Dezbatere privind declarația 600: Pe cine afectează cel mai mult

”Cei care au depășit plafonul de 22.800 de lei, până la 35.000 de lei sunt cei mai afectați, pentru că dacă depășesc plafonul de 22.800, chiar și cu puțin, vor plăti asigurările la sănătate din acest plafon”, a susținu Valentina Saygo.

Ciriticul de artă Iulia Popovici a declarat că majoritate celor care fac bani din drepturi de autor câtșigă sub salariul minim sau în zona de ”pierdere maximă”, adică în peste plafonul de 22.800 de lei.

Cei care câștigă sumele acestea sunt obligați să plătească între 1000 și 3000 de lei. Impactul este între 5% și 15% din câștiguri. Autoritățile fiscale percep drepturile de autor ca pe un venit în plus. Principala problemă e că sunt venituri fluctuante și impredictibile. În capetele lor, it-știi, notarii, au venituri de la an la an, dar nu și-au imaginat că sunt o mulțime de persoane care realizează activități pe drepturi de autor. Ei nu știau că există persoane care muncesc ca oameni, nu ca persoane fizice”, a spus Iulia Popovici.

Despre zona IT, Valentina Saygo a adăugat că a fost privilegiată ”pentru că anumiți angajați erau scutiți de impozitul pe salariu, iar acum sunt în pericol să plătească și ei taxe”.

”Angajatorii nu știu ce vor face, nu știu ce vor face și ce salarii vor da. Nu au mărit pe hârtie acel brut, au compensat cu bonificații. Explicația lor este că nu au încredere, dacă lucrurile nu se vor întoarce înapou. Mulți au adoptat bonusurile acestea. Noi ne supunem cu obediență. Avem un salariat care din veniturile sale cheltuie 70% din venituri numai pe salarii”, a spus Saygo.

În același context, criticul de artă Iulia Popovici recomandă autoritățile să amâne publicarea ”acestei nebunii” (Declarația 600), ori ”retragerea sau modificarea majoră”.

”Altfel nu se va putea”, a concluzionat Iulia Popovici.

Sursa: Realitatea.net

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top