Taxa pe sănătate – respiri, deci plăteşti!

De la începutul anului iau poziţia de om prost şi ridic din umeri de câte ori mă întreabă cineva care e treaba cu declaraţia 600, pe care mulţi dintre români va trebui să o depună până la 31 ianuarie 2018.

Mai contează că nu au fost adoptate şi publicate normele metodologice?

Mai contează că legea care validează OUG 79/2017 este rătăcită prin Parlament?

Mai contează că în ianuarie niciun contribuabil nu va şti ce venituri va avea până la sfârşitul anului? Sau dacă va avea?

Mai contează că întreaga „revoluţie fiscală“ sfidează logica elementară de a muta colectarea de la sursă la colectarea individuală?

Mai contează că sute de mii de contribuabili vor fi puşi pe drumuri?

Contează că persoanele care realizează venituri mai mari de 22.800 lei în anul 2018 trebuie să plătească taxa de sănătate? Şi iată cum fosta contribuţie de sănătate se transformă într-o taxă.

Contribuţiile de sănătate şi pensie se plafonează la nivelul salariului minim brut, respectiv 2.280 lei/an în cazul sănătăţii şi 5.700 lei/an în cazul pensiei. Mai mult de atât, contribuabilul este nevoit să precizeze veniturile obţinute în 2017, altele decât cele de natură salarială, venituri la care va plăti suma minima pentru sănătate, indiferent de cât va realiza. Dacă va realiza mai mult, nu contează, tot 2.280 lei va plăti. Dar dacă va realiza mai puţin, nu face un fals în acte, că a declarat obţinerea lor? Că e bun de plată?

Declaraţia nu va putea fi rectificată în cazul în care s-a trecut o sumă greşită. Şi nici nu va fi regularizată.

Să revenim la falsul în acte. „Declar că realizez venituri…“, iar această declaraţie este făcută la început de an, pe baza veniturilor realizate în 2017 şi fără să aibă cineva certitudinea că se va ţine de cuvânt.

♦ Avantajele declaraţiei 600

În cazul în care veniturile obţinute sunt cu mult mai mari, aceşti contribuabili vor fi avantajaţi, pentru că nu există regularizare. Deocamdată.

Amenda pentru nedepunerea declaraţiei este de 50 lei.

Contribuţia la pensie nu are un caracter obligatoriu. Deocamdată.

♦ Dezavantajele declaraţiei 600

Sunt defavorizaţi contribuabilii care nu vor reuşi să realizeze venituri peste sumă minimă.

Nu există posibilitatea regularizării ulterioare.

Nu există posibilitatea depunerii unei declaraţii rectificative pentru sumele declarate iniţial.

Neclaritatea privind venitul net realizat în anul precedent, deoarece majoritatea informaţiilor vor fi aduse la cunoştinţă contribuabilului (prin adeverinţe) la termenul legal de

28 februarie 2018.

Majoritatea normelor de venit pentru PFA-uri au fost crescute artificial, ca să depăşească plafonul minim taxabil de 22.800 lei.

Concluzii:

„Deocamdată“ este termenul care reglementează situaţia actuală a declaraţiei 600. În primul rând pentru că Ordonanţa de Urgenţă nr. 79/2017 nu a fost validată de Parlament şi lucurile pot lua o turnură diferită, mai bună sau mai proastă.

În al doilea rând, plafonarea contribuţiilor la salariul minim pe de o parte va scădea suma colectată la bugetele asigurărilor sociale, dar pe de altă parte va creşte baza de impozitare. Aşa că nu ştim cum va interpreta Executivul rezultatul acestei “revoluţii fiscale” şi ce decizii va lua ulterior.

Pentru dividende se va plăti sănătate, chiar dacă programul electoral al Executivului a negat şi declarat că dividendele sunt scutite de contribuţia pentru sănătate.

Este mai avantajos ca un contribuabil care nu ştie dacă şi ce venituri va obţine în 2018 să îşi asume nedepunerea declaraţiei şi plată amenzii de 50 lei, până la clarificările ulterioare.

Acum, ca o concluzie finală, mai are rost să mă gândesc la articolul 56 din Constituţie “Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale”? Deocamdată … nu!

Sursa: Zf.ro

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top