Expertul contabil Valentina Saygo ne plimba printre meandrele declaratiei 600. Concluzia este ca va trebui sa avem mult noroc.
Valentina Saygo reuseste sa ne creeze o stare de perplex : teama, confuzie, incertitudine si ras prostesc, toate in acelasi timp.Acesta stare este creata de necesitatea depunerii Declaratiei 600, pana pe 31 ianuarie a.c. ( “Taxa pe sanatate – respiri, deci platesti !”, Valentina Saygo, 17.01.2018, Ziarul Financiar).
Problema este ca trebuie sa luam in serios continutul acestei declaratii, sub amenintarea unor penalitati usturatoare, dar, intr-un context care nu sustine o atitudine serioasa, ci una care se bazeaza pe…noroc:
– nu au fost adoptate normele metodologice ;
– legea care valideaza OUG 79/2017 circula, secret, prin parlament;
– in ianuarie contribuabilii nu stiu ce venituri vor avea la sfarsitul anului, sau daca vor avea un venit.
Din acest ultim motiv, contribuabilul poate fi oricand acuzat de fals in acte. Iata ce se poate intampla, dupa parerea Valentinei Saygo .
“ Avantajele declaratiei 600
In cazul in care veniturile obtinute sunt cu mult mai mari, acesti contribuabili vor fi avantajati, pentru ca nu exista regularizare. Deocamdata.
Amenda pentru nedepunerea declaratiei este de 50 lei.
Contributia la pensie nu are un caracter obligatoriu. Deocamdata.
Dezavantajele declaratiei 600
Sunt defavorizati contribuabilii care nu vor reusi sa realizeze venituri peste suma minima.
Nu exista posibilitatea regularizarii ulterioare.
Nu exista posibilitatea depunerii unei declaratii rectificative pentru sumele declarate initial.
Neclaritatea privind venitul net realizat in anul precedent, deoarece majoritatea informatiilor vor fi aduse la cunostinta contribuabilului (prin adeverinte) la termenul legal de 28 februarie 2018.
Majoritatea normelor de venit pentru PFA-uri au fost crescute artificial, ca sa depaseasca plafonul minim taxabil de 22.800 lei.”
Concluzia Valentinei Saygo este, in sfarsit, pentru linistea noastra, rationala, sigura, serena si exacta :” Acum, ca o concluzie finala, mai are rost sa ma gandesc la articolul 56 din Constitutie “Sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale”? Deocamdata … nu!”