Pentru că mă pregătesc să aniversez peste 500.000 vizualizări pe blog și vreau să îți mulțumesc că îmi citești articolele, m-am gândit să împărtășesc cu tine cea mai recentă rețetă pe care am descoperit-o de curând – rețeta de humus de casă, cel mai rapid, cel mai cremos și cel mai gustos posibil. Am împletit în acest articol toate pasiunile mele: pasiunea pentru fotografie (am făcut humusul cu aparatul foto în mână), pasiunea pentru călătorii (mi-am adus aminte de humusul pe care l-am mâncat în Maroc, Istanbul, Cappadocia, Israel, Iordania), pasiunea pentru perfecțiune (o să te convingi după ce guști cât e de perfect), pasiunea pentru bucătăreală (vezi castronul ceramic cu dervișii zburători pe care l-am luat de la Istanbul?), pasiunea pentru blog (tot ție îți mulțumesc și din respect, îmi amestec cuvintele cu fotografiile proprii).
Eu cu humusul am o relație specială, în sensul că îl ador, dar nu îmi ieșea niciodată ca cel pe care îl mâncam în restaurante, cu uleiul curgând pe mână, gemând de plăcere. Obișnuiam să comand de la un restaurant libanez, însă m-am săturat de atitudinea neprietenoasă de la telefon și de erorile de la fiecare comandă. De fiecare dată imi ieșsea nisipos, apos, prea tare sau prea aspru. Am încercat tot procesul tradițional: înmuiat năutul, fiert boabele cu bicarbonat, dezpielițat, pasat, reglat cu pasta de susan și ulei, etc, era un dezastru. De câte ori întâlneam o persoană din Orientul Mijlociu, o luam la întrebări în căutarea rețetei perfecte. Degeaba.
Am întrebat-o pe Jamilla (cea cu fotografia, nu cea cu bucătaria) și mi-a dat niște direcții, chiar dacă ea face rețeta după ureche și după gust. (Îți sunt veșnic recunoscătoare, Jamilla!)
Nu-i așa că nu știai despre mine că stau la cratiță și nici că sunt gospodină? Să ne înțelegem, nu fac contabilitate în bucătărie, doar mancare și doar din când în când, că ce-i răruț e mai drăguț!
Deci, să lasam vorbăria și să îti arăt ce ai nevoie:
- o conservă de pastă de năut (o găsești la Mega)
- 4 linguri de pastă de susan (tahina)
- 5 linguri de ulei de măsline (presat la rece)
- un cățel de usturoi
- jumătate de lămâie
- sare
- un praf de chimion/cumin (să nu îi zici chimen, ăla e altceva)
Am pus toate, dar absolut toate ingredientele într-un castron: pasta de năut, tahina, uleiul de măsline, usturoiul zdrobit cu presa, zeama de la lămâie, sare, chimion si am bagat blenderul în ele. Maxim cinci minute durează totul, cu stors de lămâie si curățat de usturoi.
Uita-te la el cât este de fin, de onctuos si de cremos!
Pentru o prezentare ca de restaurant, am decorat cu fulgi de ardei iute și am stropit din belșug cu ulei de măsline. Arată yummy!
E adevarat, eu am făcut o cantitate de trei ori mai mare, pentru că am la birou niște mari devoratoare de humus, așa că le fac o surpriză! Șșșșșt!
Aici ar fi trebuit să pun o poză cu mine mâncând, în timp ce mi se scurge uleiul pe mână, dar mai bine lasă, uite o poză cu lipia pe care am morfolit-o în castronel.
Eu vreau să îți mulțumesc pentru că te am alături, pentru că îmi citești articolele, pentru că îmi trimiți cele mai frumoase emailuri, pentru că îmi lași mesaje și pentru că îmi dai share la articole!
Poftă bună! Aștept părerea ta după ce încerci rețeta!
Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță.
Foto credit: Valentina Saygo
Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!
Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!
4 comentarii pentru “Am un cadou pentru tine! Rețeta mea de humus, în mai puțin de cinci minute, să te lingi pe degete!”
Buna, Valentina!
De acum o sa stiu si eu cum se face humusul. Iti multumesc frumos. Pentru aceasta reteta dar mai ales pentru diversitatea articolelor. E buna contabilitatea dar sigur ne oprim sa si mancam. Ne trebuie energie ca sa functionam. Eu astept de acum si alte retete. Te pup si …succes!
Dragă Maria, abia aștept să îmi spui cum a iesit humusul. Îți mulțumesc că te am alături și că îți place diversitatea!
Buna!
Multumesc pentru reteta. O sa incerc varianta ta. Eu folosesc seminte de susan…la utilizarea blenderului se farama. Cat despre fierberea nautului, eu am folosit sfaturile de aici:
https://www.lalena.ro/reteta/1093/Cum-se-fierbe-nautul/ si cred ca depinde si de boabele de naut folosite. Cu castraveciori bulgaresti mi se pare super.
Aniversare fericita!
Anișoara, îți mulțumesc pentru mesaj! Mă bucur că ai citit rețeta!