Poate sunt naivă, că mai cred in Zâna Măseluță sau în Iepurașul de Paști, tocmai acum când s-a prelungit starea de urgență cu încă o lună. Mă îngrijorează mai mult criza economică decât cea sanitară și nu am stare. Chiar dacă am stat în casă, nu înseamnă că mi-am petrecut timpul pe canapea, cu telecomanda în mână. M-am implicat unde a fost nevoie de ajutor și am făcut ce m-am priceput mai bine, zi și noapte.
Am trecut (poate prea ușor) peste panica momentului, mai ales după ce mi-am securizat personalul și afacerile. Ți-am scris și ție despre toate măsurile pe care le-am luat, chiar dacă nu am avut un manual sau o rețetă secretă în ț-șpe pași. Acțiunea și implicarea mi-au ținut mintea activă și nu m-au lăsat să mă vait mai mult decăt trebuia. Apoi am început să gândesc în viitor, chit că prezentul este incert. Am scos de la naftalină proiecte vechi, amânate sau puse pe hold, pentru care nu aveam niciodată timp. Digitalizare, tehnologizare, implementare de soluții noi, strategii noi, asta conturez acum și privesc cu încredere la ziua când se va deschide ușa și voi fi pregătită. Abia atunci mă voi odihni, când le voi vedea implementate!
Dacă mi-ar putea îndeplini cineva trei dorințe pentru a relansa economia, chiar dacă nu mă pot limita la trei, acestea ar fi următoarele:
Pentru guvern:
- Reglementarea unei forme de șomaj mixt: ajutor de la stat și timp redus de lucru pentru angajați, suportat de angajator, în mod special acolo unde nu se poate aplica telemunca. A sta acasă nu este cea mai activă soluție. Îi secătuiește pe oameni de speranță, le sporește panica și nesiguranța.
- Deblocarea financiară. În opinia mea de economist, blocajul financiar este mai grav decât criza economică ce bate la ușă. Sunt domenii de activitate care au înghetat, dar sunt entități care nu sunt grav afectate și totuși nu mișcă banii. De mult aveam nevoie de o disciplină financiară pentru achitarea facturilor: contracte cu titlu executoriu si termene de plată reglementate legal. Iar primii care nu respectă termenele de plată sunt autoritățile publice, instituțiile publice – știuți ca cei mai rău platnici.
- Stabilirea de domenii strategice și sprijinirea acestora. Că vorbim despre producția de materiale și echipamente, ca vorbim despre transportatori, distribuție sau industria alimentară, sunt zone care trebuie sprijinite de stat pe două direcții: 1 – facilități pentru angajări noi. 2 – debirocratizare, acolo unde a pătruns ca o caracatiță și nu permite ca lucrurile să sa întâmple rapid. Vedem cât de important este ca deciziile să se ia imediat și știm care este parcursul unui dosar cu autorizații sau autorizări.
Aici este nevoie concomitent de o coerență legislativă între guvern și parlament! Parlamentul TREBUIE să păstreze linia guvernului și să se abțină de la derapaje, chiar dacă suntem în an electoral și sunt tentați să vină cu propuneri legislative populiste.
Pentru antreprenori:
- Fairplay financiar. Ce faci când ai 100 lei și trebuie să plătești 1.000 lei? Dai câte puțin la fiecare, pentru că banii trebuie să circule. Suntem toți rotițele acestui mecanism economic și dacă una se oprește, ne oprim toți. Starea de urgență se va termina, iar noi trebuie să avem la ce să ne întoarcem.
- Fii prezent, fii flexibil, fii adaptabil! Scoate de la naftalină toate acele idei pe care nu le-ai pus in practică, acele investiții amânate, acele dorințe uitate. Acum e momentul să investești și să te reinventezi. Diversifică activitățile, reorientează-te, reinventează-te. Uită-te la restaurante, unele au preferat să se închidă, altele să livreze la domiciliu. Trebuie să deschizi ochii și să vezi oportunitățile. Nu-ți pierde speranța, că viața nu se sfârșește aici. Fii pregătit pentru mâine, chiar dacă mâine este peste o lună.
- Ține angajații aproape de tine și asigură-te că se bazează pe tine, cum și tu te poți baza pe ei. Acum este momentul să iasă în evidență caracterele puternice, ce-i mai bun din tine și din ei. Plictiseala și panica sunt cei mai mari dușmani zilele astea. O minte activă și ocupată, gata pregătită să treacă la acțiune este mult mai eficientă decât nemunca și statul pe canapea. Fidelizează-i și implică-i în planurile tale de viitor.
Trăim vremuri complicate și nimeni nu are un manual sau o rețetă pentru ele. Ne-am văicărit destul, ne-am lamentat destul. Avem măsuri economice, bune-rele cum sunt, ele sunt perfectibile. De aceea, hai să încercăm să facem lucrurile să meargă. Hai să punem umărul unde e nevoie de ajutor. Am stat o lună, acum avem treaba, pentru că timpul nu stă în loc. Trial and error este dezideratul momentului. Economia are nevoie de noi, de acțiune, de a pune lucrurile în mișcare. Începe cu tine! Hai la muncă!
Să fii bine!
Foto credit: Oku
Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!
Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!