Despre viață, despre muncă și despre implicare

Cum ne ducem existența de acum înainte? Cum este afectată viața noastră de zi cu zi? Cum răspunde afacerea noastră în acest conflict? Când se termină și cum se termină războiul? Cum putem ajuta? Cum ne putem implica? Ce aș putea face? De unde să încep? Cum mă protejez pe mine și familia mea? Dar afacerea mea? Sunt întrebări care ne bântuie pe toți și la care nimeni nu are un răspuns coerent.

La fel ca și tine, joia trecută am plâns de la prima oră a dimineții, apoi am stat lipită de știri, trecând prin toate stările posibile – amorțire, împietrire, empatie, furie, panică, muțenie, revoltă, frică, speranță.

La fel ca și tine, am crescut cu poveștile spuse de bunicul meu la gura sobei, cu gura căscată și nereușind să îmi imaginez cu adevărat ce înseamnă războiul. Încă de atunci, războiul era pentru mine mai mult decât iadul pe pământ.

La fel ca și tine, am desenat la grădiniță porumbei albi cu ramuri de măslini în cioc. Am crescut în comunism cu toate sloganurile despre pacea ideală, pe care am luat-o ca pe-un deziderat, fără să înțeleg ce este în lipsa ei.

La fel ca și tine, criza și pandemia mi-au afectat veniturile și poate că ar fi fost mai simplu să donez și atât. Dar nu e nici posibil și nici suficient, în cele mai multe situații.

Mă uit cu respect la mobilizarea voluntarilor noștri și îmi dă un sentiment de mândrie, pentru că empatia și bunătatea m-au luat prin surprindere, după toată dezbinarea din pandemie.

Putem face multe lucruri împreună, fără să avem nevoie de bani.

Ca antreprenor, în primul rând îmi fac treaba cu tot sufletul, pentru că asta este menirea mea. Ca expert contabil, munca mea îmi ține clienții în siguranță, ca ei să producă profit și să își atingă viziunea pe care o au. Războiul poate fi scurt sau poate fi lung, de aceea este important să fim pregătiți pentru ambele cazuri. Nimeni nu știe cât va dura această perioadă și când se va termina.

Dacă simți nevoia să te implici, alege una-două activități pe care le poți face, iar asta o să-ți aducă un pic de confort psihic.

  1. Fă cel mai bine ceea ce știi să faci, astfel încât colegii, clienții, furnizorii și partenerii tăi să nu fie afectați de efectele războiului. Este cel mai important lucru pe care îl poți face: treaba ta de zi cu zi, cu atât mai mult cu cât îți ține mintea ocupată, îți asigură traiul și îți crește încrederea în tine.
  2. Donează sânge, pentru că întotdeauna este nevoie, atât în țară cât și pentru Ucraina. Parcă mai mult ca oricând, curg alertele pe Donorium, aplicația pe care sunt înregistrată.
  3. Fii voluntar acolo unde este nevoie. Fizic sau online. Că sortezi donații sau dai răspunsuri punctuale, este foarte importantă fiecare mână de ajutor dată. Dacă la începutul săptămânii refugiații erau întâlniți doar la granițe, azi sunt aproape de noi, lângă noi. E ok și dacă decizi să nu faci nimic. Tu să fii confortabil cu decizia luată.
  4. Alege cu grijă ONG-ul căruia te alături sau pe care îl promovezi. Important este să rezonezi cu valorile acestuia, dar și cu domeniul de activitate pe care operează. Unii preferă nume mari, alții preferă ONG-uri locale. Sunt pentru toate preferințele.
  5. Ia o pauză de la știri și social media, măcar câteva ore pe zi, în care să îți refaci claritatea minții. Citește, ascultă muzică, urmărește un film, meditează, fă sport, plimbă-te sau gătește ceva bun. E greu de dus atât de multă durere și panică. Cea mai importantă persoană ești Tu, iar dacă Tu ești bine, nu ai idee cât de multe poți duce.
  6. Filtrează cu atenție sursele de informare, pentru că sunt multe fake-news și e plină lumea de ele. Nu lua de bună orice informație și ai rezerve în a te exprima.
  7. Fii blând cu ceilalți, oricare ar fi ei. Mai ales cu cei care nu gândesc, nu simt sau nu se comportă la fel ca tine. Deja am văzut cum lumea se împarte iar in două, pro și contra, pentru și împotrivă. Doar o săptămână de consternare am gândit toți la unison, acum gata, ne-am împărțit. Au apărut multe polemici, iar acestea nu fac decât să înrăiască și să înverșuneze mai tare ambele părți. Mai bine ține-te departe de astfel de polemici.
  8. Dacă te liniștește psihic, pregătește-te în caz de „Doamne ferește!” cum crezi tu mai bine. Unii fac stocuri, alții au la ușă un rucsac  cu lucrurile importante, alții un plan de acțiune, iar o mare parte au decis că nu vor să facă nicio mișcare în acest sens. Nu judeca pe nimeni, pentru că suntem diferiți și nu știm care sunt temerile fiecăruia în parte.

Chiar dacă e greu, nu îți pierde speranța în bine, în viitor și într-o lume mai bună. Și pace, mai ales că acum înțelegem lipsa ei.

Trecem noi și peste asta, împreună!

Foto credit: Oku

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

2 comentarii pentru “Despre viață, despre muncă și despre implicare”

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top