurile de înființare ale unui PFA față de SRL sunt mai mici – adevărat! Dacă îl înființezi singur, nu ai costuri, nu ai capital social, nu ai nevoie de avocat sau de norat. La asta adaugă și costurile mai ridicate la administrarea SRL-ului, după înființare. Un prim exemplu sunt costurile servciilor contabile, că aici e locul meu de joacă. 
  2. Din PFA pot să scot banii imediat, pe când din SRL trebuie să aștept întocmirea bilanțului – mit! Există o mulțime de modalități legale de a scoate bani din SRL înainte de întocmirea bilanțului. Prima modalitate sunt dividendele anticipate. A doua se numește adaptabilitate și contabilul tău trebuie să își dea silința să te ajute cu soluții, iar tu să nu exagerezi în decapitalizarea firmei, dar să scoți firma pe profit. Planul de conturi are peste 500 de conturi, sunt convinsă că se găsește unul în care să stea banii până la sfârșitul anului. Dar dacă aceasta ar fi singura problemă care primează, rămâi la PFA.
  3. PFA-ul prezintă un risc fiscal mai scăzut decât SRL-ul – mit! Impozitul pe venitul microîntreprinderilor conferă risc fiscal ZERO pentru SRL-uri, comparativ cu PFA, unde tentația să se umfle cheltuielile e mare. Mai mult, în ultima vreme, fiscul și-a îndreptat atenția spre PFA-uri, reconsiderând activitatea ca formă de plată a salariului și ca activitate dependentă. Te-am băgat în ceață? 
  4. PFA-ul nu este afectat atât de mult de modificările Codului Fiscal – mit! Din păcate, PFA-ul a fost supus la mai multe modificări de taxe decât o microîntreprindere. Să ne amintim de valurile de decizii de impunere pentru sănătate, venite din negura timpului. S-au taxat inclusiv PFA-uri care au fost lichidate, iar povestea continuă și în prezent. În plus, în ultimii zece ani, PFA este catalogat mai instabil fiscal decât un SRL. Iar instabilitatea nu se va opri aici, sunt convinsă că anul viitor vom trăi alte modificări.
  5. PFA are mai puține declarații de depus – adevărat! Dar declarația unică face cât zece declarații de impozit pe venit. Dacă îți arăt glorioasa declarație unică, nu o să îți fie ușor, crede-mă! Mai ales acum, că bate la ușă termenul de depunere și contabilii sunt isterici, cu bife și erori la depunere. Dacă noi urlăm la lună, nici nu vreau să mă gândesc ce ar face un biet PFA. Xanax sau spânzurătoare!
  6. Pot să-mi țin contabilitatea singur la PFA – mit!  Dacă îți cumperi un laptop, va fi complicat să îl amortizezi corect, nu crezi? Fișa pe plătitor de la ANAF e mai încâlcită decât cea de la SRL și îi pune părul pe bigudiuri chiar și unui profesionist. E adevărat că pentru un SRL, legea te obligă să colaborezi cu un contabil autorizat, de unde și costurile de administare mai ridicate. Dar dacă tu crezi că te descurci singur, atunci “go for it!”.
  7. Mă încadrez la un PFA cu normă de venit și este mult mai simplu – adevărat! Dar sunt foarte puține profesiile care pot beneficia de impozitarea pe normă de venit. Printre cele norocoase sunt IT-ul și taximetria, plus boiangerii, reparații marochinărie, activități de toarcere și dărăcit și alte rarități de genul acesta. De asemenea, trebuie să ții cont că aceste norme se pot schimba anual și că diferă de la un județ la altul.
  8. Pe PFA pot desfășura mai multe activități diferite – adevărat!  Dar maxim cinci, nu mai multe. La SRL poți trece întregul cod caen, cu mici excepții. În schimb, anumite PFA-uri se pot înființa doar pe baza documentelor care îți atestă pregătirea profesională. De exemplu, pentru activitatea de arhitectură poți deschide SRL fără diplomă de arhitect, dar BIA (birou individual de arhitectură) obligatoriu cu diploma de arhitect.
  9. Pot avea angajați pe PFA – adevărat! Dar maxim trei. Dacă vrei să ai mai mulți, atunci mai bine îți faci SRL.
  10. Am o idee de afacere și vreau să încerc pe PFA dacă funcționează – adevărat! Este o idee bună, mai ales dacă ai dubii legate de afacere. Dar dacă funcționează?

Nu știu dacă ai citit părerea mea printre rânduri, însă eu susțin SRL-ul, chiar dacă au fost situații în care am sfătuit oamenii să își deschidă PFA, dar decizia a venit din răspunsurile lor, eu doar am pus întrebările care trebuie. Recomand SRL-ul pentru că acolo se întâmpla cu adevărat lucrurile, pentru că acolo pot crește afacerile mari și pentru că acolo este adevăratul spirit antreprenorial. That’s the spirit!

Începuturile nu sunt ușoare, dar sunt frumoase! Entuziasmul și energia ta sunt acum la cote maxime și mi-aș dori să le păstrezi mulți ani de acum înainte, chiar atunci când dai de greu. Pentru că nimic nu se compară cu satisfacțiile pe care le vei avea! 

Să îți fie bine!

Foto credit: Oku

Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță și să detaliem speța ta. 

Mai multe lucruri interesante poți afla din cartea Ghidul Antreprenorului Începător. Răsfoiește-o un pic, sigur găsești ceva util. 

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!

Caută-mă și pe Youtube și apasă pe clopoțel!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top