Pentru mulți tineri antreprenori, TVA-ul este o enigmă, niciodată suficient explicată. Unii și-l doresc foarte tare, pentru că așa le cere piața sau pentru că așa se poartă, iar alții fug de el ca dracu de tămâie.
Din păcate, trăim în România, iar ingeniozitatea îndoielnică a unor afaceriști au transformat TVA într-o vacă de muls pentru evazioniști, iar legislația a devenit reactivă. S-a ajuns până acolo încât firmele nu s-au mai putut înscrie cu ușurință în scopuri de TVA, fiind obligate să își dovedească “intenția și capacitatea de a desfășura activități în sfera de TVA”.
De asemenea, regulile sunt foarte stricte, în mod special în sfera declarării sau a asociaților/administratorilor cu trecut pătat (cu tinichele de coadă), să se anuleze din oficiu codul de TVA.
Cu sau fără TVA? Asta-i întrebarea!
Ce clienți ai – persoane fizice și firme mici neînscrise în scopuri de TVA? Atunci rămâi la fel, fără să îți încarci tariful cu un preț mai mare. Dacă sunt firme mai măricele și majoritatea cu TVA, atunci mai răspunde-mi la o întrebare.
Ce furnizori ai? Dacă iei marfă, materii prime și servicii de la firme cu TVA, atunci treci și tu la TVA. Dacă însă prestezi servicii și majoritatea costurilor sunt fără TVA (de exemplu cheltuielile salariale nu au TVA), atunci rămâi fără TVA.
Această dilemă dispare în momentul în care veniturile tale cresc și se apropie depășirea plafonului de scutire de TVA, adică suma până la care nu ai nicio grijă în privința aceasta. Azi plafonul de scutire este de 300.000 lei pe an.
Sfatul meu este să ai mare grijă atunci când te apropii de depășirea plafonului, pentru că aceasta trebuie anunțată la ANAF în 10 (zece) zile de la închiderea lunii în care s-a depășit plafonul. Prin urmare, ai grijă să îi duci contabilului facturile din vreme, ca el să depună în timp util cererea de depășire plafon.
“Dacă nu sunt plătitor de TVA, nu imi dați factură cu TVA, vă rog!”
La asemenea replică des întâlnită, răspund tot cu o replică celebră “Amice, ești idiot!”. În cazul în care entitatea nu este înscrisă în scopuri de TVA și primește facturi cu TVA, își înregistrează pe costuri toată suma, și nu doar baza de calcul. Nu are încotro, tot banii aceia îi scoate din buzunar, fiind definită ca un consumator final.
Replica aceasta este folosită în special de ONG-uri, care nu s-au dumirit cum stă treaba cu TVA-ul, dar am întâlnit-o și la antreprenori la fel de nedumiriți. Îți spun lucrurile acestea, ca nu cumva să te surprindă fără reacție vreun client neinformat. Dacă ești înscris în scopuri de TVA, facturezi cu TVA, chiar și mamei tale.
Și încă ceva: TVA-ul nu e al meu, nu e al tău, e al statului!
Mai multe despre TVA vei găsi în Ghidul Antreprenorului Începător și îți mulțumesc pentru precomandă!
Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță.
Foto credit: Valentina Saygo
Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!
Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!
1 comentariu pentru “Două vorbe despre TVA”
Voi comanda cartea! Citesc cu drag postarile tale si din fiecare invat cate ceva. Subiectul TVA pt mine a fost dureros pt ca nu l-am inteles. Mi-ar fi prins bine postarea ta acum vreo 2 ani. Cand mi-a spus contabila, cunoscandu-mi activitatea ca voi dori sa trec la TVA, i-am raspuns scurt „De ce as vrea sa fiu mai scumpa cu 19% fata de restul?”. Am inteles dupa cateva contracte dureroase ca neplatitor de tva si mi-am depus D10 pt inscrierea in scopuri de TVA la cerere. Am plans la prima incadrare la risc. Am mai depus completari jumate de arhiva. Cand m-a sunat doamna de la anaf sa-mi spuna sa vin dupa decizie am plans de fericire. Am dat party la propriu impreuna cu clientii si furnizorii. La finalul primului an de platitor de tva, mi-am sunat contabila disperata sa o intreb daca de la anu’ ne fura careva TVA-ul sau ramanem tot platitori de TVA :))