Am facut bilantul modificarilor fiscale in 2018, cu bune si cu rele, pentru un interviu sustinut la Realitatea TV.
Codul Fiscal a suferit modifcari directe prin 7 legi si 6 ordonante de urgenta, fara a lua in calcul actele normative publicate inainte de 1 ianuarie 2018. Codul de Procedura Fiscala a fost modificat, la randul lui de 3 legi si 3 ordonante de urgenta. Dar hai sa parcurgem impreuna sinteza.
- Mutarea contributiilor angajatorului in sarcina angajatului.
- Salariul minim pe economie a fost 1.900 lei, iar salariul mediu brut a fost 4.162 lei.
- Contractul individual de munca cu timp partial este taxat la nivelul salariului minim, respectiv 1.900 lei, indiferent de numarul orelor lucrate. Initial aceasta masura a urmarit eliminarea muncii la gri si a concurentei neloiale, doar ca efectele au fost inverse: a crescut munca la negru.
- Plafonul pentru impozitul pe venitul microintreprinderilor a crescut de la 500.000 euro la 1.000.000 euro (adica 4.659.700 lei). Acest impozit nu este avantajos pentru orice contribuabil si trebuie tinut cont de marja de profit, care este recomandata sa fie peste 18,5% pentru impozitul de 3% si peste 6,25% pentru impozitul de 1%.
- Optiunea de a trece la impozitul pe profit pentru firmele care au capitalul social de minim 45.000 lei si minim doi salariati cu norma intreaga. Aceasta modificare a devenit valabila incepand cu trimestrul II al anului. Puteti citi aici mai multe informatii.
- Plafonul pentru inregistrarea in scopuri de TVA a crescut de la 220.000 lei la 300.000 lei. Este o masura buna pentru firmele mici, pentru ca nu pune presiune fiscala asupra lor.
- A intrat in vigoare split TVA pentru firmele cu datorii la TVA mai mari de 5.000 lei si pentru firmele aflate in insolventa. Sa speram ca masura va fi eliminata definitiv in anul care vine.
- Declaratiile fiscale se depun la ANAF doar ONLINE.
- Casele de marcat cu jurnal electronic au devenit obligatorii pentru toti contribuabilii, de la 1 noiembrie.
- Obligativitatea transmiterii fisierelor xml generate de casele de marcat cu memorie electronica, lunar pana pe data de 20.
- Aparitia Declaratiei Unice si cu toate sincopele ce decurg din trecerea de la colectarea la sursa la colectarea individuala.
- Contributia minima pentru sanatate a fost plafonata la 2.280 lei pentru cei care obtin venituri anuale mai mari de 22.800 lei. Pentru anul 2019 aceasta va fi de 2.496 lei pentru venituri ce depasesc 24.960 lei.
- Impozitul pe venitul persoanelor fizice a scazut de la 16% la 10%.
- Sponsorizarea pentru microintreprinderi este deductibila din impozitul pe venitul acestora, dar doar catre ONG-urile furnizoare de servicii sociale acreditate, in limita a 20% din impozit.
- Obligativitatea declararii de catre microintreprinderi a beneficiarilor sponsorizarilor prin declaratia informativa nr. 107.
- Repartizarea trimestriala a dividendelor. Am scris aici despre ce e de facut.
- Obligativitatea introducerii sistemelor moderne de plata pentru firmele care depasesc cifra de afaceri de 50.000 euro si efectueaza comert sau prestari de servicii. Amenda este intre 5.000 lei si 7.500 lei. Institutiile publice au aceeasi obligativitate, iar amenda lor este intre 20.000 lei si 50.000 lei. Aici am lasat mai multe detalii.
- Scaderea cotei de TVA de la 9% la 5% in turism, restaurante si activitati sportive. Puteti citi aici cum ospatarii au devenit consultanti fiscali.
- Modificari privind angajarea strainilor la salariul minim brut (anterior era salariul mediu brut) si cresterea contingentului anual cu 8.000 persoane, pe langa cei 7.000 anteriori.
- Cresterea salariului minim pe economie pentru 2019 de la 1.900 lei la 2.080 lei si introducerea salariului minim diferentiat pentru studii superioare la 2.350 lei.
Legislatia din Romania este reactiva si bazata pe masuri coercitive, pentru ca acesta este modul de gandire al organelor de control, ca toti suntem evazionisti. Din pacate, contribuabilii cinstiti, curati si onesti au de suferit de pe urma modificarilor legislative. Dar, daca mai credem in mos Craciun, pe lista de dorinte nu avem decat predictibilitate si echitabiliate. Oare mai avem speranta?