Cum să vă întoarceţi din vacanţă cu bani, chiar dacă aţi făcut cumpărături costisitoare

Românii care merg în vacanţă în ţări din afara Uniunii Europene se pot întoarce acasă cu bani, chiar dacă au făcut cumpărături costisitoare. Soluţia este să ceară înapoi Taxa pe Valoarea Adăugată pentru produsele cumpărate. Returnarea taxei a devenit o afacere bună şi în România pentru firme şi sute de magazine.

Există însă o limită minimă de cumpărături sub care nu se poate returna această taxă. În Elveţia, de exemplu, este 277 de euro, în condiţiile în care are una dintre cele mai mici taxe, 8%, iar în Norvegia, 31 de euro. Românii care ajung în Turcia îşi pot recupera TVA-ul la cumpărarea unui produs de cel puţin 30 de euro. Acolo taxa este diferenţiată de 8% pentru haine şi 18% la electronice şi accesorii. În ţări precum Malaysia şi Singapore suma minimă pentru returnarea TVA este 67 de euro şi nu se decontează metalele şi pietrele preţioase.

De obicei românii care recuperează TVA din ţările din afara Uniunii Europene au şi cei mai mulţi bani de cheltuit.

„Au crescut solicitările pentru destinaţiile îndepărtate şi exotice. În timp ce în Turcia, o familie cheltuia în jur de 3.000-4.000 de euro, în astfel de destinaţii este nevoie de 6.000-8.000 de euro”, spune Dragoş Răducan, vicepreşedinte Federaţia Patronatelor din Turism.

În România de exemplu, suma minimă pentru recuperarea TVA la cumpărarea unui produs este echivalentul a 175 de euro. În acest magazin de lux toate produsele depăşesc suma: o cămaşă costă peste 1.000 de euro de pildă. Managerii au introdus sistemul încă din 2012 şi spun că este mai avantajos să îi returnezi taxa pe valoarea adăugată clientului decât să dai banii statului.

„El îşi recuperează TVA-ul… 20% este o reducere substanţială totuşi. şi pentru noi faptul că îl câştigăm de client, adică ştie că aici în magazin găseşte această facilitate. Cei mai mulţi clienţi sunt din Republica Moldova, Rusia, Israel şi America”, afirmă Codruţa Jipa, comerciant.

Aceştia completează o fişă de returnare care împreună cu factura trebuie ştampilate de vameş. În unele aeroporturi te duci la un birou special şi recuperezi banii pe loc. Unde nu sunt asemenea ghişee, apelezi la o firmă de restituire TVA care trimite documentele prin poştă, iar banii intră în contul bancar.

„Pe primele 6 luni ale anului 2016 noi am restituit peste 71.000 de lei. Am avut restituiri minime de 129 de lei, dar am avut şi o restituire de 12.000 de lei”, spune Valentina Saygo, manager companie de restituire TVA.

În România sunt peste 200 de magazine autorizate pentru tax-free, cele mai multe de haine, electrocasnice şi bijuterii.

Elveţia

TVA de 8%

Suma minimă: 300 CHF (277 de euro)

Islanda

TVA 24% şi 11% pentru alimente

Suma minimă: 6.000 coroane (45 de euro)

Norvegia

TVA 25% şi 15% pt alimente

Suma minimă: 290 coroane pentru alimente (31 de euro)

Turcia

TVA 8% haine şi alimente

TVA 18% electronice, decoraţiuni, accesorii

Suma minimă: 100 de lire (30 de euro)

Liban

TVA 10%

TVA 0% pentru alimente, bijuterii

Suma minimă: 150.000 de lire libaneze (90 de euro)

Japonia

TVA 8%

Suma minimă: 5.401 yeni pentru produse de consum (48 de euro) şi 10.801 yeni (96 de euro) pentru alte bunuri

Malaysia

TVA 6%

Suma minimă: 300 ringgit (67 de euro).

Nu sunt eligibile produsele din tutun, băuturile alcoolice, metalele şi pietre preţioase

Singapore

TVA este de 7%.

Suma minimă: 100 dolari singaporezi (67 de euro)

Sursa: Digi24.ro

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top