Antreprenorul are mai multe surse de finantare, dar uita de o parte din ele sau recurge la masuri scumpe, care aparent sunt la indemana, insa nu intotdeauna este asa.
Cheltuielile in general sunt impartite in doua mari categorii:
- Cheltuieli ieftine;
- Cheltuieli scumpe.
Aceeasi clasificare este valabila si in cazul costurilor de finantare. Dar sa le luam pe rand.
Banii ieftini:
- Banii de la client
Fa orice sa iti recuperezi creantele!
Am intalnit de multe ori, de prea multe ori, antreprenori care nu aplica o procedura de recuperare a creantelor si abandoneaza pe diverse motive: ba ca sumele sunt prea mici, ba ca efortul e prea mare, ba ca a sunat la telefon si nu a avut succes.
Iti recomand sa depui toate eforturile si mijloacele astfel incat sa te vezi cu banii in cont.
Incaseaza un avans considerabil de la client.
S-ar putea sa ai surprize placute daca indraznesti. Mi s-au intamplat situatii in care clientul a platit un avans de 100% pentru un anumit discount. Sau in cazul afacerilor recurente, clientul a platit abonamentul pe mai multe luni sau chiar un an in avans. Vremea avansului de 15% a apus demult, iar cu o prezentare a intereselor de tip win-win, s-ar putea sa fii surprins.
- Sursele proprii de finantare
Daca nu investesti in afacerea ta, de ce ar face-o altcineva?
Prea multe balante cu sume de bani retrase si nedecontate, dividende repartizate imediat ce s-a conturat profitul, aspecte care decapitalizeaza firma, care au ca rezultate capitalul propriu negativ si fac un singur lucru: compania sa nu fie finantabila.
Cea mai importanta sursa de finantare sunt sursele proprii, cu atat mai mult cu cat profitul reinvestit a beneficiat de facilitati fiscale de-a lungul timpului.
Ca sa intareasca aceasta regula, in anumite cazuri de credite pentru investitii, bancile isi permit sa impuna mutarea profiturilor nerepartizate in rezerve sau sa limiteze procentual dividendele.
- Rude si prieteni
Ramane in continuare cea mai la indemana sursa de finantare a antreprenoriatului romanesc, cu amendamentul ca sa existe atat documente de creditare, cat si surse de provenienta a banilor, pentru ca sunt cazuri in care fiscul poate pune intrebari.
- Credit furnizor
Sunt doua aspecte de luat in calcul la acest punct si anume:
- Termene de plata amanate, insa trebuie sa tii cont de capacitatea de negociere si argumentare, precum si de un istoric impecabil in respectarea scadentelor;
- Valoarea achizitiei in functie de capitalurile proprii si implicit a capitalului social.
Cu cat ai un capital social mai mare de 200 lei, cu atat vei fi creditat mai mult de furnizorul tau.
Banii scumpi:
- Fondurile nerambursabile
Stiu ca pot parea magice, insa fondurile nerambursabile pot veni la pachet cu anumite conditii greu de indeplinit. Stiu ca te vei da peste cap sa le indeplinesti, insa cu ce costuri?
Asa ca mai bine pune pe hartie si vezi daca merita. Si nu uita:
- Sa verifici conditiile inainte de finantare sau dupa finantare, pentru ca am vazut prea multe cazuri in care banii au trebuit rambursati;
- Sa iei in calcul cheltuielile neprevazute si fondurile de garantare, consultanta, audit etc;
- Creditul punte de la bancile comerciale, de la momentul achizitiei pana la momentul decontarii si nu de multe ori aceasta perioada se poate numara in cateva luni sau chiar ani.
Si dupa ce tragi linie, sa ajungi la concluzia ca: ce iei pe mere dai pe pere.
- Banci, leasinguri, IFN-uri
Puse la gramada, in functie de podiumul pe care il ocupa legat de costuri, e bine sa le iei in calcul doar daca nu ai incotro.
“Banca este un loc de unde poti imprumuta bani, daca dovedesti ca nu ai nevoie de ei” iar aceasta definitie este data de Bob Hope – un simplu comediant, dar care spune un mare si trist adevar.
Doar dupa ce ai trecut printr-un dosar de finanantare si ai justificat fiecare banut trecut si viitor, ai cum sa intelegi durerea acestei fraze.
- Infuzie de capital extern
Acesta este un subiect amplu, cu conotatii profunde, insa am o singura recomandare: asocierea nepotrivita costa mai mult decat o casnicie nefericita!
S-ar putea sa te trezesti ca nu mai ai niciun control asupra afacerii, profitului, deciziilor si independentei pe care sperai sa o gasesti, sa dispara o data cu semnarea actului constitutiv.
De a doua zi vei avea cui sa dai socoteala
Profituri maxime va doresc!