Vine criza financiară? Eu nu știu să răspund la întrebarea aceasta, las specialiștii financiari să o facă, sau ghicitoarele, pentru că ele știu cel mai bine. Dar știu sigur că se respectă un ciclu economic și au trecut ceva ani buni de la precedenta, care a lăsat răni grave și victime.
Ce am înțeles din criza precedentă este ca guvernele nu o anunță din vreme, de teamă să nu panicheze populația, nici măcar atunci când este evidentă și o simți pe pielea ta, mai ales dacă este un an electoral. Dar după ce își obțin voturile necesare și își reglează agenda de partid, vin cu măsuri și corecții care taie în carne vie. Îmi aduc aminte și acum cu frisoane de OUG 34/2009, care mai are măsuri în vigoare chiar și în prezent, chiar dacă a trecut criza peste noi și culorile curcubeului prin clădirea guvernului.
Eu nu vreau să te panichez și nici să bag frica în tine, însă prevenția este cea mai bună rețetă. Discuțiile despre o viitoare criză se poartă deja la cel mai înalt nivel european. Așa că hai să vedem cum poți să te protejezi în perioada următoare.
Rețeta pentru persoane fizice – 10 pastile
- Nu da bani cu împrumut, dacă vrei să îți păstrezi prietenii sau rudele. Cine te iubește, te iubește oricum.
- Dacă ai credit la bancă, fă o rezervă de minim 6 rate și pune banii deoparte. Te va ajuta să dormi liniștit.
- Nu te împrumuta înainte de criză sau în mijlocul ei. Mă refer aici la credite pe termen lung, la investiții majore. Și încă ceva, o mașină de lux nu e o investiție, ci o cheltuială scumpă, cu o singură excepție: dacă e Bugatti și e serie limitată.
- Securizează-ți locul de muncă și nu te certa cu șefii sau colegii. Las-o mai moale cu concediul medical și ia-ți gândul de la anul sabatic, că s-ar putea să nu mai ai unde să te întorci.
- Să nu ai datorii la stat/fisc, că te execută fără milă. Când ți-e lumea mai dragă, te poți trezi cu contul blocat, chiar și cel pentru alocația copilului.
- Nu ține toate ouălele în același coș (bancă, monedă). Despre criptomonede nu vorbesc, pentru că ele sunt oricum nereglementate, așa că îți asumi.
- Asigură-ți lichidități și ai grijă la ce monedă ai veniturile versus cheltuielile/ratele. Să ne aducem aminte de monedele exotice, gen francul elvețian? Mai bine nu.
- În criză, fluctuează prețurile la imobiliare și la chirii, în sus sau în jos. Dar cum Mama Omida nu mai e, nimeni nu îți poate spune de pe acum când să vinzi și când să stai in banca ta.
- Verifică polițele de asigurare încheiate și riscurile pe care le acoperă.
- Conservă-ți veniturile pasive pe care le ai și care pot genera o sursă de bani, în caz de „Doamne ferește!”.
Și încă ceva: problemele legate de bani, le au oamenii cu bani. Dacă nu-i ai, viața merge mai departe.
Vorba bunicii: „mai bine le duci dorul, decât să le porți de grijă”.
Rețeta pentru persoane juridice – 12 pastile
- Mărește capitalul social și ține capitalurile proprii pozitive. Am scris aici de ce.
- Recuperează creanțele, redu termenul de încasare pentru clienți și nu-ți lăsa banii tăi pe mâna clienților.
- Fii bancabil, eventual ia un credit mic, chiar dacă nu ai nevoie de bani. Pentru că dacă nu ai mai trecut prin experiența aceasta, în plină criză îți va fi greu să o faci atunci când ai nevoie pe bune.
- Evită investițiile riscante pe termen lung și parteneriatele riscante. Schimbă leasingul financiar cu unul operațional.
- Crește termenul de plată la furnizori. Și ai o relație bună cu aceștia, adică plătește-i la timp, ca să nu renunțe ei la tine când vine criza.
- Verifică-ți clienții rău-platnici și cei neprofitabili și renunță la ei, ca să ai timp să găsești alții. Apropos, dacă lucrezi preponderent cu multinaționale, ai grijă că au fost cazuri în care și-au strâns lucrurile și au plecat acasă fără emoții.
- Stai pe cash-flow pozitiv și fă niște rezerve. Să fie acolo! Pentru că în criză se fac cele mai bune investiții, mai ales în domeniile deficitare. Nu știm acum care sunt acelea, dar vei vedea pe parcurs. Și încă ceva: evită industriile care acum sunt în boom.
- Micșorează stocul și nu ține depozitul plin. Ia creionul în mână și calculează „viteza de rotație a stocului”. Urmărește valoarea ei mai multe luni la rând și încearcă să o ții la minimul optim.
- Valorifică activele nefolosite la maxim. Dacă nu le folosești, vinde-le acum, nu în criză.
- Eficientizează de pe acum cheltuielile și diversifică veniturile.
- Securizează-ți personalul cheie. Pregătește o echipă de middle management.
- Pregătește-te că în criză cresc taxele și se taie cheltuielile deductibile.
Și încă ceva: eu mi-am făcut calculele pentru 2020 la cursul lei/euro de 5 lei. Mai bine să fie 4,9 decât să mă ia amețeala la sfârșitul anului.
Cum îți spuneam mai devreme, nu știu nici eu și nici tu când vine criza, dar orice strănut pe pietele internaționale, în România se transformă în uragan. Mai bine să fii pregătit din vreme decât să te ia prin surprindere. Să nu zici că nu ți-am spus!
Fii prudent! Fii flexibil! Fii adaptabil!
Eu îți doresc cash-flow pozitiv și profituri maxime!
Mai multe sfaturi serioase vei găsi în Ghidul Antreprenorului Începător și îți mulțumesc pentru comandă!
Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță.
Foto credit: Oku
Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!
Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!