Acordarea Certificatelor de Situații de Urgență

Pentru a putea beneficia de unele facilități economice și măsuri de sprijin, operatorii economici pot fi conditionați de deținerea Certificatului de Situații de Urgență – CSU.

Cine poate solicita CSU?

Operatorii economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei Covid, pot solicita obținerea CSU. Sintagma “operatori economici” consider că este suficient de acoperitoare pentru formele de organizare uzuale: societăți comerciale, PFA-uri, II, ONG-uri.

Câte tipuri de certificate se emit?

  1. Tip 1 – Albastru – pentru solicitanții afectați DIRECT de deciziile autorităților, prin întreruperea totală sau parțială a activității, pe perioada stării de urgență.
  2. Tip 2 – Galben – pentru solicitanții afectați INDIRECT, prin înregistarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 (*) cu un procent de minim 25% față de media încasărilor în perioada ian-feb 2020 (*).

Solicitantul beneficiază de un singur tip de certificat.

(*) – am solicitat deja corecții/clarificări pentru aceste exprimări.

Unde poate fi folosit CSU?

Până în prezent (26 martie 2020), actele normative fac referire la utilizarea CSU în următoarele situații:

  • Aplicarea șomajului tehnic pentru angajatorii afectați direct de situația de urgență.
  • În relațiile comerciale pentru amânarea la plată a utilităților și chiriilor.
  • În invocarea clauzelor de forță majoră din contractele comerciale, cu respectarea prevederilor OUG 29/2020.

Există posibilitatea ca CSU să poată fi menționat în ulterioarele măsuri de sprijin adoptate de guvern.

Care sunt documentele necesare CSU?

Solicitantul încarcă în platforma http://prevenire.gov.ro următoarele:

  1. Datele de identificare
  2. Declarația pe proprie răspundere a reprezentantului legal, prin care atestă că toate informațiile și documentele sunt conforme cu realitatea cu privire la închiderea totală sau parțială sau de diminuare a încasărilor.
  3. Solicitanții care NU sunt înregistrați la Registrul Comerțului (anumite PFA, ONG-uri etc) furnizează informațiile și documentele privind autorizarea activității.

Cum se depune solicitarea pentru CSU?

În situația în care reprezentantul legal nu deține semnătură electronică, declarația pe propria răspundere a acestuia poate fi semnată olograf, iar documentele semnate electronic de către un împuternicit desemnat de către acesta.

Ce riscuri are beneficiarul?

  1. Beneficiarul CSU poate fi verificat de către acțiuni de inspecție și control pentru verificarea documentelor care au stat la baza emiterii declarației pe propria răspundere.
  2. În caz de suspiciuni și nerespectarea condițiilor legale, vor fi sesizate organele abilitate.

Recomandări:

  1. Recomand reprezentanților legali ai solicitanților să achiziționeze semnături electronice în perioada imediat următoare, deoarece se preconizează că majoritatea solicitărilor, cererilor, avizelor, autorizațiilor etc. și alte forme de comunicare cu instituțiile publice vor solicita semnătura electronică.
  2. Verificați în actul constitutiv codul CAEN aferent domeniului principal de activitate, dar și codurile caen secundare AUTORIZATE, să fie în conformitate cu activitățile desfășurate.
  3. Actele normative publicate până la momentul actual NU fac referire la CAEN-uri, însă acestea trebuie sa fie corelate cu domeniile de activitate suspendate de decretele emise de autorități. 
  4. Completați cu mare prudență declarația pe propria răspundere și verificați veridicitatea sumelor care stau la baza solicitării.
  5. Întocmiți un dosar cu toate documentele care dovedesc, atestă sau fundamentează decizia de solicitare a CSU. Acesta este recomandat să fie păstrat la sediul solicitantului, în eventualitatea unui control.
  6. Colegilor contabili le recomand mare grijă la folosirea semnăturilor electronice proprii în numele clienților lor.

Să ne auzim sănătoși curând și ține aproape, că mai urmează modificarea modificărilor!

Foto credit: Oku

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top