Draga antreprenorule, schimba papucii?

Ti-ai facut un SRL si esti cu actele in brate. Esti putin nedumerit de multimea de sarcini pe care le ai de facut, insa entuziasmul tau este la cote inalte. Crede-ma, este ce trebuie. Insa nu uita de papuci!

Hai sa numaram impreuna papucii pe care ii vei purta si sa nu uiti sa ii schimbi de fiecare data. 

Papucii de asociat

Atata vreme cat ti-ai facut un S.R.L. (Societate cu raspundere limitata) si nu un S.A. (societate pe actiuni), te rog sa te numesti asociat si nu actionar. Ma zgarie la urechi cand aud ca toti se cred actionari, ca pe vremea actiunilor impartite de FPS. Mai ales ca in tara sunt vreo 90% de SRL-uri. Deci de unde atatia actionari? Rolul tau de asociat este sa depui capitalul social, sa numesti un administrator, sa participi la AGA (adunarea generala a asociatilor) si sa semnezi bilantul. Iar dreptul asociatului este sa incaseze dividende. Cu raspunderea e mai subtire, raspunzi in limita capitalului social, iar daca e de 200 lei, atata face. Si atat. 

Papucii de administrator

Deja administratorul are multa treaba, pentru ca el administreaza firma. El centreaza, el da cu capul. Taie si spanzura si raspunde cu bunurile personale in caz de management defectuos. Angajeaza, incheie contracte cu furnizorii si clientii, face plati si cere credite, plateste taxele si reprezinta firma in relatia cu institutiile statului. El duce firma pana la cer si munceste sa faca profit, ca asociatul sa incaseze dividende. Si pentru toate astea, ar trebui sa fie platit. Nu zice legea, zice natura umana. Dar stiu ca tot tu esti acela, asa ca la inceput o sa ii tai salariul de pe lista. Nu-i asa?

Papucii de om al muncii 

Am lamurit care e treaba cu asociatul si administratorul, acum trebuie sa mai si munceasca cineva in firma. Ca doar facturile alea nu s-or emite degeaba. Stiu ca nu ai de gand sa angajezi pe nimeni la inceput, cade pe tine si sarcina asta. Iar pentru aceasta munca, ar trebui sa te platesti. Vreo 6 luni nu vei avea nevoie de bani, pentru ca mai ai niste economii sau te imprumuta familia, insa la un moment dat, iti va fi greu sa te dai jos din pat degeaba. Asa ca nu uita, plateste-te pe tine insuti! Macar un “salariu” acolo, pentru bani de buzunar. O sa iei mai multi bani atunci cand vei lua putini si invers. Si nu confunda niciodata buzunarul firmei cu al tau.

Stai linistit, ca nu esti nici primul si nici ultimul. Toti am trecut prin asta si nu am schimbat papucii. Firma ta are un singur scop: acela de a face profit, ca altfel ar fi trebuit sa faci un ONG. Iar despre valoarea ta economica, tu esti singurul in masura sa o apreciezi. Si daca nu iti dai seama cu cat ar trebui sa te platesti, gandeste-te care ar fi salariul unui om care face ce faci tu. 

Pentru ca esti la inceput de drum, iti las un cadou, 20 de reguli de aur stranse in peste 20 de ani de profesie contabila. Si nu uita, schimba papucii din cand in cand!

Profituri maxime iti doresc!

Foto credit: Valentina Saygo

Da share daca ti-a fost de folos si iti multumesc pentru asta!

Daca vrei sa tinem legatura, apasa subscribe!

Calendarul alegerilor 2019 – 2020
26 mai 2019 – Alegeri europarlamentare
24 noiembrie 2019 – Alegeri prezidentiale
7 iunie 2020 – Alegeri locale
29 noiembrie 2020 – Alegeri parlamentare
Mergi la vot!