Fiecare inceput de an este o bataie de cap pentru orice consultant sau contabil, iar eu nu sunt scutita. Cateva zile bune ma izolez de lume si incep sa citesc monitoarele oficiale care au curs printre sarmale si cozonaci. Mintile luminate au grija sa incepem anul cu potincneli si dileme existentiale. Am reusit si anul acesta sa simt cum imi fumega cerebelul si sa fac analiza pe text, ca sa inteleg ce a vrut sa zica „poetul” in poezie.
- Salariul minim brut pe economie va fi majorat de la 1.900 lei la 2.080 lei.
- Se introduce salariul minim brut diferentiat de 2.350 lei pentru persoane incadrate cu studii superioare, acolo unde postul prevede expres acest lucru si cu vechime in munca de minim un an in domeniul studiilor superioare. Daca un angajat are studii superioare, nu inseamna neaparat ca va avea salariul minim 2.350 lei, doar in cazurile in care profilul postului si incadrarea COR prevad expres aceasta conditie. De asemenea, mare atentie la anuntul de recrutare si fisa postului. Vechimea de minim un an se refera la ocuparea unui post ce prevede expres studii superioare.
- Contributia pentru sanatate va fi de 2.496 lei, iar venitul minim pentru care se plateste sanatate este de 2.080 lei x 12 = 24.960 lei.
- Modificari aduse legii zilierilor despre care am scris aici. Acestia vor putea fi folositi doar in agricultura, silvicultura si piscicultura.
- Sectorul constructiilor este declarat domeniu strategic pentru urmatorii 10 ani. Salariul minim brut pe tara in constructii este de 3.000 lei si se acorda o serie de facilitati fiscale. Mai multe detalii gasiti aici.
- Se prelungeste restituirea sumelor din taxa auto pana la 30 iunie 2019.
- Amenzile se vor achita intr-un cont unic, insa fac exceptie amenzile de circulatie. Pentru cele din urma inca se lucreaza la sistem.
- Contribuabilii care au cotizat minim 5 ani la Pilonul II de pensii, se vor putea retrage. Ei nu primesc banii efectiv, ci acestia se transmit in Pilonul I.
- Se aplica taxa de 2% pe venit asupra jocurilor de noroc.
- Se prelungeste pana in 2022 regimul de taxare inversa pentru: livrari cereale, plante tehnice si oleaginoase, transferul certificatelor verzi, telefoane mobile, tablete, pc-uri, laptopuri.
- Modificarea Codului de Procedura privind esalonarea la plata.
- Tichetele valorice au avut niste modificari subtile, dar voi reveni cu un articol separat.
Profituri maxime sa aveti!
PS: au scos sintagma „taxa pe lacomie” din OUG 114, probabil a fost circ ieftin doar pentru proiectul de lege.
Foto credit: Oku